avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... liberarea provizorie sub control judicar vs. pe ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

liberarea provizorie sub control judicar vs. pe cautiune

de ce ar alege un inculpat sa solicite liberarea provizorie pe cautiune cand poate alege de liberarea provizorie sub control judiciar?




multumesc pentru promptitudine. nelamurirea mea era legata d faptul ca la art. 160-4 se specifica faptul ca sunt indeplinite conditiile prev la art 160-3 alin 1 si 2, deci cele de la controlul judiciar. prin urmare conditiile ce trebuie indeplinite de catre inculpat sunt aceleasi.

domnule zaharia, va multumesc pentru interventia care a raspuns intr-adevar nelamuririi mele
Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2011
airaam, utilizator
Cel mai recent răspuns: airaam , utilizator 21:57, 8 Ianuarie 2011
Daca sunteti umpic atent si cititi ce implica una si ce implica cealalta e diferenta asa ca ........Liberarea provizorie sub control judiciar se poate acorda daca sunt intrunite cumulativ urmatoarele conditii: infractiunea sa fie savarsita din culpa sau intentionat, insa pedeapsa prevazuta de lege sa nu fie mai mare de 18 ani; se nu existe temeri ca acesta va savarsi o alte infractiune. Deci, liberarea provizorie sub control judiciar nu se poate acorda in cazul infractiunilor intentionate pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii, care depaseste 18 ani, si exista temeri ca invinuitul sau inculpatul va savarsi o alta infractiune etc. In timpul liberarii provizorii, inculpatul trebuie sa respecte obligatiile impuse de organul judiciar (sa se prezinte la organele judiciare ori de cate ori este chemat etc.), a caror incalcare, cu rea-credinta, poate conduce la revocarea masurii.b]Liberarea provizorie pe cautiune se poate acorda cand este asigurata repararea pagubei produse prin infractiune si s-a depus cautiunea stabilita de organul judiciar competent. Pe timpul liberarii provizorii, inculpatului i se pretinde sa respecte obligatiile impuse de organele judiciare. Acordarea liberarii provizorii, in oricare dintre modalitatile sale, se face la cererea inculpatului, a sotiei acestuia si a rudelor apropiate. Cererea se poate depune in tot cursul procesului penal si se solutioneaza de catre instanta prin incheiere. La solutionarea cererii participa persoanele prevazute de lege (inculpat, aparator, procuror). Incheierea instantei este supusa recursului, termenul fiind de 24 de ore.

Si in cazul liberarii provizorii pe cautiune se aplica tot dispozitiile de la liberarea provizorie sub control judiciar.Diferenta consta consta in depunerea unei sume de bani, cautiunea, care este o garantie in plus oferita de persoana arestata preventiv, ca va respecta conditiile impuse pe perioada masurii preventive.
Tin sa precizez ca si pentru liberarea provizorie pe cautiune se cer a fi indeplinite conditiile cerute de art. 160 indice2 al.1 si 2 C.p.p. (asa cum prevede art.160 indice 4 C.P.P.;)). Deci nu este vorba de diferente in ceea ce priveste aceste conditii (tipul infractiunii si durata pedepsei, ori existenta datelor privind necesitatea de a-l impidica pe invinuit sau inculpat sa savarseasca alte infractiuni etc.), nefiind de acord in acest sens cu VIRGINIA RAD...
Cu toate acestea, liberarea provizorie pe cautiune se poate acorda numai la cerere si numai de instanta de judecata, atat pe timpul urmaririi penale, cat si al judecatii!. Raspunzind strict la intrebare, cand chiar "se poate alege" oricare dintre acestea prin cerere, un motiv real ar fi acela al maririi sanselor de acordare (pentru circumstante identice) a eliberarii pe cautiune, datorita oferirii unei garantii suplimentare de catre inculpat!
emma_woodhouse a scris:

Si in cazul liberarii provizorii pe cautiune se aplica tot dispozitiile de la liberarea provizorie sub control judiciar.Diferenta consta consta in depunerea unei sume de bani, cautiunea, care este o garantie in plus oferita de persoana arestata preventiv, ca va respecta conditiile impuse pe perioada masurii preventive.


Da, garantia oferita prin cautiune da sanse mai mari la admiterea unei astfel de cereri si dataorita faptului ca in cazul in care inculpatul se va sustrage de la cercetarea penala sau de la judecata pierde banii care au fost platiti cu titlu de cautiune.
Este vorba de o garantie care da mai multa incredere organului judiciar.

avocat Claudiu Lascoschi
multumesc pentru raspuns. asta asteptam ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cautiunea in procedura liberarii provizorii sub control judiciar gabitzu1ro gabitzu1ro Buna..daca se plateste cautiunea intr o procedura penala privind eliberarea sub contro judiciar ea poate fi admisa privind eliberarea sub contro judiciar si ... (vezi toată discuția)
Liberare pe control judiciar sorina dobrican sorina dobrican buna ziua,as dori sa stiu se poate face cerere de liberare pe control judiciar pentru detinut in faza de judecata?ma refer la cerere facuta intre termenele de ... (vezi toată discuția)
Control judiciar pici80 pici80 ce este\\"controlul judiciar\\"? o modalitate de executare a pedepsei? (vezi toată discuția)