avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Modificare tip dobanda (variabila/fixa) prin efectul ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Modificare tip dobanda (variabila/fixa) prin efectul legii

Buna ziua,

Am un contract de credit pentru nevoi personale, fara ipoteca, incheiat in 2007. Intrucat la momentul acela inca nu aparuse OUG 174/2008, care sa precizeze forma de prezentare a dobanzii in contracte, dobanda e specificata in felul urmator:
Rata initiala a dobanzii pe perioada de 6 luni de la data semnarii prezentului contract este de X % pe an. Dupa trecerea acestei perioade se va percepe dobanda standard aplicata de banca la acest produs in acel moment.
La vremea respectiva, acest produs de creditare era promovat de brokerii de credite ca un "credit cu dobanda variabila fara informatii despre modul de calcul al dobanzii".

In prezent, OUG 50/2010 obliga toate bancile la semnarea unor acte aditionale care sa aduca toate comisioanele tuturor creditelor in concordanta cu legislatia curenta. In cazul comisionului de rambursare anticipata, acesta poate fi de 0% sau 0,5-1%, in functie de tipul dobanzii creditului (variabila sau, respectiv, fixa).

Mare mi-a fost mirarea asadar cand banca mi-a propus un act aditional cu comision de 0,5-1%, motivand ca creditul meu a devenit cu dobanda fixa prin efectul OUG 174/2008 care a modificat OG 21/1992. Rationamentul lor arata cam asa:
- Art 9 ind 3 lit g pct 1din OG 21/1992 spune ca dobanda variabila trebuie raportata la fluctuatiile unor indici de referinta verificabili;
- Rata dobanzii din contractul meu nu e calculata in functie de evolutia unor indici financiari;
- Prin urmare, contractul meu are dobanda fixa.

Tin sa mentionez ca nu am semnat si nici nu am fost anuntat de necesitatea semnarii vreunui act aditional dupa aparitia OUG 174/2008, care sa ma instiinteze de modificarea tipului dobanzii.

Ce argumente as putea aduce in favoarea pastrarii dobanzii variabile si a comisionului de rambursare anticipata de 0% ? :rtfm:

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: owlman , utilizator 18:42, 24 Ianuarie 2011
Puteti incepe prin a formula o plangere la ANPC - Protectia Consumatorului,
pentru ca foarte multe banci au fost amendate in ultimii ani pentru
aceste modificari abuzive de dobanzi.
Va recomand sa cititi si Codul Consumatorului pe care-l gasiti si pe
internet sic are va este foarte util si va rata toate drepturile pe care le
aveti si obligatiile pe care le au bancile fata de dvs.
Va multumesc pentru sfat, domnule Coman. Inteleg ca sunteti de acord cu mine cu privire la dobanda variabila... Totusi, care ar fi argumentele pe care le-as putea aduce in favoarea pastrarii dobanzii variabile si a comisionului de rambursare anticipata de 0% ? Intrucat sunt idealist, inca mai sper la o rezolvare amiabila! :)
In primul rand, simplul fapt ca bokerul v-a spus ca este vorba de un credit cu dobanda variabila nu se poate proba, deci pica. Ce scrie in contract? fixa sau variabila? Din citatul dat de dumneavoastra se poate intelege si ca este fixa. Nu scrie nicaieri variabila. Totusi, cred ca exista si alte clauze in contract referitor la dobanda.
In al doilea rand, ganditi-va bine daca dobanda variabila este mai bine decat fixa. Aveti de gand sa rambursati creditul mai repede, incat sa va cramponati de comisionul de rambursare anticipata?
Nu va descurcati, apelati la comisariatul judetean pt protectia consumatorilor din judet, toate au puncte de informare si consiliere gratuita a consumatorilor. Solicitati sa vorbiti cu comisarul care se ocupa de banci . El va va indruma si daca este cazul sa faceti o sesizare.
Mara Ionescu a scris:

In primul rand, simplul fapt ca bokerul v-a spus ca este vorba de un credit cu dobanda variabila nu se poate proba, deci pica. Ce scrie in contract? fixa sau variabila?

Nu scrie nimic altceva in contract. Tocmai asta e problema.
Din citatul dat de dumneavoastra se poate intelege si ca este fixa. Nu scrie nicaieri variabila. Totusi, cred ca exista si alte clauze in contract referitor la dobanda.

Nu exista alte clauze referitoare la dobanda, tocmai de aia au venit cu acea motivatie la reclamatia mea.
In al doilea rand, ganditi-va bine daca dobanda variabila este mai bine decat fixa. Aveti de gand sa rambursati creditul mai repede, incat sa va cramponati de comisionul de rambursare anticipata?

Da, imi convine mai mult interpretarea cu dobanda variabila.
Nu va descurcati, apelati la comisariatul judetean pt protectia consumatorilor din judet, toate au puncte de informare si consiliere gratuita a consumatorilor. Solicitati sa vorbiti cu comisarul care se ocupa de banci . El va va indruma si daca este cazul sa faceti o sesizare.

Multumesc pentru sfat, categoric voi ajunge acolo daca nu reusesc rezolvarea pe cale amiabila. Insa, dupa cum spuneam mai sus, scopul meu nu e sa determin amendarea bancii, ci sa obtin semnarea actului aditional cerut de OUG 50/2010 in forma dorita de mine.
Nu gasesc in OG21 :
Art 9 ind 3 lit g pct 1din OG 21/1992 spune ca dobanda variabila trebuie raportata la fluctuatiile unor indici de referinta verificabili;

... Decat in varianta actualizata de OUG 174... am inteles.

1. Totusi aveau obligatia sa actualizeze contractele?

2. O lege noua se aplica si contractelor in derulare? ... in mod normal...

3. Daca o lege este modificata... aceste modificari afecteaza contractele existente?

De ex. Legea 193/2000 a suferit foarte multe modificari si nu stiu la ce sa ma raportez...
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
vdnick, utilizator

Alte discuții în legătură

Nu am marja in contractul de credit florenta_22 florenta_22 Am un credit de nevoi personale din 2008 si la calculul dobanzii nu am trecuta nicio marja,scrie asa:in primele 40 luni rata dobanzii este 11.60 % ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)
Notificare banca-legea 288/2010 - comision rambursare anticipata roc_sy roc_sy Am contract de credit la Volksbank pentru care am refuzat actul aditional propus in baza ordonantei 50/2010. Acum doresc sa notific banca pentru a reveni la ... (vezi toată discuția)