avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Noul Cod civil si competenta teritoriala a instantei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Noul Cod civil si competenta teritoriala a instantei

Buna ziua.
Am si eu o intrebare: Inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil si a codului de procedura civila in vechiul cpc , la titlul II competenta teritoriala, art. 10 alin 4 se specifica "in cererile privitoare la obligatii comerciale, instanta locului unde obligatia a luat anstere sau aceea a locului platii" acum acest art. a fost abrogat, iar asta inseamana ca de acum incolo ne adresam nu mai la instanta unde isi are sediul paratul?
Va multumesc.
#-o
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:56, 9 Mai 2012
Noul cod de procedura civila inca nu a intrat in vigoare.
Raspunsul este "da", pentru ca nu poate fi altul. Insa nu este vorba despre un nou Cod de procedura civila, ci despre Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, act normativ prin care a fost abrogat pct. 4 al art. 10 Cod procedura civila.
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Oare nu trebuie avuta in vedere si data la care a luat nastere rapotul juridic?caci noul cod civil si modificarile aduse de acesta se aplica raporturilor juridice nascute dupa data intrari sale in vigoare...iar pentru celelelte se aplica veche reglementare, nu-i asa?
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2012
nicusorilinca, utilizator
Am vazut ca sunteti consilier juridic. Presupun ca fie nu ati citit cu atentie discutia, fie nu ati citit cu atentie Legea nr. 71/2011. Nu are importanta cand s-a nascut raportul juridic, pentru ca nu discutam fondul aici, ci instanta competenta sa judece litigiile dintre profesionisti.

Dispozitiile de punere in aplicare prevazute in Legea nr. 71/2011 se refera numai la prevederile cuprinse in Noul Cod civil si nici nu ar putea fi altfel. Normele procedurale sunt de imediata aplicare iar prezenta discutie este tocmai despre prevederile Codului de procedura civila. Sugestia mea este, fara suparare, sa cititi cu atentie Legea nr. 71/2011.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritatea de lucru judecat in noul cod civil Florentina_A Florentina_A Ca simplu utilizator sunt nevoita sa cer lamuriri asupra articolului corespondent din noul cod civil. In cel vechi autoritatea de lucru judecat era ... (vezi toată discuția)
Corespondenta art. 1169 in noul cod civil DAYANA_Only DAYANA_Only In primul rand doresc sa urez la multi ani tuturor si mii de urari de bine pentru toti cititorii acestui site /forum.! In al doilea rand doresc sa gasesc un ... (vezi toată discuția)
Instanta de tutela versus autoritatea tutelara intr-o procedura succesorala in derulare Lee76 Lee76 Buna ziua, Puteti sa imi spuneti va rog daca noile reglementari din Codul civil se aplica si asupra unei proceduri succesorale aflata in derulare inainte ... (vezi toată discuția)