avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Luare in spatiu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Luare in spatiu

Buna ziua domnule avocat am si eu o întrebare. Situația mea este mai complicata. Eu locuiesc in Italia si in Iunie imi expira cartea de identitate. Stiu ca trebuie sa mă duc la consulat sa fac o procura pentru cineva din România ca sa imi schimbe buletinul doar ca atunci cand mi-au făcut buletinul mi-au greșit domiciliul. Eu practic locuiam la sat si mi sa făcut buletinul la 14 ani in comuna alaturata si mi s-a pus domiciliul in comuna respectiva nu in satul meu. Acum satul meu a devenit comuna. Mentionez ca domiciliul unde locuiam eu era la bunicii mei. Acum eu dat fiind ca eu nu pot sa merg in tara si o sa ii fac procura matusii mele sa imi schimbe buletinul, matura mea cu aceeași procura nu poate sa meargă împreuna cu bunica mea ca aceasta din urma sa mă ia in spațiu si dacă da unde trebuie sa meargă la primărie? Multumesc anticipat de răspuns.
Mergeti la Sectia Consulara a României si solicitati emiterea unei procuri speciale prin care să îi imputerniciti pe bunica din România pentru a depune toate documentele necesare eliberării cărţii de identitate.

Pentru eliberarea acestei procuri sunt necesare: un act de identitate valabil (paşaport românesc sau carte/buletin de identitate) şi patru (4) fotografii color identice şi de dată recentă mărimea 3 x 4 cm având la bază o bandă albă de 7 mm, să cunoaşteţi datele de identificare ale persoanei pe care o împuterniciţi datele din buletinul/cartea de identitate sau paşaportul persoanei pe care o împuterniciţi (eventual o copie) – serie, număr, adresă, CNP, data eliberării şi autoritatea emitentă. În situaţia în care nu mai deţineţi paşaport românesc sau carte de identitate românească valabilă pentru autentificarea împuternicirii Secţia consulară poate să elibereze la cererea dumneavoastră un titlu de călătorie.

Taxa consulară pentru autentificarea procurii este 130 euro si se achită numerar la sediul Secţiei consulare.
Persoanele care au efectuat în paşaport menţiunea de schimbare de domiciliu din România în altă ţară, nu mai pot solicita o carte de identitate decât la restabilirea domiciliului în România. Acestor persoane, la înmânarea paşaportului cu menţiunea domiciliului în străinătate, li se reţine cartea de identitate pentru retragere din uz.

Legalizarile de copii cad in sarcina solicitantului sau a persoanei imputernicite. Daca solicitantul doreste ca aceste servicii sa fie efectuate la Consulatul General al Romaniei la Milano, se va percepe o taxa de 30 euro pentru fiecare copie legalizata.

După ce trimiteti procura in România, matusa si bunica pot merge la evidenta populatiei pentru a se face cartea de identitate

Documentele necesare sunt:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate;
- actul de identitate si cartea de alegator, daca este cazul;
- certificatul de nastere;
- certificatul de casatorie, daca este cazul, original si copie;
- hotarârea de divort, definitiva si irevocabila, dupa caz, original si copie;
- certificatul de deces al sotului/sotiei decedat/decedate, în cazul sotului supravietuitor, original si copie;
- certificatele de nastere ale copiilor cu vârsta mai mica de 14 ani, original si copie;
- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu si, dupa caz, cel cu care se face dovada adresei de resedinta, original si copie;
- chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate - 7 lei;
- timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 4 lei.
În cazul modificarii numelui si/sau prenumelui titularului, prenumelui parintilor, a datei ori a locului de nastere, precum si în situatia schimbarii sexului, se prezinta si hotarârea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau, dupa caz, actul administrativ în baza caruia s-au modificat datele de stare civila.
- fotografiile pe care le veti prezenta si la serviciul consular
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte identitate - resedinta in strainatate + schimbare domiciliu in romania ContSters250855 ContSters250855 Locuiesc in Londra de 2 ani si in curand imi va expira cartea de identitate. Cartea de identitate curenta a fost eliberata in Bucuresti pentru ca acolo locuiam ... (vezi toată discuția)
Pot obține buletin prin consulat dacă nu am niciun act de identitate valabil? GabLuta GabLuta Locuiesc in Irlanda si mi-am pierdut certificatul de naștere. De curând am aplicat pentru un certificat duplicat prin consulatul din Dublin, si-l voi avea la ... (vezi toată discuția)
S.o.s iazbuka iazbuka Ieri mi-au fost furat portofelul cu tot cu buletinul meu fiind singura mea carte de identitate, tin sa precizez ca sunt in olanda, ce as putea face sa pot ... (vezi toată discuția)