avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... omor din culpa-va rog urgent
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

omor din culpa-va rog urgent

fratele meu este retinut momentan 29 zile pt omor din culpa in urma unui accident rutier soldat cu o victima.problema este ca avea o alcolemie de 1,2 in acel moment,accidentul a avut loc noaptea intr-o curba iar victima care circula pe jos langa bicicleta sa nu avea vesta reflectorizanta sau stopuri la bicicleta,nici un fel de semnal luminos.am angajat o avocata.am ajutat financiar familia victimei care si-a exprimat dorinta scrisa ca fratele meu sa fie judecat cu indulgenta,de asemenea am obtinut de la angajator recomandari pt fratele meu si accept de reprimire la locul de munca in cazul eliberarii conditionate pentru a ajuta familia victimei in continuare,concubina victimei avand 4 minori.imi puteti spune ce sanse are sa fie eliberat conditionat sau ce as mai putea face ca sa il ajut?va multumesc din suflet si astept raspunsuri cat mai repede deoarece se apropie sfarsitul celor 29 de zile si...
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:58, 28 Aprilie 2012
Da, Dingo are perfecta dreptate.
Pedeapsa prevazuta de lege este de la 5 la 15 ani...
Insa...in functie de circumstantele cauzei poate sa se ajunga la o pedeapsa cu suspendare...greu...dar se poate spera...
Potrivit art. 160/b alin. 2 Cod procedura penala daca instanta constata ca arestarea preventiva este nelegala sau ca temeiurile care au determinat arestarea preventiva au încetat, sau nu exista temeiuri noi care sa justifice privarea de libertate dispune revocarea arestarii preventive si punerea de îndata a inculpatului.

Potrivit art. 148 din Codul de procedura penala, masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata daca sunt întrunite conditiile prevazute de art. 143 si exista vreunul din cazurile prevazute la literele a-f ale aceluiasi articol.

Liberarea provizorie pe cauţiune a persoanei arestate preventiv, reţinute sau în privinţa căreia s-a înaintat demers de arestare poate fi acordată în cazul în care este asigurată repararea prejudiciului cauzat de infracţiune şi s-a depus cauţiunea stabilită de judecătorul de instrucţie sau de către instanţă.

Din perspectiva conditiilor de admisibilitate a cererii de liberare sub control judiciar, se retine ca liberarea se poate dispune în cazul infractiunilor savârsite din culpa, precum si în cazul infractiunilor intentionate pentru care legea prevede pedeapsa închisorii ce nu depaseste 18 ani

Suspendarea conditionata consta in suspendarea executarii pedepsei, luata de instanta de judecata, pe o anumita durata, daca sunt intrunite conditiile prevazute de lege: pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani sau amenda, infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii ( cu unele exceptii), se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.

Masura poate fi luata si in caz de concurs de infractiuni, daca pedeapsa aplicata este inchisoare de cel mult 2 ani si sunt intrunite si celelalte conditii mentionate
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
va multumesc pentru complexitatea raspunsului.Noi,familia inculpatului,precum si fratele meu ne-am exprimat dorinta de a plati daunele cerute de concubina inculpatului si pensie alimentara pt cei 4 copii ai acestuia iar aceasta a fost de acord,si-a exprimat dorinta ca fratele meu sa fie eliberat sub control judiciar,nu stiu cat cantareste acest fapt in ochii instantei,eu inca sper la o pedeapsa cu suspendare desi sunt constienta de gravitatea faptei...imi puteti spune cam cat dureaza un proces de acest gen?
Poate cantari foarte mult sustinerea partii vatamate insa nu pe liberarea provizorie sub control judiciar.
Daca aveti avocata ar trebui sa va explice in detaliu.

La individualizarea judiciara a pedepsei poate conta ceea ce sustine partea vatamata.
buna ziua,azi fratele meu a avut infatisare la tribunal pt eliberare sub control judiciar si i s-a respins cererea:(..luni e recursul iar vineri ar fi cele 29 de zile de cand e arestat..ce as mai putea face sa il ajut?are vreo sansa?:(va multumesc!

Alte discuții în legătură

Pedeapsa recidivist Ersin Dervis Ersin Dervis Buna ziua ! Am si eu o intrebare: Daca o persoana este recidivista si a fost arestat la aproximativ 2 ani de la eliberarea conditionata , in cazul care decizia ... (vezi toată discuția)
Arestare la domiciliu catalin19975 catalin19975 se scade arestul la domiciliu din pedeapsa care se da la instanta (vezi toată discuția)
Se libereaza sau nu ? doberv doberv ipotetic sa presupunem ca judecatoria x a prelungit masura arestarii preventive,inculpatul a facut recurs impotriva acestei hotarari ,recurs care s-a respins ... (vezi toată discuția)