avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare fara vechime in munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare fara vechime in munca

Buna ziua
o ruda de a mea este nascut in 1972 si nu are pe cartea de munca decat 5 ani de munca.Acum are probleme mari de sanatate.Poate cumva sa se pensioneze pe caz de boala?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:35, 29 Decembrie 2013
Legea nr.263/2010:
Art. 68
(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
c) bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.

(2) Beneficiază de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1), şi persoanele care se află în situaţiile prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. c) şi g).

(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.

(4) Persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marii mutilaţi, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii din această cauză, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.

....

Art. 73
(1) Persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate
dacă au realizat stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta, conform tabelului nr. 3.
Vârsta persoanei la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă


Vârsta persoanei la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă - Stagiul de cotizare necesar (ani)
....
41-45 ani ----------------- 17 ani
......

1. Prin Legea 37/2013 s-a modificat si art.73 din Legea 263/2010 care acum spune astfel:

Art. 73
Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca au realizat, in conditiile legii, stagiu de cotizare.

2. Tot din legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 75
(1) La stabilirea pensiei de invaliditate se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 si stagiul de cotizare realizat pana la data acordarii pensiei de invaliditate.
...

Art. 76
(1) Persoanelor prevazute la art. 73, incadrate in gradul I sau II de invaliditate, li se acorda stagiul potential prevazut la art. 75 alin. (1) in conditiile in care au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, stagiul de cotizare in raport cu varsta conform tabelului nr. 3.


3. - Asadar poate solicita pensie de invaliditate daca este incadrat intr-un grad de invaliditate.
- Dar neavand stagiul de cotizare de minum 17 ani nu va beneficia de acordarea stagiului potential adica pensia va fi mai mica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate gr.2 GABI4512 GABI4512 Buna ziua, Sunt nascut in 14.02.1958 si am absolvit liceul in 1977, urmiand stagiul miltar termen redus de 9 luni si facultatea urmata la zi pina in anul ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate elenabianca elenabianca O persoana care dovedeste ca este bolnav ,dar nu este asigurat la CAS , poate iesi la pensie pe caz de boala? (vezi toată discuția)
Stagiul de cotizare necesar pentru a beneficia de pensie de invaliditate silueta silueta buna ziua, m-ar interesa stadiul de cotizare pentru pensionare pe caz de boala la varsta de 49 de ani impliniti.va multumesc (vezi toată discuția)