avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cautiunea in procedura liberarii provizorii sub ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cautiunea in procedura liberarii provizorii sub control judiciar

Buna..daca se plateste cautiunea intr o procedura penala privind eliberarea sub contro judiciar ea poate fi admisa privind eliberarea sub contro judiciar si banii privind cautiunea se inapiaza inapoi partii invinuite si care sunt procedurile..Va multumesc anticipat. Cu respct Gabriel
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:27, 27 Aprilie 2012
Eliberarea sub control judiciar este reglementata de cap. I, t. IV, C. proc. pen., partea generala; masura dispusa de instanta de judecata de a pune in libertate provizorie pe inculpatul arestat intr-o cauza penala.
Ea se poate lua in cursul procesului penal si este de doua feluri:
- liberarea provizorie sub control judiciar si leberarea provizorie pe cautiune. Liberarea provizorie sub control judiciar se poate acorda daca sunt intrunite cumulativ urmatoarele conditii: infractiunea sa fie savarsita din culpa sau intentionat, insa pedeapsa prevazuta de lege sa nu fie mai mare de 18 ani; se nu existe temeri ca acesta va savarsi o alte infractiune. Liberarea provizorie pe cautiune se poate acorda cand este asigurata repararea pagubei produse prin infractiune si s-a depus cautiunea stabilita de organul judiciar competent.
Pe timpul liberarii provizorii, inculpatului i se pretinde sa respecte obligatiile impuse de organele judiciare.
Cautiunea se poate restitui numai in situatia in care instanta nu admite cererea de eliberare
(4) Cautiunea se restituie cand:

a) se revoca liberarea provizorie pentru cazul prevazut in art. 16010 alin. 1 lit. a);
b) se constata de instanta, prin incheiere, ca nu mai exista temeiurile care au justificat masura arestarii preventive;
c) se dispune scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale, achitarea sau incetarea procesului penal;
d) se pronunta pedeapsa amenzii sau pedeapsa inchisorii cu suspendarea conditionata a executarii ori cu suspendarea executarii sub supraveghere sau cu executarea la locul de munca;
e) se dispune condamnarea la pedeapsa inchisorii.
f) cererea de liberare provizorie a fost respins a potrivit art. 160 8a alin. 6.

(5) Cautiunea nu se restituie, in cazul prevazut la lit. e), cand liberarea provizorie s-a revocat potrivit dispozi tiilor art. 16010 alin. 1 lit. b). Cautiunea se face venit la bugetul de stat, la ramanerea definitivaa hotararii de condamnare.

Cautiunea se restituie dupa finalizare procesului.
Cautiunea constituie o garantie.
Statul ar trebui sa admita mai des astfel de cereri deoarece nu ar mai exista atatea sustrageri si banii se pot face venit la buget daca inculpatul se sustrage.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

cautiunea popescu raluca popescu raluca Buna ziua. Am si eu o intrebare legata de eliberarea pe cautiune, si anume daca aceasta este posibila in conditiile in care dosarul a fost incheiat (furt ... (vezi toată discuția)
Liberarea provizorie sub control judicar vs. pe cautiune airaam airaam de ce ar alege un inculpat sa solicite liberarea provizorie pe cautiune cand poate alege de liberarea provizorie sub control judiciar? multumesc ... (vezi toată discuția)
Infractiuni privind circulatia pe drumuri publice chelugeorgiana chelugeorgiana Sotul meu a fost prins de 3 ori circuland fara permis si de fiecare data i s-a intocmit dosar penal. La primul a primit 8 luni inchisoare, la al doilea 1an si ... (vezi toată discuția)