avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces verbal de contraventie in care numele a fost ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces verbal de contraventie in care numele a fost mentionat gresit

In dimineata aceasta am fost surprins de un aparat radar cu 64 km/h in localitate si am fost oprit am fost sanctionat cu 2 puncte amenda in cuantum de 140 lei ,nu am trecut nimic la rubrica alte mentiuni nici agentul nu ma pus sa trec nimic la-m semnat tarziu am vazut ca in respectivul proces verbal numele meu este tecut gresit,se poate contesta acest proces verbal?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 07:44, 2 Mai 2012
la rubrica "ghid auto" de pe site se mentioneaza ca pv -ul poate fi anulat pe motiv ca nu este completata rubrica 'mentiuni". parerea unor avocati ar fi de folos in acest caz.
va mai mentionez ca in momentul in care ma surprins acel radar viteza indicata de vitezometru meu era de 84 de km/ ora am martori care au fost cu mine in masina si aparatul lor mau depistat cu 64 km/h,de accea aveam dubi cu omolagarea acestui radar,acest lucru mi la confirmat si un avocat ca au un radar neomologat
este adevarat nu mia fost dat dreptul de a face mentiuni, procesul verbal este nul merci "Cyan"
Eu am mai scris mesajul de mai jos pe forum, insa il scriu din nou.

Potrivit art. 17 din OG nr. 2/2001, procesul verbal de contraventie este lovit de nulitate absoluta daca din acesta lipseste (deci nu daca e scrisa gresit!) una din urmatoarele mentiuni:
1. numele, prenumele, calitatea si semnatura agentului constatator;
2. numele si prenumele contravenientului - trebuie sa lipseasca, nu sa fie scris gresit;
3. fapta savarsita;
4. data savarsirii acesteia, care nu se confunda cu data incheierii procesului verbal de contraventie.

Lipsa mentiunilor prevazute la art. 16 si art. 19 din OG nr. 2/2001 (aici intra obiectiunile pe care nu le-ati formulat) este sanctionata cu nulitatea relativa a procesului verbal de contraventie, asta insemnand ca nulitatea procesului verbal de constatare a contraventiei poate fi invocata doar daca s-a pricinuit partii o vatamare ce nu se poate inlatura decat prin anularea acestui act. Deci, nu intotdeauna invocarea unei nulitati relative duce la admiterea plangerii, anularea procesului verbal de contraventie si exonerarea de plata amenzii contraventionale.

Cititi, mai jos, un fragment din considerentele Deciziei nr. XXII/2007 pronuntata de Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, relevant pentru aspectele invocate de dvs. Dezlegarea data problemelor de drept de catre ICCJ este obligatorie pentru instante. Romaneste spus, ceea ce cititi mai jos este obligatoriu pentru judecatorii care judeca plangeri contraventionale.
[ link extern ]
În art. 16 alin. (1) din acest act normativ sunt enumerate datele pe care trebuie să le cuprindă în mod obligatoriu procesul-verbal de constare a contravenţiei, iar la alin. (11), (5) şi (6) ale aceluiaşi articol au fost prevăzute datele ce trebuie să mai fie menţionate în cazul contravenienţilor cetăţeni străini, persoane fără cetăţenie sau cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, al contravenienţilor minori, precum şi în situaţia în care contravenientul este o persoană juridică.

În cadrul alin. (7) al aceluiaşi articol 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 s-a prevăzut că "în momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare", precizându-se că "obiecţiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica <Alte menţiuni>, sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal".

În legătură cu instituirea acestei obligaţii, a cărei nerespectare atrage sancţiunea nulităţii procesului-verbal, este de observat că, în raport cu natura interesului ocrotit prin dispoziţia înscrisă în art. 16 alin. (7) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, o atare nulitate nu poate fi absolută, nesusceptibilă a fi acoperită în niciun mod, ci doar relativă.

În acest sens este de observat că şi în art. 19 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 sunt înscrise anumite cerinţe specifice pe care trebuie să le îndeplinească, în anumite situaţii, procesul-verbal încheiat de agentul constatator al contravenţiei, este adevărat, fără a se mai menţiona că nerespectarea lor ar atrage nulitatea actului.

Or, situaţiile în care nerespectarea anumitor cerinţe atrage întotdeauna nulitatea actului întocmit de agentul constatator al contravenţiei sunt strict determinate prin reglementarea dată în cuprinsul art. 17 din ordonanţă.

Astfel, prin acest text de lege se prevede că "lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal", specificându-se că numai în astfel de situaţii "nulitatea se constată şi din oficiu".

În raport cu acest caracter imperativ-limitativ al cazurilor în care nulitatea procesului-verbal încheiat de agentul constatator al contravenţiei se ia în considerare şi din oficiu, se impune ca în toate celelalte cazuri de nerespectare a cerinţelor pe care trebuie să le întrunească un asemenea act, inclusiv cel referitor la consemnarea distinctă a obiecţiunilor contravenientului la conţinutul lui, nulitatea procesului-verbal de constatare a contravenţiei să nu poate fi invocată decât dacă s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea acelui act.
in sfarsit un raspuns foarte clar privind diferenta dintre "nulitatea relativa" si "nulitatea absoluta" pentru care trebuie sa -i multumim moderatorului. in consecinta, din pacate ptr @mihai0888, lipsa obiectiilor in rubrica "mentiuni" sau completarea eronata a numelui nu vor conduce la anularea pv-ului.
banuiesc totusi ca un pvl ar fi nul daca de ex. in loc de "popescu" ar fi fost trecut" ionescu" chiar in conditiile in care restul de rubrici ar fi fost completate corect !
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2012
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare amenda radar Leutzuc Leutzuc Salut, Sunt un membru nou pe forum si am si eu o intrebare.... Am fost surprins de un radar la iesirea dintr-o localitate cu 79 km/h.... In procesul verbal ... (vezi toată discuția)
Contestatie radar fix iobajr iobajr In data de 04.04 am fost surprins pe raza localitatii Hadareni, jud. Mures cu viteza de 91.2 km la ora de catre un radar fix, iprocesul verbal a fost intocmit ... (vezi toată discuția)
Certificatul de omologare al cinemometrului.... awbdan awbdan Am fost surprins in localitate cu 114 km/h ( radar stationar), am cerut politistului certificatul de omologare, cerificat de operator radar, si ordin de ... (vezi toată discuția)