avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am trecut la gradul III de invaliditate si nu am mai ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am trecut la gradul III de invaliditate si nu am mai primit stagiu potential

In ina 2003 am iesit la pensie pe caz de boala gradul doi. La stabilirea pensiei s-a luatin calcul ani efectiv lucrati si un "stagiu potential " stabilit la cea data de 7 ani 9 luni si 3 zile. In ian 2011 mi-a fost luat gradul doi si trecut la gradul trei.La recalcularea pensei de gradul trei s-a luat in calcul numai ani efectiv lucrati Acel stagiu potential a fost taiat.Pote imi spune cineva daca exista o baza legala? si care este acesta? Dupa mine "stagiul potential" trebuia mentinut in continuare acelasi indeferent ca gradul de invaliditate este doi sau trei. Modificarea in ian 2011 trebuia facuta numai la punctele anuale aplicate confrm legi.care pentru gradul trei este de 0.40 puncte fata de 0.60 puncte pentru gradul doi. Trebuie sa mentionez ca in prezent mi se face poprire din pensie, fara sa-mi comunice o decizie cu suma totala de plata . In fiecare luna retinandu-se alta suma . Va multumesc anticipat pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: k666 , utilizator 14:30, 14 Martie 2017
H.G.257/2011


Art. 132
(1) In situatia schimbarii gradului de invaliditate dupa intrarea in vigoare a legii, pentru o pensie stabilita pe baza legislatiei anterioare, pensia aferenta noului grad de invaliditate se stabileste potrivit prevederilor legii, considerandu-se indeplinite conditiile referitoare la stagiul de cotizare necesar, existente la data inscrierii la pensie.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), stagiul potential se stabileste potrivit prevederilor legii, iar eventualele stagii de cotizare, precum si stagiile asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) din lege, realizate dupa pensionare si neluate in calcul la ultima schimbare de grad, nu se valorifica

Legea 263/2010

Art. 74
Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevazute la art. 68 alin. (1) lit. a) si b), alin. (2), (3) si (4).

Art. 75
(1) La stabilirea pensiei de invaliditate se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 si stagiul de cotizare realizat pana la data acordarii pensiei de invaliditate.
(2) Stagiul potential rezultat conform alin. (1) nu poate fi mai mare decat stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordarii pensiei de invaliditate pana la implinirea varstei standard de pensionare, prevazuta in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6, la care poate solicita pensie pentru limita de varsta.

Art. 76
(1) In situatia gradului III de invaliditate, stagiul potential prevazut la art. 75 alin. (1) se acorda numai persoanelor prevazute la art. 74.


Art. 68
(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;

(2) Beneficiaza de pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la alin. (1), si persoanele care se afla in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. c) si g).
(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la alin. (1) lit. a), si elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, ca urmare a accidentelor de munca sau bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale.
(4) Persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca si marii mutilati, ca urmare a participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 ori in legatura cu evenimentele revolutionare din decembrie 1989, care erau cuprinsi intr-un sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii din aceasta cauza, au dreptul la pensie de invaliditate in aceleasi conditii in care se acorda pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de munca.Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;


g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
Pentru d-l CARP MIRCEA. Trebuie sa recunosc ca ma-ti bagat total in ceata.Doresc un raspuns direct: am dreptate sau nu? trebuia sa taie stagiu pontential ? Va dau date suplementare: gradul doi perioada ianuarie 2003-20.ianuare 2011. In 20 ianuare 2011 sa schimbat gradul. HG 257 este din 29.03.2011.Cu deosebit respect.
Aveti dreptul la stagiu potential,numai daca va incadrati aici :


Art. 68
(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;

(2) Beneficiaza de pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la alin. (1), si persoanele care se afla in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. c) si g).
(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la alin. (1) lit. a), si elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, ca urmare a accidentelor de munca sau bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale.
(4) Persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca si marii mutilati, ca urmare a participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 ori in legatura cu evenimentele revolutionare din decembrie 1989, care erau cuprinsi intr-un sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii din aceasta cauza, au dreptul la pensie de invaliditate in aceleasi conditii in care se acorda pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de munca.


Stimate Domn,
Sotia mea se afla in situatie foarte asemanatoare cu Dvs. De aceea, nu va scriu ca un raspuns la postarea Dvs, ci prin Dvs. rog un specialist sa ma/sa ne lamureasca. Sotia a fost pensionata medical la 9.07.2004, cu gradul II. In calculul cuantumului pensiei i sa calculat punctajul efectiv realizat si un punctaj pentru stagiul potential de 7 ani si 10 luni, stagiu care expira pe 9.05.2012. La 1.07.2011 i s-a schimbat gradul II de invaliditate in gradul III. La recalcularea pensiei, nu i s-a mai acordat stagiu potential deloc, determinarea cuantumului facandu-se numai pe baza punctajului efectiv realizat pana la iesirea la pensie. Asa se face ca i s-a diminuat pensia cu 115 lei, devenind din 549 lei in 434 lei. Pe langa asta, pt. ca decizia de recalculare a primit-o dupa 6 luni, au si inceput sa-i retina din banii incasati "necuvenit" in suma de 690 lei. Este de-a dreptul tragic, mai ales ca a suferit si un infarct. In prezent asteptam raspunsul la contestatie de la Comisia Nationala a CNPP si vom merge, mai mult ca sigur, in instanta. Motivatia noastra suna cam asa: Intr-adevar legea 263/2010 prevede prin Art. 76 (1), 74 si 68 (1) ca nu se acorda stagiu potential celor carora pensia de invaliditate consta din o boala obisnuita sau un accident fara legatura cu serviciu. Bun! Acum urmeaza intrebarile noastre catre specialisti: 1). Legea 263 a intrat in vigoare la 1.01.2011 si nu poate actiona retroactiv, adica nu i se poate lua un drept castigat prin vechea lege, Lg. 19/2000, in vigoare la data pensionarii. Deci nu i se poate anula stagiul potential de la data de 9.07.2004. Dupa parerea noastra, stagiul potential nu trebuie alterat ca intindere, ci numai calculul difera de la data schimbarii gradului, respectiv de la 1.07.2011, cand punctajul este de 0,35 puncte anual. 2). Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 aprobate prin Hotararea Nr. 257 din 20 martie 2011 prevad in Anexa, la Art 62 (1): „În cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie de invaliditate se deschid după data intrării în vigoare a legii, la schimbarea gradului de invaliditate stagiul potenţial acordat la înscrierea iniţială se menţine [...] (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) nu se acordă stagiu potenţial în cazul schimbării în gradul al III-lea de invaliditate, atunci când cauza ivirii invalidităţii este boală obişnuită sau accident care nu are legătură cu munca”. De aici rezulta clar, dupa parerea noastra, ca, intr-adevar, conform legii 263 nu se mai acorda stagiu potential pt. gradul III, dar numai pentru cei carora dreptul de pensie s-a deschis dupa ce a intrat in vigoare aceasta lege, deci dupa 1.01.2011. Acestea sunt intrebarile noastre, daca este cineva binevoitor, cunoscator, rog din inima, sa ne raspunda, sa ne ajute cu un sfat. Cu multumiri!
Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, data intrarii in vigoare a Legii nr. 263/2010, regula este ca beneficiarilor de pensie de invaliditate gradul III nu li se mai acorda stagiu potential. Exceptiile sunt prevazute la art. 74 din Legea nr. 263/2010.@ramscher

1. Legea nr. 263/2010 nu se aplica retroactiv. Decizia de pensie de trecere de la gradul II de invaliditate la gradul III de invaliditate este emisa ulterior datei de 1 ianuarie 2011.

Ceea ce cereti dvs. de fapt este ca Legea nr. 19/2000 sa ultraactiveze, adica sa produca efecte dupa ce a iesit din vigoare. O prevedere dintr-un act normativ poate produce efecte dupa ce actul normativ a fost abrogat numai daca in noul act normativ exista o prevedere expresa in acest sens. In alte cuvinte, trebuia ca in Legea nr. 263/2010 sa existe o prevedere in sensul mentinerii stagiului potential in cazul tuturor persoanelor ale caror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011. Imi pare rau, insa in Legea nr. 263/2010 nu exista o asemenea prevedere.

In HG nr. 257/2011, insa, exista un articol care prevede ca, in situatia schimbarii gradului de invaliditate in cazul pensiilor stabilite potrivit Legii nr. 19/2000, noile pensii se stabilesc potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010. Iar Legea nr. 263/2010 prevede neacordarea stagiului potential in cazul pensiei de invaliditate gradul III.
Art. 132
(1) In situatia schimbarii gradului de invaliditate dupa intrarea in vigoare a legii, pentru o pensie stabilita pe baza legislatiei anterioare, pensia aferenta noului grad de invaliditate se stabileste potrivit prevederilor legii, considerandu-se indeplinite conditiile referitoare la stagiul de cotizare necesar, existente la data inscrierii la pensie.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), stagiul potential se stabileste potrivit prevederilor legii, iar eventualele stagii de cotizare, precum si stagiile asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) din lege, realizate dupa pensionare si neluate in calcul la ultima schimbare de grad, nu se valorifica.


2. Imi pare rau, insa art. 62 din HG nr. 257/2011 nu are legatura cu situatia prezentata de dvs. El se refera strict la persoanele ale caror drepturi de pensie se deschid dupa data intrarii in vigoare a Legii nr. 263/2010. Pentru restul persoanelor exista celelalte prevederi din Legea nr. 263/2010 si din HG nr. 257/2011. Sa stiti ca inteleg situatia sotiei dvs., insa acestea sunt prevederile legale si nu am cum sa va spun altceva.

Alte discuții în legătură

Stagiu potential bellefille bellefille Ce inseamna stagiu potential pentru pensiile de invaliditate de gradul III? (vezi toată discuția)
Pensionare fara vechime in munca scorus69 scorus69 Buna ziua o ruda de a mea este nascut in 1972 si nu are pe cartea de munca decat 5 ani de munca.Acum are probleme mari de sanatate.Poate cumva sa se ... (vezi toată discuția)
Pensia de invaliditate ContSters278009 ContSters278009 Va rog sa-mi spuneti cam cu cat se penalizeaza pensia de invaliditate, in functie de ce, si daca aceasta contribuie la vechimea in munca . Va multumesc. (vezi toată discuția)