avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incetare CIM in baza art. 31, alin. 3 din Codul muncii ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incetare CIM in baza art. 31, alin. 3 din Codul muncii - de ce nu pot beneficia de somaj?

De la fostul angajator am primit o notificare scrisa de incetare a CIM in perioada de proba. Cum pot sa dovedesc ca CIM nu a fost defacut la initiativa mea, ci din initiativa angajatorului, intr-u-cat nu imi este specificat pe notificare mentiunea "din initiativa angajatorului"? Ba mai mult am sunat la ITM Bucuresti si am intrebat daca pot beneficia de indemnizatia de somaj in baza art. 31 alin, 3 si mi s-a spus ca nu. De ce?
Va multumesc anticipat pentru raspunsul Dvs.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:03, 26 Aprilie 2012
1. Beneficiati de indemnizatie de somaj numai daca incetarea CIM cu art.31(3) din Codul muncii se face din initiativa angajatorului.

2. Este foarte simplu:
- daca notificarea o face angajatorul inseamna ca initiativa este a lui;
- daca notificarea o faceti dvs. inseamna ca initiativa este a dvs.

3. - La AJOFM dovada o faceti cu o copie dupa notificare.
- Cine v-a dat un asemenea raspuns, de la ITM, inseamna ca nu se pricepe, desi Codul muncii este legea de baza a unui inspector de munca.
Potrivit art.5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002, prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:
.....
b) încetarea raportului de muncã la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisã, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
.....

In speta, avand in vedere textul de lege si faptul ca notificarea v-a fost trimisa de catre angajator atunci temeiul de drept al incetarii va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Nu depinde si de stagiul de cotizare(12 luni din ultimele 24) ?
Da, trebuie sa aiba indeplinita si conditia stagiului de cotizare la somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa perioada de proba ruxandram ruxandram Buna ziua, Dupa finele perioadei de proba, daca angajatul sau angajatorul doreste sa sisteze colaborarea si angajatul este somer pana la un nou loc de munca, ... (vezi toată discuția)
Reluarea somajului nicoleta-veronica nicoleta-veronica daca am fost angajata pe perioada nedeterminata(din somaj) cu perioada de proba de 5 zile, iar eu vreau sa plec fiindca nu pot ucra acolo fiindu-mi f.greu;imi ... (vezi toată discuția)
Somaj in urma unei perioada de proba rl_lucian rl_lucian Buna ziua, Sotia mea s-a angajat recent si este in perioada de proba timp de 3 luni de zile. As dori sa stiu daca va beneficia de indemnizatie de somaj in ... (vezi toată discuția)