avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CAS pt contabil...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CAS pt contabil...

Buna, un contabil a fost "angajat" de catre o asociatie de locatari in anul 1970 pentru o perioada de 3 luni, dupa care pleaca in armata. Cand se intoarce nu mai poate fi reprimit pe aceasi functie.
Detine o adeverinta din care reiese aceste lucruri

In zilele noastre, s-a delpasat la oficiul de pensii pentru a i se lua in calcul si aceasta perioada, cu tot cu adeverinta eliberata in anul 1970, insa... i se cere dovada ca s-a platit CAS pentru perioada cand a lucrat, Intrebarea este cine ii poate elibera aceasta dovada? probabil finantele?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:32, 30 Aprilie 2012
Din 1970 poate sa-i elibereze adeverinta asociatia in baza statelor de plata care se pastreaza 50 de ani.
Acum este greu de crezut ca mai este aceeasi asociatie, chiar transformata din cea de locatari in cea de proprietari, ca nu s-a despartit in mai multe asociatii, ca mai exista pe undeva acele state de plata...
Dar, daca se gasesc ceva "urme, dovezi..." ale activitatii acestui salariat, actuala conducere a asociatiei, poate sa le coreleze cu cele detinute de salariat si sa elibereze o adeverinta.

Ok, are adeverinta, dar nu scrie ( pe ea) daca s-a retinut CAS...
adeverinta a fost pastrata, in ea scrie doar ca a avut functia de contabil din data de... in data de... cu norma intreaga...

sau hai sa facem invers, cum poate dovedi, azi, administratorul nostru, ca a platit CAS?
de pe statele de plata? nu prea cred.
Sa nu faceti cum va spun eu dar eu daca ar trebui sa ajut un om i-as elibera adeverinta necesara. Acum trebuie sa judecati si utilitatea sau importanta acesteia. In unele dosare de pensionare 3 luni mai mult sau mai putin nu afecteaza cu nimic. Dar in alte situatii poate ca acele 3 luni sunt neaparat necesare.
In aceasta a doua situatie as scotoci si as gasi chiar daca nu exista ceva urme ale activitatii omului. In anul 1970, nu stiu ce contributii se plateau, dar nu cred ca pe vremea aceea isi putea permite cineva sa nu respecte legea.
Asa cum dv ati intrebat "cum poate dovedi, azi, administratorul nostru, ca a platit CAS?" eu intreb altfel: cum poate dovedi cineva astazi ca angajatorul in 1970 nu a platit CAS-ul!?
I-as invita sa-si dea cu parerea si specialistii in pensii de pe avocatnet.
Daca a platit CAS in 1970 inseamna ca era angajat, angajat la o asociatie de locatari? Pentru ca atunci nu existau asociatii de proprietari.
In cel mai bun caz sa fi fost angajat la ICRAL.
Pe de alta parte atunci oamnii aveau carte de munca, care pana anul trecut, daca nu ma insel, au fost scanate si ar trebui sa existe aceasta perioada ca fiind lucrata in cartea de munca.

Atunci cand se prezinta cererea de calcul a pensiei trebuie sa prezinte cartea de munca si o adeverinta cu evidentierea acelei perioade si pe baza unor algoritmi de calcul specific i se poate calcula si CAS-ul platit. Are carte de munca? Sau in cartea lui de munca era consemnata aceasta perioada?

Oricum, eu nu cred ca se adreseaza bine la asociatie, deoarece in 1970 asociatiile de locatari nu angajau ele insele personal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta salarii liana istrate liana istrate Buna ziua Ma confrunt cu urmatoarea situatie: un fost angajat si-a pierdut cartea de munca. Ar trebui sa-i eliberez o adeverinta care sa ateste vechimea si ... (vezi toată discuția)
Carte de munca, inregistrari incomplete zanazane zanazane Mi s-a omis inscrierea in cartea de munca in anul 2008 a sporului de vechime acordat prin decizie semnata de conducerea unitatii, decizie pe care o am in ... (vezi toată discuția)
Datorie catre administratorul de bloc cioflea cioflea Buna ziua Am o problema legata de cheltuielileere restante la intretinere (gunoi si apa rece) de pe vremea vechiului administrator care nu a incasat ... (vezi toată discuția)