avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota indiviza

Am un spatiu comercial la parterul unui bloc. Cei din asociatia de propietari m-au trecut la intretinere cu jumatate din salariul femeii de servici( desi aceasta nu face niciodata curat in fata firmei) cu caldura consumata pe scara blocului, cu reparatiile de la lift, cu reparatiile de la ghena de gunoi, cu lumina consumata pe scara blocului etc. Tin sa precizez ca spatiul are bransamente separate de apa, canalizare, gaze si curent fata de bloc. Avem propia ghena de gunoi, intrari in firma,separate de bloc. Apartamentele din bloc au fost construite inainte de 1989 de o societate, iar spatiul comercial de o alta societate. Eu nu am trecuta in contractul de vanzare cumparare cota indiviza, iar la apartamente cota indiviza adunata pe fiecare apartament se incheie suta la suta. Cei de la asociatie au facut o sedinta si au socotit ei o cota indiviza in functie de suprafata spatiului comercial si m-au trecut la intretinere. De cate ori au fost reparatii la terasa blocului, tevi comune, subsol am contribuit cu bani, dar nu inteleg de ce trebuie sa platesc niste servicii (salariu femeie de servici, caldura pe scara blocului, reparatie lift etc.) impuse de asociatie, de care nu beneficiez.
Cel mai recent răspuns: mihaialbert , utilizator 10:27, 3 Februarie 2015
Detineti o proprietate in acel bloc, asadar participati si la niste cheltuieli comune.
In ceea ce priveste terasa, liftul, caldura in scara blocului, s-a procedat legal.
In ceea ce priveste femeia de servicu, s-a procedat abuziv: in cel mai rau caz trebuiau sa negocieze cu dumneavostra.
Daca aveti contract separat cu RADET posibil sa nu trebuiasca sa platiti caldura pe scara blocului, acest element fiind convenit in contractul direct cu furnizorul de energie termica.



Daca spatiul comercial face parte din condominiu, atunci sunteti obligat sa contribuiti la plata tuturor cheltuielilor care se repartizeaza pe cota-parte indiviza.
HG 1588/2007 Art. 32 (3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cualta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.


Dar acum depinde si de intelegerea celorlalti proprietari, la noi in condominiu avem doaua spatii comerciale care participa doar la anumite cheltuieli care se repartizeaza pe CPI, asa a fost intelegerea, nu i-am pus la reparatii si intretinere ascensor, dar caldura parti comune o platesc, pentru ca acele parti comune sunt si tevile din subsol, de care dumneavoastra fiind la parter beneficiati de ea, va mai incalzeste podeaua.
Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2015
ContSters241232, utilizator
In principiu, daca spatiul dvs. nu face parte din imobil, adica nu este o constructie aflata "sub bloc" - la parter, aveti contracte de furnizare a utilitatilor separate (s-ar putea ca doar partea de canalizare sa fie oarecum comuna cu blocul), atunci nu trebuie sa aveti nicio relatie cu as. proprietari.
Daca ingijitorul blocului se ocupa si de spatiul din fata firmei, da, puteti negocia o suma pentru prestatia facuta, in rest "nu vad" de ce trebuie sa achitati toate "serviciile" de care nu beneficiati.
Poate veniti cu amanunte.
Contestati sumele cerute pe motiv ca nu se respecta principiul de baza al repartitiei cheltuielilor: pe beneficiari.
De exemplu: la un bloc cu mai multe scari nu se aduna curentul consumat pe fiecare scara si sa se imparta apoi la tot blocul ci fiecare scara plateste consumul propriu asa cum este corect.

Platiti numai acele servicii de care beneficiati.
Pentru terasa e corect sa platiti ca apara si magazinul dumneavoastra de ploaie, dar pentru reparatii la tevi nu pentru utilitatile la care aveti bransament separat. Daca insista spuneti-le ca platiti cu conditia sa plateasca si ei cand va reparati dumneavoastra tevile.
La fel si pentru alte cheltuieli.
De exemplu aveti pe cineva care face curat in jurul magazinului. Sa plateasca si Asociatia cota parte, la fel cum va cer ei pentru femeia de serviciu si o sa fiti in castig pentru ca salariul angajatului dumneavoastra e mai mare.
Sa ii vedem daca vor!

Vedeti in legea 230/2007 cum se defineste propietatea comuna ca sa stiti ce aveti comun si ce nu cu Asociatia.
Spatiul este jumatate construit sub bloc si jumatate in afara amprentei blocului. Asociatia a inventat o cota indiviza aferenta spatiului meu pe toata suprafata acestuia. Ca sa fii trecut pe listele de intretinere conform legii trebuie sa ai o cota indiviza, ceea ce eu nu am. Le-am spus locatarilor sa-mi cedeze fiecare din cota lor indiviza ca sa o pot trece in cadastru la OCPI, dar nu au fost de acord. Tevile de caldura sunt zidite si am proces verbal facut cu RADET. In jurul spatiului comercial curatenia, spalatul trotuarului, datul zapezii se fac de catre angajatii firmei. Eu sunt de acord cu reparatia terasei si a tevilor comune. Am o notificare de la asociatie prin care mi se spune ca eu imi incalzesc firma cu caldura de pe scara lor, eu avand centrala proprie pe gaze. Am adus un expert, iar acesta a masurat caldura aferenta scarii blocului care era de 5 grade Celsius, iar in firma erau 24 de grade Celsius.

Alte discuții în legătură

Asociatii proprietari dodo70 dodo70 Buna seara! Fac parte dintr-o asociatie cu un nr.de 13 scari 206 apartamente.La parterul blocurilor sunt spatii comerciale ale Consum Coop,si cateva ... (vezi toată discuția)
Stabilirea corecta si legala a cotei indivize oret20 oret20 Va rugam sa ne ajutati in stabilirea corecta si legala a cotei indivize pentru fiecare apartament, avand in vedere faptul ca la parterul blocului nostru, ... (vezi toată discuția)
Spatiile comerciale intra in asociatia de proprietari? FeliciaVincze FeliciaVincze Buna ziua, Daca un imobil are la parter spatii comerciale, care au intrare separata de casa scarii/scarile de bloc pentru apartamente, nu are nimic la comun ... (vezi toată discuția)