avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand incetez contractul de munca unui angajat care ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand incetez contractul de munca unui angajat care vrea sa solicite pensie pentru limita de varsta?

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu o problema: am o angajata care mi-a zis ca vrea sa-si depuna dosarul de pensie pentru linita de varsta (mentionez ca mi-a spus ca cei de la casa de pensii i-au calculat si ca intruneste conditiile). Intrebarea mea este ce trebuie sa fac, cand ii incetez contractul de munca.

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: nicoleta_blu , utilizator 18:36, 26 Aprilie 2012
1. Codul muncii spune:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

2. - Asadar conform Codului muncii trebuie sa-i incetati CIM cu data cand indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta.
- Daca si salariata si angajatorul doresc continuarea raporturilor de munca ii incheiati un alt CIM cu aceeasi data cu care l-ati incetat pe celalalt.
Angajatul dvs trebuie sa depuna o cerere prin care sa solicite incetarea CIM, in care va preciza data. In cerere va motiva ca doreste pensionarea- ca indeplineste conditiile de pensionare. Angajatorul emite decizie de incetare a CIM pentru caz de pensionare. Decizia de pensionare este un document care se depune la casa de pensii impreuna cu alte acte doveditoare, inclusiv cu documente pe care trebuie sa le emiteti dvs.
Angajatorul trebuie sa cunoasca din REVISAL situatia angajatului, respectiv daca acesta indeplineste conditiile de pensionare.
Va multumesc tare mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca in cazul pensionarii gluten gluten Pentru pensie limita de varsta ,contractul de munca inceteaza de drept ca si la pensie anticipata si pensie de boala? Se face decizie de propunere la pensie ... (vezi toată discuția)
Reangajare dupa pensionare Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. Directorul adj., economist, iese la pensie, la limita de varsta. Dupa aceasta, daca doreste sa-si continue activitatea, poate fi reangajat cu un nou ... (vezi toată discuția)
Incetarea c.i.m. in cazul pensionarii pentru limita de varsta MariaRamona MariaRamona Cum se procedeaza in situatia in care nu am anuntat angajatorul de depunerea dosarului de pensionare, iar aceasta a primit instiintare de incetare a ... (vezi toată discuția)