avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Buna ziua! Stiu ca iesirea barbatilor la pensie normala e la 65 de ani insa va rog sa-mi spuneti daca nu poate iesi la pensie mai repede(eventual cand), tinand cont de urmatoarele situatii: activitate in campul muncii 40 ani; munca in mediu toxic 10ani; in septembrie implineste 60 de ani.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:56, 29 Aprilie 2012
1. Pentru un barbat nascut in septembrie 1952 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Poate solicita pensie pentru limita de varsta la 65 de ani in septembrie 2017.

3. Pentru ca are stagiul complet de cotizare indeplinit poate solicita pensie anticipata partiala la 60 de ani, in septembrie 2012.

4. Ar putea beneficia de pensie anticipata (fara diminuare) la 60 de ani daca ar vaea un stagiu de cotizare de 43 de ani.

5. - Faptul ca alucrat 10 ani in mediu toxic nu are relevanta pentru iesirea la pensie.
- Uitati-va in carnetul de munca si vedeti daca nu cumva are acei 10 ani lucrati in grupa I sau a II-a de munca (exista acolo precizarea inscrisa separat).
- In acest ultim caz reveniti pentru ca se va modifica si varsta de pensionare si stagiul de cotizare.
Multumesc mult! Voi reveni, cu siguranta !
Buna ziua! Revin sa confirm faptul ca cei 10 ani de activitate ai sotului in mediu toxic gradul II , sunt valizi.
flori54 a scris:

Buna ziua! Revin sa confirm faptul ca cei 10 ani de activitate ai sotului in mediu toxic gradul II , sunt valizi.
Care ar fi procentul de penalizare in cazul iesirii la pensie anticipata a sotului meu, fara a lua in calcul munca in mediu toxic? Multumesc.

1. Pentru cei 10 ani lucrati in gr.a II-a de munca se reduce varsta standard de pensionare cu 2 ani, adica poate solicita pensie pentru limita de varsta la 63 de ani, in septembrie 2015.

2. - Pentru cei 10 ani lucrati in gr.a II-a de munca se adauga stagiului de cotizare 2 ani si 6 luni, adica acum are un stagiu de cotizare de 42 de ani si 6 luni.
- Daca ar mai completa stagiul de cotizare cu inca 6 luni poate solicita pensie anticipata (fara diminuare) oricand, din septembrie 2012 incolo.

3. - Daca solicita pensie anticipata partiala, in septembrie 2012, diminuarea pensie este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare (0,75% x 36 de luni = 27%).
- Diminuarea de 27% nu se va mai aplica incepand cu data trecerii la pensie pentru limita de varsta (septembrie 2015).

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala mmarinica mmarinica sunt nascut in 1954, 23 mai, am lucrat 20 ani in conditii deosebite, cand am dreptul la pensionare anticipata si daca sunt penalizat(ce procent) (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala catalinatravel2 catalinatravel2 1)Daca solicit pensie anticipata,imi va afecta aceasta pensie anticipata la calculul pensiei de varsta?adica va fi penalizata pentru ca am beneficiat de pensie ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata partial Adrian2222 Adrian2222 Sunt nascut in 1957 , am 55 de ani cu 33 de ani vechime din care 20 de ani in grupa II , doresc sa stiu cand pot intra in pensie anticipata partiala , daca se ... (vezi toată discuția)