avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... administrator angajat cu conventie civila demis
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

administrator angajat cu conventie civila demis

Administratorul blocului nostru a fost demis in sedinta de C.E. pe motiv ca nu si-a indeplinit sarcinile "cuvenite". Presedintele asociatiei care locuieste in bloc dar nu este proprietar (soacra acesteia este proprietar al ap.) trebuie sa aduca la cunostinta in scris administratorului care din sarcinile :cuvenite" pe care acesta nu le-a indeplinit si pe ce motiv se justifica propunerea sa de demisie? In hotararea de C.E. termenul de preaviz dat de catre dna presedinte este de 14 zile, cu toate ca in conventia semnata de catre aceasta termenul de preaviz este de 15 zile. Mai este legala conventia civila de prestari servicii semnata de un presedinte care nu este proprietar? Cate zile se iau in considerare ca preaviz? Fostul cenzor al blocului a decedat in luna martie a.c. iar presedinta nu a intocmit nici o decizie de incetare a contractului sau de mandat. In D112 acesta nu mai figureaza ca si contribuabil tinand cont de acest fapt. Care este termenul maxim legal ca dna presedinte sa faca totusi o adresa de incetare a contractului de mandat a cenzorului decedat? Mentionez ca acest contract este inregistrat la ANAF si s-au platit toate taxele si impozitele aferente lui. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:34, 24 Aprilie 2012
N.C.C permite angajarea pe ''contracte civile'' care au aceiasi putere ca si contractul incheiat pe codul muncii. In special la pensionari .ITM-ul accepta acest lucru , odata cu aparitia NCC.anul trecut in toamna. Asta si pentru economii in cadrul asociatilor. Treaba cu Codul muncii pentru orice activitate a fost o nebunie [EDIT]. Se mai gasesc si oameni rationali in tara asta @!!!!
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2012
elga50, moderator
Daca ne dati si noua articolul din NCC la care faceti referire, poate il dezbatem.
Si daca ar fi asa cum spuneti toti angajatorii si-ar angaja personalul pe contracte civile....ca sa faca economii. Nu numai asociatiile de proprietari vor sa faca economii, ci si mediul privat.
Deci asteptam cu interes sa ne orientati, citand din NCC.
Trebuie musai gasita o forma de colaboarare retribuita pentru administratori, ingrijitori, instalatori, cenzori si presedinti ( da inclusiv presedinti) pentru a nu fi obligati proprietarii sa suporte impozitarea retributiilor pentru CAS , CASS, somaj si altele ... banii proveniti in asociatii pentru 'salarii" sunt din deja salarii si pensii impozitate si rasimpozitate! Este aproape o dubla impunere ( sau obligarea la asa ceva). Asociatiile nu au "venituri', banii pentru absolut toate cheltuielile sunt din contributii pe baza unor intelegeri de grup. pana la urma se pot aduna banii pe o lista si imparti fara a fie evidentiati nu? "La mica intelegere"! Pentru a nu se intampla asa ceva si a mentine un control asupra activitatii asociatiilor revenirea la impozitarea doar a venitului cu 16% ar fi buna! Restul... surse de bani pentru niste surplusuri pe la casele de pensii, sanatate si somaj de care beneficiaza ... doar cei aflati la putere (indiferent care si cand!)

Asociatia de proprietari este persoana juridica, adica angajator. Nu se poate comporta ca si o persoana fizica, umbland cu o lista separata de "contributie" la plata unor oameni care muncesc pentru ei. Aceasta inseamna clasica "munca la negru" si probabil ati auzit si si mai probabil ati simtit pe buzunarul dv. consecintele acestei munci la negru in intreaga economie.

Asociatiile nu au venituri sau poate unele au din exploatarea proprietatii comune, dar cheltuielile cu diverse utilitati, prestatii si materiale, deci si cu cheltuielile salariale, nu se fac din aceste venituri, ci din contributia fiecarui proprietar la cota de intretinere.
Proprietarul de apartament este un cumparator de servicii in bloc, asa cum este si cumparator de paine sau de automobil. In toate preturile pe care le achita pentru un bun sau un serviciu el plateste aceste cheltuieli salariale ale celor care au produs bunul sau au prestat acel serviciu.

Reglementarea angajarilor este facuta atat prin legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, cat si prin Codul Muncii, dar si prin Codul Fiscal.

Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
elga50, moderator
Cu riscul de a va supara , nu va dau dreptate! Asociatiile de proprietari ( cu cat mai multe cu atat mai bine pentru stat!!) sunt infiintate tocmai pentru a le jumului de bani! de ce nu se infiinteaza si asociatiile de case de pe strada x sau y? Pana la aparitia hatisului acesta legislativ asociatiile de locatari s e ghidau de pe niste norme cat sa fie cuprinse intr-un notes mic! Acum nu mai stii ce sa faci si ce lege sa aplici! O forma legala de retribuire am sustinut si eu!! treaba cu lista era ca o gluma!!! O OUG ar rezolva treaba pentru ca "salariile" administratorului sau femilor de serviciu s a fie impozitate doar cu 16%! Ar fi normal si logic! Pentru admini arfi si mai simplu in a-si infiinta un PFA!!!Le dam banii pe factura si basta!! Restul ' cheltuielilordin exploatarea proprietatii " se platesc normal - gospodaresti cat costa materialele in luna respectiva, apa cat s-a consumat... deci nu acolo se pune problema!!! Si daca e "Proprietate" de ce mi se impun reguli " de joc" de catre altii care nici macar nu stau la bloc?

Alte discuții în legătură

Contract civil ilegal pentru angajatii asociatiilor de proprietari? Crina70 Crina70 Buna ziua! Este adevarat ca potrivit noului Cod al muncii nu se mai pot face angajari cu contract civil in Aosociatii de proprietari ?#- (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari cerasela2018 cerasela2018 Cenzorul - proprietar din bloc, cu contract de mandat si-a dat demisia. Si in cazul contractului de mandat este valabil preavizul de 20 zile lucratoare sau ... (vezi toată discuția)
Transmiterea in revisal liliana_balan liliana_balan Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarele probleme: Contabilului dintr-o Asociatie de proprietari ii revine in exclusivitate atributia de a opera in ... (vezi toată discuția)