avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... DAE 0% in contract de credit
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

DAE 0% in contract de credit

Am un contract de credit de nevoi personale la o banca, semnat in septembrie 2007.
Desi in cuprinsul sau sunt specificate atat dobanda anuala (variabila, modul de calcul al comisionului de administrare cat si comisionul de acordare a creditului, intr-o alta clauza se prevede ca DAE este 0,000%.

Este evident faptul ca a fost o greseala a bancii faptul ca nu au mentionat valoarea DAE (si nici modul in care aceasta poate varia), insa as dori sa stiu daca in cazul unui proces as avea castig de cauza, daca cer ca in conformitate cu aceasta clauza sa nu mai fiu obligata la plata dobanzilor si comisioanelor.
Fiind trecute in contract clauze privind dobanda care este variabila, modul de calcul al comisionului de administrare cat si comisionul de acordare a creditului, dvs. acceptand si semnand acest contract, nu va puteti sustrage de la respectarea acestor obligatii.DAE poate varia si poate lasa loc la interpretari diferite, astfel ca banuiesc ca nu a fost o simpla eroare clauza conform careia DAE este 0,000%.
Trebuie studiat intregul contract pentru a emite o parere juridica obiectiva.
Nici nu m-am sustras pana in prezent de la plata ratelor lunare, in conformitate cu graficul de rambursare emis de banca la momentul semnarii contractului.
Insa de curand mi s-a aplicat o noua majorare a dobanzii si a comisionului de administrare, majorare care este nelegala din cel putin doua motive: nu s-a respectat procedura prealabila de instiintare prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, eu afland intamplator ca mi s-a majorat din nou dobanda, in luna octombrie, cand ultima majorare avusese loc in august.
Clauza contractuala prin care banca isi rezerva dreptul de a majora dobanda anuala si comisionul de administrare este 100% abuziva, deoarece in respectiva clauza nu se specifica decat faptul ca banca poate majora dobanzile si comisioanele (punct). Nu se mentioneaza niciun indice in functie de care acestea pot varia.
Mai mult decat atat, in aceeasi clauza se prevede ca debitorul are dreptul de a accepta sau refuza majorarile, in caz de refuz banca rezervandu-si dreptul de a declara creditul scadent :O

Puteti sa va judecati cu Banca pentru ca aceasta sa fie obligata sa respecte graficul de rambursare emis in momentul semnarii contractului si in plus, daca veti formula actiunea in ianuarie 2009, veti avea si un temei legal concret.
Veti putea solicita instantei sa dispuna obligarea Bancii la incheierea unui act aditional la contractul de credit cu Banca in conditiile impuse de OUG nr.174/2008.
Puteti insa, ca sa evitati un proces, sa notificati Banca in vederea incheierii unui act aditional la contractul de credit cu respectarea conditiilor impuse de noul act normativ anterior mentionat.
Astfel, OUG nr.174/14.10.2008, adoptata recent de Guvern, intra in vigoare in ianuarie 2009 si se refera la faptul ca bancile nu vor mai putea majora comisioanele pe durata derularii unui contract si nici sa introduca altele noi, si totodata, vor fi obligate sa asigure transparenta in calcularea dobanzilor aferente unui credit.
Conform aceluiasi act normativ, bancile vor fi obligate sa includa in contract formula de calcul a dobanzii variabile cu precizarea periodicitatii/conditiilor in care survine modificarea ratei dobanzii atat in sensul majorarii cat si in cel al reducerii acestuia.
Nerespectarea acestor obligatii va conduce la sanctionarea Bancilor de catre ANPC.
Ceea ce mi-ati sugerat este corect, insa eu am gasit o lege, 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori si acolo scrie ca in caz de dubiu asupra interpretatii unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate in favoarea consumatorului.

Potrivit acestui text pot sa cer sa mi se constate ca in contract DAE e 0.000% si atunci nelegal mi s-au calculat dobanzi si comisioane? De fapt asta era intrebarea mea initiala.
Dvs. cunoasteti cel mai bine continutul contractului si vad ca sunteti hotarata sa va judecati cu Banca pe acest aspect.
Formulati o actiune in acest sens, cu temeiul de drept aratat de dvs.anterior.
Instanta va hotara daca aveti dreptate sau nu!Alte discuții în legătură

Incasari abuzive de banca simonna38 simonna38 Buna seara e ora 23,39 A m un contract de credit de consum din 18.03.2008 care atunci avea DA.=8,5% si DAE=13,74% In oct 2008 am primit alt grafic de ... (vezi toată discuția)
Modificare tip dobanda (variabila/fixa) prin efectul legii owlman owlman Buna ziua, Am un contract de credit pentru nevoi personale, fara ipoteca, incheiat in 2007. Intrucat la momentul acela inca nu aparuse OUG 174/2008, care sa ... (vezi toată discuția)
Og 50/2010-solutie valy2blue valy2blue In 2005 am contractat un credit de nevoi pers.pe o perioada de 120luni in lei,la data incheierii ctr.dobanda curenta era de 18.5%pe an variabila la care se mai ... (vezi toată discuția)