avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract de asigurare in sistemul public de pensii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract de asigurare in sistemul public de pensii

Buna ziua. Ma numesc Mihaela si am fost angajata cu contract de munca la o firma de pariuri timp de un an si jumatate si dupa aceea a intrat in insolventa. Timp de o jumatate de an am beneficiat de indemnizatie de somaj,pana pe 30/03.2012. Momentan nu am reusit sa ma angajez si as dori sa stiu daca pot cotiza la Casa de pensii pentru a beneficia de asigurarea de sanatate dar si sa mi se adauge vechime in munca. Mentionez ca imi doresc sa raman insarcinata si as fi interesata sa aflu daca pot beneficia de concediu de crestere a copilului .
Ultima modificare: Luni, 30 Aprilie 2012
midi_26, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:51, 1 Mai 2012
poti face contract cu Casa de sanatate Judeteana pentru a fi asigurata si cu Casa de pensii pentru a continua stagiul de cotizare pensii,ca persoana fara venit.
Se aplica la sanatate, 5,5% la salarul minim pe economie=700 lei-aceasta contributie este obligatorie


La Casa de pensii se aplica procentul de 31,3% la acelasi salar minim.
Ultima modificare: Luni, 30 Aprilie 2012
Daniela Bolog, Consultant credite si finantari
1. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 741 lei, iar nivelul maxim de 10.585 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 741 lei veti plati 232 lei lunar.

2. - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (700 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 39 lei pe luna.


3. - Dar aceste contracte de asigurare sociala nu va ajuta sa beneficiati de CCC.
- Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri provenite din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.)
- Pentru informare cititi OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari sociale andrei20041 andrei20041 Buna ziua, Nu mai lucrez de cateva luni dar as vrea sa stiu cum se procedeaza pentru a plati contributiile sociale, ma referb la cele pentru pensie si ... (vezi toată discuția)
Contracte de asigurare in sistemul de sanatate si in sistemul public de pensii misaaa misaaa buna seara, as dori sa stiu care este suma lunara pt. un simplu asigurat : la casa de pensii si casa de sanatate? se pot incheia contracte ca si simplu ... (vezi toată discuția)
Contract de asigurare in sistemul public de pensii mateiurodica mateiurodica Daca nu am stagiul de cotizare necesar pentru pensie anticipata partial pot plati din mina contributia la pensie si sanatate pina la indeplinirea stagiului si ... (vezi toată discuția)