avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj in urma unei perioada de proba
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj in urma unei perioada de proba

Buna ziua,

Sotia mea s-a angajat recent si este in perioada de proba timp de 3 luni de zile.
As dori sa stiu daca va beneficia de indemnizatie de somaj in cazul in care va fi concediata in acest interval de 3 luni.

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2014
rl_lucian, utilizator
Cel mai recent răspuns: rl_lucian , utilizator 16:49, 28 Iulie 2014
In timpul perioadei de proba CIM poate inceta doar printr-o simpla notificare a uneia dintre parti.
Se poate obtine somaj dupa aceasta incetare CIM cu art.31 alin.(3), bineinteles daca sunt indeplinite si celelalte conditii de acordare.

Codul muncii:

ART. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa-i inceteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile salariatului;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aiba 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

2. Prin motive neimputabile se înţelege:

a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Codul muncii;

b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii.

3. Daca incetarea CIM are loc la initiativa salariatului (de comun acord sau demisie) nu se poate beneficia de indemnizatie de somaj.
Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua,

Daca sunt respectate cele mentionate de dvs, faptul ca este angajata in perioada de proba nu influenteaza dreptul de a beneficia de indemnizatie de somaj.

Am dreptate?

Multumesc!
1. Perioada de proba face parte din contractul individual de munca (CIM), eset vechime in munca si este stagiu de cotizare la pensie, sanatate si somaj.

2. Daca va uitati in CIM, la Capitolul L.Alte clauze:, lit.a), scrie care este perioada de proba.

3. - Daca in perioada de proba CIM inceteaza la initiativa angajatorului (art.31(3) din Codul muncii) poate beneficia de indemnziatie de somaj.
- Cititi extrasul din Codul muncii aratat de colega mea, ana-cer.
Acum am inteles.

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba doruvalcea doruvalcea Daca la sfarsitul perioadei de proba nu sunt angajat definitiv, pot beneficia de somaj? Multumesc! (vezi toată discuția)
Preaviz emy2001 emy2001 Buna ziua,preavizul de 20 de zile este obligatoriu daca esti in perioada de proba?Daca nu il faci ce se poate intampla?Cum se desface contractul de munca in ... (vezi toată discuția)
Somaj Mihaela140979 Mihaela140979 Buna ziua. Ma aflu in ingrata situatie de a nu primi somaj. Am lucrat doua luni de zile la o firma cu cim pe perioada nedeterminata. Fiind in perioada de ... (vezi toată discuția)