avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva vanzare imobil
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva vanzare imobil

Firma a achizitionat in anul 2008, un imobil construit in anul 1985 , la care a dedus tva. Ce optiuni am la vanzarea ei acum in anul 2012?
1. fara tva pot sa o vand, dar trebuie sa ajustez tva dedus anterior
2. vand cu tva de 5 % deoarece intruneste conditiile.
E corect?

Ma deruteaza art. 141 alin. 2 lit. f din CF referitor la considerarea unei constructii ca fiind veche si anume o cladire se considera a fi veche la un an de la data primei ocupari sau de la data semnarii procesului verbal de receptie finala.

Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 17:43, 25 Aprilie 2012
puteti vinde fara tva si astfel va trebui sa ajustati tva dedusa la achizitie.

tva de 5% se aplica doar imobilelor noi.

nu inreleg ce va deruteaza din textul de lege mentionat?
imobilul a fost modernizat?
De ce spuneti ca se aplica doar imobilelor noi. Eu in textul de lege nu am gasit nicio referire la asa ceva.

Art. 140 alin 2^1 Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei. În sensul prezentului titlu, prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege:

a) livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari;

b) livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap;

c) livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de două locuinţe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuinţe nu poate depăşi suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuinţe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:

1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;

2. în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%;

d) livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.
cota redusa de 5% se aplica doar imobilelor noi intrucat cele vechi sunt scutite de tva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva achizitie locuinta Iulia Stroea Iulia Stroea Buna seara, Doresc sa achizitionez doua proprietati de la o persoana juridica, una de aproximativ 60 mp, iar cealalta de aprox 80 mp. Aceasta societate a ... (vezi toată discuția)
Tva 5% locuinte / programul prim casa paduraru2009 paduraru2009 Buna ziua, Detin o locuinta (48 mp utili) achizitionata cu TVA 5%. Am citit pe net legile dar imi sunt putin neclare asa ca am 2 intrebari: 1. Urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil cu tva de 5% intre 2 persoane juridice gabiciobotaru gabiciobotaru buna ziua???cat tva se aplica la cumpararea unui imobil intre 2 firme juridice???? multumesc !!! o zi frumoasa!!! (vezi toată discuția)