avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA declaratia 300
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

declaratia 300

in cursul anului 2011 am facut gresit deducere de TVA (am dedus TVA de pe facturile de energie electrica, facturi ce sunt pe numele meu, nu pe Intrepr,individ.al carei titular sunt) si as mai avea o diferenta de achitat. unde trec aceasta suma in D300?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 11:59, 22 Aprilie 2012
Nu poate fi corectata orice fel de eroare dintr-un decont de taxa pe valoarea adaugata. Se pot corecta doar erorile materiale.

Corectarea erorilor materiale din deconturile de TVA se efectueaza in conformitate cu instructiunile aprobate prin OMEF 179/2007. In conformitate cu aceste instructiuni, deconturile de taxa pe valoarea adaugata depuse de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA pot fi corectate din punctul de vedere al erorilor materiale de catre organul fiscal competent, la initiativa acestuia sau la solicitarea persoanei impozabile.
a) erori de transcriere, cum sunt: preluarea eronata a sumelor din jurnale; inversarea unor cifre din sumele trecute in decont; preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare);
b) inregistrarea in decont a diferentelor de TVA, constatate de organele de control, contrar reglementarilor legale in materie;
c) erori provenind din inscrierea in decontul de TVA a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara.

Situatia prezentata consideram ca se poate incadra la "eroare de transcriere" ce poate fi corectata conform instructiunilor mai sus mentionate. Corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata se realizeaza de compartimentul de analiza a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare. In acest sens, societatea trebuie sa depuna solicitarea de corectare a erorilor materiale la registratura organului fiscal competent sau la posta, prin scrisoare recomandata.

Compartimentul de specialitate va comunica in scris societatii data, ora si locul la care trebuie sa se prezinte, precum si documentele necesare justificarii erorii.

In vederea corectarii erorii materiale din decontul TVA, compartimentul de specialitate, pe baza constatarilor proprii sau in baza documentelor prezentate de societate intocmeste un referat in care inscrie constatarile referitoare la eroarea pentru care s-a solicitat corectarea decontului de TVA, precum si modul in care se va corecta aceasta eroare. In baza referatului, organul fiscal intocmeste decizia de corectare.

[ link extern ]

Dupa parerea mea situatia Dvs. nu se incadreaza in niciunul din din punctele mentionate la "erori materiale". Cititi si aceste informatii, dar cel mai bine ar fi sa mergeti la organul fiscal si sa expuneti situatia Dvs. Sunt cei mai in masura sa va sfatuiasca cum sa procedati.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gresit declaratia tva:(( ioana2685 ioana2685 s-a intamplat din graba ...am uitat sa trec achizitiile scutite de taxe in decontul de tva ....#-o:-/ ce mai pot face acum ????? multumesc (vezi toată discuția)
Hg 1579 /2007 Broker_star Broker_star Buna Ziua! Incepand cu 08.2007 in baza unui contract de broker am intermediat credite bancare cu mai cateva banci. Contractele initiate la acea vreme de banci ... (vezi toată discuția)
Firma patitoare de tva pana in aug 2020 bulzanv bulzanv firma patitoare de tva pana in aug 2020 poate depune corectie la dec tva aferent aug 2020 (vezi toată discuția)