avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... adeverinta salarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

adeverinta salarii

Buna ziua
Ma confrunt cu urmatoarea situatie: un fost angajat si-a pierdut cartea de munca. Ar trebui sa-i eliberez o adeverinta care sa ateste vechimea si salariile avute in perioada lucrata. Problema este ca a lucrat din anul 1961 si pana in anul 1970. In arhiva societatii noastre se regasesc numai salariile realizate, nu si cele tarifare de incadrare. Conform Legii 19/2000, acestea nu se iau in calcul la stabilirea pensiei. Cum se procedeaza in acest caz?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 13:10, 25 Iunie 2009
Arhiva nu are si dosarele de personal pt acea perioada, acolo ar trebui sa gasiti deciziile de modificare a salariilor.
Nu e vina omului ca nu s-au pastrat datele necesare, dar stiu cum e sa nu gasesti dosarele vechi, am trecut si eu prin asa situatie.
Pot doar sa va spun ca m-am chinuit sa extrag toate datele posibile, as zice ca puteti merge pana la a calcual invers doin salariul realizat pe cel de baza, pentru ca este posibil si nu faceti nici o ilegalitate.
Apoi mai aveti poate in acea perioada diverse hotarari de majorari salariale date de-a lungul anilor pentru toti salariatii.
In cazul in care persoanei nu ii puteti spune salariul pe o perioada i se va lua in calcul salariul jminm pe economie.
Dar in principiu chiar daca va scapa o majorare intre 2 intervale, veti merge totusi cu un slariu de baza avut pana la urmatoarea data cand gasiti ca a avut loc o majorare.

Este o munca titanica, dar trebuie facuta.
Deasemenea trebuie sa-i scrieti adeverinta si cu sporurile primite si eventual cu incadrarea in grupa de munca daca a avut.
1. Daca spuneti ca aveti salariile realizate, acestea se gasesc pe statele de plata lunare.
2. Orice stat de plata are si o rubrica de salariu tarifar de incadrare, conform contractului de munca sau modificarilor ulterioare.
3. Tot in statele de plata aveti si toate sporurile platite lunar, si procent si suma.
4. Statele de plata se pastreaza 50 de ani si sunt cea mai buna sursa de completare a adeverintelor.
Multumesc. Dar, din pacate, in statele de plata din arhiva nu e completata si rubrica salariu trifar de incadrare.
Atunci, asa cum v-a spus colega mea @grace_r, ramane sa cautati in arhiva orice alt document care sa va ajute.
Este adevarta ca se poate sa nu existe aceasta rubrica, m-am confruntata si eu cu astfel de state... din pacate
Trebuie sa stiti cum se calculau in acei ani salariile, eventual la ce se aplica procentul platit la pensie in acei ani, conform legii, si astfel veti putea deduce salariul de baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie ancfd ancfd Buna ziua, Va rog sa ma ajutati! Sotul meu a primit de curand decizia de pensionare si avem nelamuriri la calculul ... (vezi toată discuția)
Buletinul de calcul al pensiei morosanucarmen morosanucarmen Sint pensionata anticipat partial incepind cu august 2009. Dupa lungi discutii cu casa de pensii, am reusit sa obtin Buletinul de calcul al pensiei unde am ... (vezi toată discuția)
Ce venituri sunt avute in vedere la calcularea pensiei? AFANFANA AFANFANA Am o situatie deosebita? Incerc sa intocmesc dosarul de pensie,dar ma lovesc de o situatie care pentru mine este ne clara . Salariu din cartea de munca nu ... (vezi toată discuția)