avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... omor calificat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

omor calificat

In urma uciderii fratelui meu ma constitui parte vatamata in dosarul de omur calificat. Urmeaza ca luna aceasta sa ma prezint la primul termen. Nu am avocat intrucat nu cred ca este necesar pentru ca cel care a facut fapta e un copil de 19 ani sarac, din cate am inteles cam recalcitrant si bataus, care acum se da bolnav cu capul. Nu l-am vazut niciodata. Urmeaza sa ma reprezint singur in instanta si as vrea, daca se poate sa ma sfatuiti ce demersuri ar trebui sa intreprind. Astept parerea unor specialisti. Trebuie sa depun o cerere la primul termen ori sa-mi pregatesc o aparare? Am dreptul sa studiez dosarul?Ori se numeste un aparator al fratelui meu din oficiu? Am inteles ca pot cere daune care se pot transforma in munca zilnica pentru inculpat? As vrea sa primeasca pedeapsa cuvenita pentru ceea ce a facut intrucat mi-a taiat fratele cu zeci de taieturi de cutit iar la urma i-a taiat gatul. Astept sfaturile dvs.
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 18:55, 12 Mai 2012
Eu cred totusi ca ar fi indicat sa mearga la proces deoarece isi va putea expune si parerea in fata instantei.Are acest drept si el poate exercita netihgherit.
Procurorul merge pe ceea ce este standard, sablon.

Razbunarea legii poate fi mai aspra daca se va prezenta decat in cazul in care nu se va prezenta in fata instantei.
Oricum voi participa la proces doar din dorinta de a afla adevarul si de a cunoaste modul in care s-a produs decesul. Va multumesc!

Legea da dreptul la optiune persoanei prejudiciate in privinta utilizarii caii penale sau civile de valorificare a pretentiilor impotriva persoanei responsabile.

De aceea, calitatea de parte civila in procesul penal presupune, in mod obligatoriu, constituirea in aceasta calitate, printr-o declaratie expresa din partea persoanei prejudiciate, care poate fi facuta oricand in cursul urmaririi penale, iar in cursul judecatii, cel mai tarziu pana la citirea actului de sesizare a instantei.

Tratamentul legal obliga partea civila ca in cuprinsul declaratiei de constituire sa precizeze in ce consta prejudiciul suferit si care este cuantumul acesteia, pentru ca orice modificare ulterioara a declaratiei de constituire de parte civila nu este vala-bila, fiind tardiva.

In mod exceptional, declaratia de constituire de parte civila, facuta cu incalcarea termenului legal ori modificarea constituirii facuta ulterior, poate fi considerata ca valabila daca inculpatul sau partea responsabila civilmente accepta.

Condoleante!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Am inaintat o declaratie procuraturii prin care imi exprim dorinta ca faptuitorul sa fie condamnat la pedeapsa maxima si in care declar ca nu ridic niciun fel de pretentii banesti intrucat consider ca nu pot aprecia cat costa viata fratelui meu. Va multumesc tuturor.
Din cauza modului in care s-a savarsit infractiunea si a gravitatii acesteia v-as recomanda totusi sa luati un avocat pt a demonta orice aparare facuta de inculpat si pt a avea sanse mai mari la o condamnare cat mai grea asa cum merita aceasta persoana, chiar daca are o varsta frageda.
Va asigur ca avocatul inculpatului va face tot posibilul sa obtina o pedeapsa de 15 ani sau chiar sub limita acesta, ar fi bine sa nu ii dati aceasta oportunitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte civila la un dosar furt valeria67 valeria67 Parte civila constituita in urma unui furt la propria societate. Faptasul arestat. Dosar penal inaintat la judecatorie. Primul termen in data de 8 mai. Ca ... (vezi toată discuția)
Hotarire in urma unui accident rutier buculeiro buculeiro Va rog sa imi raspundeti si mie! Iata hotarirea de la judecatorie-fond: In temeiul art. 334 Cpp dispune schimbarea încadrării juridice din infracţiunea ... (vezi toată discuția)
Parte civila intr-un proces penal lotica lotica Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti ce inseamna sa te constitui parte civila intr-un proces penal.Care este baza legala? (vezi toată discuția)