avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune in cazul concubinilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune in cazul concubinilor

Buna ziua,
As dori si eu un sfat, tatal meu a decedat de curand si traia in concubinaj cu cineva de 4 ani, aceasta si-a vandut casa si a terminat casa tatalui meu, au luat un autoturism, toate acestea fiind pe numele tatalui meu, acesta neavand nici un venit in aceasta perioada.Mentionez ca sunt singura lui fiica.
Pamantul a fost dobandit de el prin act de vanzare cumparare de la mama lui in timpul concubinajului, dar faptic nu s-a dat nici un ban acesteia.
Intrebarea mea este, ce drepturi avem fiecare asupra casei si pamantului pe care le-a detinut tatal meu.
Cel mai recent răspuns: biancarenata , utilizator 08:17, 30 Aprilie 2012
Desi odata cu aparitia noului Cod Civil, ar fi trebuit sa se legalizeze convietuirea in comun a doi parteneri, acest lucru nu s-a intamplat.
Indiferent de cat timp au convietuit in comun tatal si concubina lui, prezumtia de comunitate se aplica numai bunurilor dobandite de soti in timpul casatoriei. Cei doi concubini nu sunt considerati de lege, proprietari in devalmasie asupra bunurilor achizitionate in timpul convietuirii lor.
Daca nu exista un testament, sunteti unica mostenitoare, deoarece concubinajul nu duce la dreptul de mostenire.
Avand in vedere ca dvs. aveti la cunostinta de implicarea si investitia facuta de concubina, ar fi uman sa discutati cu dansa si sa ajungeti la o intelegere de bun simt, in privinta casei si a autoturismului. Nu pomenesc de teren deoarece acesta este mostenit de tatal dvs
Va multumesc pentru raspuns.
Problema este ca ea vrea totul casa si terenul respectiv, i-am explicat ca masina nici nu intra in discutie ca este luata din bani ei si nu am nici o pretentie la ea.
I-am propus sa fac prin notariat dreptul de uz fruct pe perioada cat traieste si sa ii dau o suma de bani., DAR EA A SPUS CA VREA TOTUL CA SI-A VANDUT CASA.
Dumneavoastra depuneti cererea de deschidere a succesiunii, in termen de 1 an de la deces (data inregistrarii in registrul de stare civila), ca sa nu decadeti din termenul de optiune succesorala si solicitati efectuarea unui inventar al bunurilor din patrimoniul succesoral (se intocmeste un proces-verbal).
Mai exista o problema, toate actele ce tin de casa si paman si certificatul lui de deces se afla la concubina lui. I-am cerut acesteia actele dar mi-a a raspuns ca nu mi le va da.
Ce pasi ar trebui sa parcur in cazul acesta?
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre relatia de concubinaj virginia25 virginia25 Buna ziua! As dori sa stiu daca o relatie de concubinaj este recunoscuta legala,protejata in vreun fel si daca la decesul unuia dintre parteneri cel ramas in ... (vezi toată discuția)
Partaj in caz de concubinaj DeliaSandor DeliaSandor am o fiica ce traieste in concubinaj cu cineva de peste 10 ani.acum 3 ani i-am dat bani pentru o casa pe care a construit-o pe numele ei.as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Mostenire concubina?? raduonline raduonline Salut am o nelamurire. Daca am trait in concubinaj cu o doamna vreo zece ani am si un copil de la ea, dupa care m-am despartit de ea. Am cunoscut o alta femeie ... (vezi toată discuția)