avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit vanzare imobil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

vanzare imobil

Buna tuturor,
ce implicatii fiscale ar avea vanzarea unui apartament ( in care functioneaza un magazin alimentar) achizitonat in 1996 ,care a fost reevaluat de cateva ori,rezerva din reevaluare se gaseste in contul 105.Mentionez ca la calculul impozitului pe profit amortizarea lunara a valorii din reevaluare am considerat-o nedeductibila fiscal.
Din punct de vedere TVA stiu ca vanzarea este scutita de TVA dupa data aderarii si nici ajustare TVA nu trebuie sa fac fiind achizitionat in 1996 .
Dar din punct de vedere al impozitului pe profit? Ce fac cu rezerva din reevaluare din cont 105 ? Trebuie impozitata diferenta pe care nu am amortizat-o inca ? Cum sting contul 105 ?
Cel mai recent răspuns: camicami , utilizator 10:50, 11 Iunie 2012
Avand in vedere ca dvs nu ati dedus amortizarea aferenta surplusului din reevaluare lucrurile sunt simple. Nu trebuie sa va supuneti art.22, alin.5 si 5 indice 1 din Codul fiscal.
La momentul vanzarii veti trece suma din 105 in contul 1065.
Totusi va trebui sa faceti calculul fiscal al valorii ramase neamortizate astfel incat sa determinati cat din valoarea ramasa neamortizata este aferenta costului istoric si cat este aferenta surplusului din reevaluare. Dupa acest calcul veti considera deductibila fiscal doar cheltuiala cu cedarea activului aferenta costului istoric.
Evident se poate face si altfel:
- sa considerati toata cheltuiala cu cedarea activului deductibila fiscal;
- sa faceti calculul fiscal la 105 iar partea ramasa neamortizata la data vanzarii sa fie considerata "element asimilat veniturilor" si impozitata ca atare.
Impactul asupra impozitului este acelas.
Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mijloace fixe reevaluate vandute lila68 lila68 Buna ziua.La sfarsitul anului 2002 s-a efectuat reevaluarea mijloacelor fixe diferenta de reevaluare inregistrandu-se in ct 105.In anii 2005,2006,2007 o parte ... (vezi toată discuția)
Rata amortizare lunara dupa reevaluare florip florip Buna ziua, In urma unei reevaluari la o valoare mai mare a unei cladiri, ce se intampla cu rata amortizarii lunare, care implicit va fi mai mare, este ... (vezi toată discuția)
Contul 105 completat: doresc o propunere corectă din punct de vedere fiscal, pentru determinarea bazei impozabile la calculul impozitului pe venit micro balintemese balintemese Intrebare Doresc o propunere corecta din punct de vedere fiscal, pentru determinarea bazei impozabile la calculul imp. Pe venit micro. Conform Legea nr. ... (vezi toată discuția)