avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul prenatal/ de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul prenatal/ de crestere a copilului

Buna ziua,
daca ma puteti ajuta cu o lamurire. Sunt insarcinata in saptamana a 10a si sunt in concediu medical incepand de saptamana aceasta pana in prenatal datorita problemelor sarcinii mele. Vroiam sa stiu daca calculul care mi se va face pentru media veniturilor lunare anterior nasterii copilului va include si aceste luni de concediu medical sau numai lunile in care chiar am lucrat si am platit contributiile la stat. Multumesc mult pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: EvaB , utilizator 10:57, 19 Iunie 2012
1. Pentru indemnizatia pentru CCC sunt luate in calcul cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.

2. In aceste luni intra si concediile medicale, concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) cu indemnizatiile aferente lor.

3. Plata contributiilor la stat nu are legatura cu indemnizatia pentru CCC. Plata aceasteia nu este conditionata de plata contributiilor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Conform ordonantei 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, actualizata:
"(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
..
c) au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare;"


Conform Ordonantei 158/2005 la care se face referire mai sus,
"Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:
....
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
.....
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal. "


Asadar, indemnizatia de crestere a copilului se calculeaza pe baza veniturilor nete obtinute in ultimele 12 luni precedente datei nasterii copilului, luand in calcul inclusiv veniturile obtinute din indemnizatii pentru risc maternal si maternitate. Sper ca v-am raspuns la intrebare.

multumesc mult pentru ajutor. inca o intrebare va rog. Si in cazul concediului prenatal este aceeasi situatie?
ART8(2)OUG158/2005:

(2) Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate perioadele
în care asiguratul beneficiază de concediile şi indemnizaţiile prevăzute de prezenta ordonanţă
de urgenţă.(aici se include concediul medical)


ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor
lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituiestagiul de cotizare, până la
limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţiapentru concedii şi indemnizaţii.
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), seconstituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizează perioadele asimilate stagiului decotizare prevăzute la art. 8 alin. (2) şi (3), veniturile care se iau în considerare sunt:
a) indemnizaţiile de asigurări sociale de care au beneficiat asiguraţii, prevăzute la art. 8alin. (2);


In baza de calcul pt. indemnizatia de concediu prenatal asadar va intra si venitul constituit din indemnizatia de concediu medical.
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator
Tinand cont de faptul ca sunteti in saptamana 10 de sarcina, si plecand de la ideea ca nasterea va avea loc la termen, concret, veniturile luate in calcul pentru indemnizatia obtinuta in perioada de concediu de maternitate (cele 126 zile) vor fi cele obtinute in ultimele 6 luni din perioada in care va aflati in concediu pentru risc maternal.

Alte discuții în legătură

Cateva lamuriri pentru gravidute va rog :) Marioara2011 Marioara2011 Sunt o graviduta care intentioneaza de la data de 1 Septembrie sa intre in concediu de risc maternal. La acea data voi fi in saptamana a 22-a cea ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu prenatal si postnatal Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti, daca se poate, in urmatoarele situatii: Incapand cu jumatatea lunii mai una dintre salariate intra in concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate yildiz yildiz sunt insarcinata in 16 sapt educatoare, vechime 9 ani, grad did 2 si as dori sa stiu cand pot sa imi iau concediu prenatal, care sunt formalitatile, si care ... (vezi toată discuția)