avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... litigiu firma la parter de bloc cu Asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

litigiu firma la parter de bloc cu Asociatia de Proprietari

Buna ziua,
As vrea sa va intreb daca stiti cum sa actionez in urmatoarea situatie:
Am o firma ce a cumparat un spatiu la perterul unui bloc si am incheiat un contract intre firma si Asoc Propr(AP)prin care stabileam livrarea de utilitati de catre ei si plata noastra a acestora +10% pentru diverse cheltuieli.
Toate bune,pana intr-o zi ,cand AP ne-au facturat noua o suma imensa(cca 10.000 lei )pentru cota parte a unor schimbari de tevi in subsolul blocului,suma pe care nu am platit-o,solicitand recalcularea acesteia.
Din acel moment,nu ne-am mai putut intelege,cazul a ajuns in instanta,si suntem la faza la care noi am solicitat recurs,urmand sa se pronunte data recursului si sa se judece acesta.
Desi nu avem o hotarare irevocabila si definitiva,acum cca 20 zile AP ne-a trimis o adresa prin care ne ameninta ca daca nu platim in 15 zile o suma astronomica,ne taie alimentarea cu apa,asta dupa ce ne-a amenintat de multe ori pana atunci...
Ieri au oprit alimentarea cu apa,si eu am fost la Politie,pentru a face o plangere,ceea ce s-a si intamplat!
Intentionez sa le fac o Notificare,ca oprirea apei produce pagube insemnate,etc,etc,dar nu stiu ce fapta de natura juridica(ev penala)ar putea fi asimilata gestului lor...
Orice sfat este binevenit
Cel mai recent răspuns: neutra , utilizator 22:40, 23 Aprilie 2012
Trebuia stabilit de la inceput care este cota-parte indiviza ce va revine in cazul unor reparatii pe parte comuna (reparatie terasa si reparatii subsol),iar daca au reparat trebuiau sa va prezinte devizul de lucrari si modalitatea in care au facut repartizarea cheltuielilor.
Conform Legii 230/2007 Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
Deci cel mai bine este sa cereti actele justificative care au platit aceea lucrare (contract,facturi,Proces Verbal de Receptie),iar conform acestora sa faceti plata pe cota-parte de proprietate.
Trebuia facuta o expertiza contabila care o puteati cere si dvs. , nu costa mult . Din pacate daca nu ati facut la fond expertiza... in faza de recurs nu se mai aproba. A trecut baba cu colacii.
Bun, trebuia facuta o expertiza, omul nu a stiut, dar instanta ce pazeste acolo?
Am inteles ca apartamentul este proprietate personala. Asa cum a afirmat si @thran, apartamentul are o cota-parte indiviza de proprietate, astfel incat, apartamente la fel ca al dvs. trebuie sa achite sume la fel ca cele pretinse dvs. Mai mult, dvs. aveti incheiat un contract cu as. prop. - ce obligatii aveti in plus fata de un apartament obisnuit? Acestea sunt aspectele de care trebuie sa va ”agatati”. In conditiile in care v-ati achitat obligatiile de plata de pe lista de plata, oprirea apei inseamna abuz si probabil ca in urma interventiei org. de politie, situatia a revenit la normal?
Si as. noastra are asemenea spatii la parterul unor blocuri, dar nu avem nici-o problema in acest sens. Ce face asociatia dvs., abuzuri e putin spus... Si ziceti ca ati pierdut procesul? Tare ma mir!
Multumesc pentru raspunsuri,trebuie sa adaug cateva lamuriri:
1)Vorbim de un spatiu comercial,nu de un apartament,de aceea am si facut acel contract dupa cumpararea spatiului,contractul nu a fost recunoscut de instanta,aceasta a judecat pe legea 230/2007
2)Acel contract a produs efecte juridice,in sensul ca Asoc Propr a cerut sume mai mari cu 10% decat consumurile reale,acest lucru fiind admis de contract,insa in contract nu se pomenea nimic de penalitati pentru plati intarziate,si aici instanta le-a admis pen de 0.2% pe zi cf legea 230/2007
2)Am cerut in mod continuu pe timpul procesului o expertiza,pentru ca nu trebuie sa accept orice suma ii trece prin cap administatorului,insa instanta a apreciat ca dorim "dilatarea procesului",no comment,chestia cu "baba cu colacii"nu merita comentata...
3)Acum asteptam stabilirea datei recursului si judecarea acestuia,si suntem in punctul de a cauta un avocat priceput pentru a ane asista in acest caz,insa am cerut si pareri pe acest forum,poate a avut cineva spete similare!
Se pare ca instanta ar fi judecat bine in baza legii.Asa imi pare la o prima vedere.
Inteleg ca instanta nu a luat in seama contractul cu firma si a considerat ca aceste calcule trebuie facute dupa cum prevede legea.
Asa este?

Nu am inteles exact ce anume ati mai solicitat in instanta.

Din pacate aspectul legat de sistarea apei constituie o mare problema pentru dvs. deoarece societatea AP are dreptul de a proceda in acest mod.

Va judecati si cu AP sau nu?

Pe partea cu plangerea penala nu prea vad sa aveti sorti de izbanda...

Alte discuții în legătură

Contract furnizare apa elenaadriana elenaadriana Am inchiriat un spatiu intr-un bloc de locuinte, la parterul acestuia, spatiu comerciial prevazut din constructie, unde urmeaza sa functioneze o societate ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza mihaialbert mihaialbert Am un spatiu comercial la parterul unui bloc. Cei din asociatia de propietari m-au trecut la intretinere cu jumatate din salariul femeii de servici( desi ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie inscrierea in asociatia de proprietari a spatiilor comerciale de la parterul blocurilor? lbsm lbsm Am un spatiu comercial la parterul unui bloc. Mentionez ca toate utilitatile sunt direct contractate, inclusiv serviciul de curatenie. Acum un an asociatia de ... (vezi toată discuția)