avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... acord asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

acord asociatie proprietari

Buna. As avea nevoie de un sfat. Am un apartament si o garsoniera una langa cealalta si as vrea sa fac un zid pe casa scarii (spatiu comun), astfel incat sa rezulte o singura intrare in cele doua apartamente. Din cate stiu, am nevoie de acordul asociatiei de proprietari. Intrebarea mea: am nevoie de acordul a 2/3 din proprietari de sau de100% ?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
elga50, moderator
Daca va ganditi la a cumpara acel spatiu, aveti nevoie de acordul a 100% din proprietarii scarii, cu contract de vanzare-cumparare la notar si....toate celelalte, cadastru, intabulare, etc.

Daca va ganditi doar sa inchiriati (concesionati) acel spatiu, atunci va trebuie acordul a 50% + 1 dintre proprietarii scarii, acordul vecinilor dv. de palier (direct afectati) si acordul conducerii asociatiei, facand un contract de inchiriere prin care vi se acorda dreptul de folosire a acelui spatiu in schimbul platii unei chirii.
Mentionez ca pe spatiul inchiriat sau concesionat nu puteti construi nimic, deoarece construirea se face dovedind dreptul de proprietate, ceea ce nu este cazul.
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
elga50, moderator
Multumesc pentru raspuns. Dar ideea era ca as vrea sa construiesc un zid. Din cate stiu, in codul civil Art. 650
(1) Partile comune pot fi atribuite coproprietarilor in folosinta exclusiva numai daca prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalti coproprietari.
(2) Decizia de atribuire in folosinta exclusiva trebuie adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor si al cotelor-parti. In cladirile unde sunt constituite asociatii de proprietari, decizia se adopta de catre adunarea generala, cu aceeasi majoritate.

Sa inteleg ca si in cazul pct 2, nu am voie sa construiesc nimic ?
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
Alexandru_cor, utilizator
Iata ce spune legea 230/2007 de infiintare, organizare si funtionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.


Ca sa construiti acel zid va trebuie autorizatie de constructie, pe care o obtineti in baza unui act de proprietate, nu a unui contract de inchiriere ca drept de folosinta.
Imi cer scuze ca tot revin pe acest subiect. Ma streseaza destul de mult :). Credeti ca se poate aplica art.12 din legea 230/2007 ?


Art. 12. - Zidurile dintre apartamentele sau spatiile alaturate, care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii si din proprietatea comuna, pot fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spatiilor respective, pe baza autorizatiei de modificare a constructiei, eliberata de autoritatea publica locala si cu instiintarea asociatiei. Zidurile dintre apartamente sau spatii si proprietatea comuna care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii pot fi reamplasate numai prin modificarea acordului de asociere, in baza hotararii majoritatii proprietarilor si a autorizatiei de modificare a constructiei, eliberata de autoritatea publica locala.

Nu va cereti scuze pentru ca aici este un forum, raspundem sau nu, deci, fiecare poate insista pana cand se lamureste....eventual...:)

Haideti sa vedem ce spune acest articol citat de dv.:
- Zidurile dintre apartamentele sau spatiile alaturate, care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii si din proprietatea comuna. Zidul care desparte apartamentul de holul comun face parte din proprietatea comuna si face parte din structura de rezistenta, eventual, deci nu poate fi reamplasat si, de fapt, nici nu vreti sa-l reamplasati. Dv. nu mutati ziduri, nu le reamplasati, ci vreti sa construiti unul.
Unde vreti sa-l construiti? Pe podeaua holului comun, deci in plina proprietate comuna.
Asta inseamna ca va trebuie ce-am zis mai sus pentru a dobandi dreptul de folosinta a unei parti din proprietatea comuna.
In acest caz dv. nu aveti drept de proprietate ca sa puteti construi, ci numai drept de folosinta.

Dar mai asteptati si alte pareri, poate cineva stie mai mult ...
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Ocupare spatiu abuziva anaxor2 anaxor2 Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarea problema: pe casa scarii la etajul 4 presedinta asociatiei a construit langa garsoniera ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie in bloc: necesita acordul vecinilor? locatar11 locatar11 Buna seara, Locuiesc la bloc si impart un hol lung cu un vecin. El doreste sa isi mute usa la aproximativ 2 metri mai in lateral, dar tot pe peretele lui. ... (vezi toată discuția)
Modificari in apartament bianca79000 bianca79000 Buna ziua Caut raspunsuri aici pentru ca am gasit rezolvari foarte bune la alte probleme.As dori sa sparg un perete in apartament care nu este de ... (vezi toată discuția)