avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj in caz de concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj in caz de concubinaj

am o fiica ce traieste in concubinaj cu cineva de peste 10 ani.acum 3 ani i-am dat bani pentru o casa pe care a construit-o pe numele ei.as dori sa stiu daca dupa despartirea de concubinul ei , acesta ar avea dreptul la cota parte din casa sau poate solicita despagubiri.mentionez ca posed documente (extrase de cont)din care rezulta ca banii pentru casa provin de la mine.
Cel mai recent răspuns: DeliaSandor , utilizator 10:14, 22 Mai 2015
Puteti sta linistita doamna,fiica dvs nu va avea absolut nicio problema !

Regimul juridic al bunurilor achiziţionate de soţi în timpul căsătoriei este reglementat de art. 339 şi 340 din Noul Cod Civil care stabilesc, ca regulă generală, principiul comunităţii de bunuri. Concubinii nu beneficiază de prezumţia de comunitate asupra bunurilor dobândite pe durata convieţuirii, instituită de prevederile menţionate, care se aplică numai în ceea ce priveşte regimul legal al bunurilor dobândite în timpul căsătoriei.

Cu alte cuvinte concubinii nu pot fi consideraţi, în baza legii, proprietari în devălmăşie asupra bunurilor dobândite de ei în timpul convieţuirii. Ei pot avea un drept de proprietate comună pe cote părţi asupra bunurilor dobândite împreună în perioada convieţuirii. Întinderea cotelor–părţi se determină în mod distinct pentru fiecare bun achiziţionat în parte şi nu pentru întreaga masă de bunuri. În timp ce soţii sau moştenitorii sunt titularii unei cote –părţi din întreaga masă de bunuri, în cazul concubinilor, indiferent de durata convieţuirii şi de numărul bunurilor dobândite, dreptul de proprietate se determină raportat la fiecare bun separat.
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre relatia de concubinaj virginia25 virginia25 Buna ziua! As dori sa stiu daca o relatie de concubinaj este recunoscuta legala,protejata in vreun fel si daca la decesul unuia dintre parteneri cel ramas in ... (vezi toată discuția)
Partaj bubucrina bubucrina la paraj se impart si bunurile dobandite in timpul concubinajului? dupa 3 ani de munca si sacrificii am ajuns in drum cu doi copii mici . iar politia spune ... (vezi toată discuția)
Concubinaj mariaburete mariaburete DACA SE CONVIETUIESTE IN CONCUBINAJ ,5 ANI DE ZILE ,CARE SANT DREPTURILE PARTILOR IN CAZ DE DESPARTIRE? VA MULTUMESC! (vezi toată discuția)