avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... cetatean non UE
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

cetatean non UE

Un cetatean turc vrea sa infiinteze o companie in Ro si sa obtina permis de sedere permanenta.Cum procedeaza;acte necesare pentru infiinarea companiei ,acte necesare pre obtinerea permisului.In prezent beneficiaza de o viza cu valabilitate 1 an.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ms_0109 , utilizator 10:42, 22 Aprilie 2012
Daca sunteti cetatean al unui stat nonUE/SEE, aveti un drept de sedere valabil in Romania si doriti sa obtineti sedere pe termen lung pe teritoriul acestui stat, trebuie sa indepliniti anumite conditii. Pasii de urmat sunt: solicitati acordarea dreptului de sedere pe termen lung la formatiunile teritoriale ale Oficiului Roman pentru Imigrari din judetul in care locuiti, iar daca raspunsul este pozitiv, depuneti documentele pentru obtinerea permisului de sedere pe termen lung. Puteti obtine acest drept atat ca membru de familie al unui cetatean roman, cat si pentru alt scop al sederii in Romania (de exemplu: munca, activitati comerciale, reintregirea familiei, etc.)

Permisul de sedere pe termen lung are o valabilitate de 10 ani in cazul in care sunteti membru de familie al unui cetatean roman si de 5 ani daca aveti reglementata sederea in Romania pentru celelalte scopuri prevazute de lege.

Conditii pentru acordarea sederii pe termen lung

Pentru a obtine dreptul de sedere pe termen lung trebuie sa fi avut o sedere continua pe teritoriul Romaniei in ultimii 5 ani. Sederea este considerata continua atunci cand perioada de absenta de pe teritoriul Romaniei este mai mica de 6 luni consecutive si nu depaseSte in total 10 luni si daca impotriva dumneavoastra nu a fost dispusa nici o masura de indepartare de pe teritoriul national.

Perioada de sedere in scop de studii se calculeaza la jumatate pentru rezidenta pe termen lung si nu se ia in calcul sederea conferita de viza de scurta sedere, viza diplomatica sau de serviciu si nici cea obtinuta pentru desfasurarea de activitati ca lucrator sezonier.

Consultati lista completa a conditiilor necesare pentru acordarea rezidentei permanente si exceptiile de la acestea.

Cine nu poate primi drept de sedere pe termen lung

Nu puteti primi un drept de sedere pe termen lung in Romania daca va incadrati in una dintre urmatoarele categorii: aveti un drept de sedere temporara pentru studii, sunteti solicitant de azil sau beneficiar al protectiei umanitare temporare sau aveti protectia temporara a statului roman, va aflati in Romania cu viza de scurta sedere sau viza/drept de sedere conferit de viza diplomatica sau de serviciu.

Documentele necesare obtinerii dreptului de sedere pe termen lung

Primul pas pentru a va stabili domiciliul in Romania este obtinerea dreptului de sedere pe termen lung. In acest sens trebuie sa depuneti urmatoarele documente:
- cerere;
- documentul de trecere a frontierei (pasaport, titlu de calatorie, etc.) in copie si original;
- acte doveditoare privind spatiul de locuit (copie si original);
- dovada asigurarii sociale de sanatate;
- dovada mijloacelor de intretinere (sunt exceptati membrii de familie ai cetatenilor romani);
- certificatul de cazier judiciar eliberat de autoritatile romane;
- documente de stare civila (daca este cazul);
-taxe.

Puteti solicita acordarea dreptului de sedere pe termen lung pentru minori doar daca ati primit dumneavoastra acest drept.
-cerere ;
- documentul de trecere a frontierei (pasaport, titlu de calatorie, etc.) in copie si original;
- acte doveditoare privind spatiul de locuit (copie si original);
- certificatul de nastere tradus si supralegalizat/apostilat (in functie de statul emitent al documentului);
- consimtamantul in forma autentica al parintelui care nu are drept de sedere pe termen lung pe teritoriul Romaniei;
- taxe.

Cererile pentru acordarea dreptului de sedere pe termen lung vor fi solutionate in maximum 6 luni, iar pentru motive obiective acest termen se poate prelungi cu inca 3 luni, cu instiintarea solicitantului. Veti primi raspunsul in scris, in 15 zile lucratoare de la solutionarea cererii.

Daca raspunsul este pozitiv, in 30 de zile de la primirea comunicarii, trebuie sa depuneti documentele necesare eliberarii permisului de sedere pe termen lung la formatiunea teritoriala a Oficiului Roman pentru Imigrari unde a fost inregistrata cererea.

Refuzul acordarii dreptului de sedere pe termen lung, precum si motivele care au stat la baza acestuia se comunica, in scris, solicitantului, in termen de 15 zile lucratoare de la solutionarea cererii. Refuzul acordarii dreptului de sedere pe termen lung poate fi atacat in termen de 30 de zile de la data comunicarii, la Curtea de Apel Bucuresti. Refuzul acordarii dreptului de sedere pe termen lung nu produce efecte juridice asupra dreptului de sedere al titularului cererii.


Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 modificata prin Legea 157/2011 prevede la Art. 43 - Viza de lunga sedere pentru desfasurarea de activitati comerciale:


(1) Acest tip de viza se acorda, pe baza avizului Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine, strainilor care sunt actionari ori asociati, cu atributii de conducere sau de administrare, ai unor societati comerciale, persoane juridice romane, care urmeaza sa realizeze o investitie, in conditiile prezentului articol.

(2) Avizul Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine se acorda strainilor prevazuti la alin. (1) care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) prezinta un plan de afaceri care va cuprinde date referitoare la: identificarea firmei, obiectul de activitate al acesteia, obiectul si valoarea investitiei, numarul estimat de locuri noi de munca si etapele de creare a acestora, etapele derularii procesului de investitie si sumele aferente acestora, locatia investitiei, durata investitiei si amortizarii acesteia, proiectia activitatii financiare pe o perioada de minimum 3 ani;
b) fac dovada, printr-un singur extras de cont eliberat de o banca din Romania pe numele persoanei fizice cetatean strain, solicitant al avizului, ca dispun de fondurile necesare desfasurarii activitatii, in valoare de cel putin 100.000 euro, pentru strainii asociati intr-o societate cu raspundere limitata si cel putin 150.000 euro, pentru strainii actionari intr-o societate pe actiuni;
c) vor realiza, in maximum 12 luni de la data obtinerii permisului de sedere, o investitie potrivit planului de afaceri prevazut la lit. a), aducand un aport de capital sau tehnologie in valoare de minimum 100.000 euro pentru o societate cu raspundere limitata si de cel putin 150.000 euro pentru o societate pe actiuni;
d) prin activitatea pe care o presupune investitia propusa, aceasta va crea, in maximum 12 luni de la data obtinerii permisului de sedere, cel putin 10 noi locuri de munca pentru o societate cu raspundere limitata si cel putin 15 noi locuri de munca pentru o societate pe actiuni.



Iar ca documente, aici
[ link extern ]
scrie:


Pentru prelungirea dreptului de sedere (obtinerea permisului de sedere) ca administrator al unei societati comerciale trebuie sa depuneti urmatoarele documente:
a. cerere;
b. documentul de trecere a frontierei (pasaportul, titlul de calatorie, etc.) original si copie;
c. contractul de mandat valabil;
d. certificat constatator;
e. adresa de la Oficiul National al Registrului Comertului;
f. documente din care sa rezulte investitia realizata;
g. dovada mijloacelor de intretinere la nivelul salariului mediu net pe economie in cuantum de cel putin 500 euro lunar proveniti din activitatea desfasurata conform contractului de mandat;
h. dovada detinerii legale a spatiului de locuit (original si copie);
i. asigurarea sociala de sanatate;
j. adeverinta medicala;
k. taxe.


Multumesc.Aceste date le am si eu.Dar nu inteleg.Cum poate fi considerata o sedere neintrerupta pe teritoriul Ro,daca aceasta nu poate depasi 90 zile in cazul vizei valabile 1an.
Daca va reusi sa isi faca societate comerciala va putea aplica pentru permisul de sedere.

Nici eu nu inteleg prea bine ce doriti de fapt - in prima postare ati scris Un cetatean turc vrea sa infiinteze o companie in Ro si sa obtina permis de sedere permanenta.Cum procedeaza;acte necesare pentru infiinarea companiei, acte necesare pre obtinerea permisului.. La aceste intrebari vi s-a raspuns.

Obtinerea permisului de sedere in calitate de administrator al unei SC nu are nicio legatura cu viza pe care o are acum.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezidenta in romania pentru cetatean irakian Nelly1980 Nelly1980 Buna Ziua Ma aflu in Iordania unde urmeaza sa ma casatoresc cu un cetatean Irakian cu rezidenta in Iordania, apoi intentionam sa venim in Bucuresti pentru a-i ... (vezi toată discuția)
Permis de sedere in ro pentru cetateni turci marinelacotta marinelacotta Am rugamintea daca imi puteti spune care sunt actele necesare pentru obtinerea permisului de sedere in Romania pentru niste cetateni turci care detin viza tip ... (vezi toată discuția)
Viza de munca in romania aureliana_xyz aureliana_xyz O doamna din Nepal doreste sa lucreze in Romania (ca si menajera). Care sunt documentele necesare pentru ca persoana respectiva sa poata fi angajata in ... (vezi toată discuția)