avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Dreptul de a face obiectiuni, neadus la cunostinta de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Dreptul de a face obiectiuni, neadus la cunostinta de organul constatator al contraventiei

Buna ziua.
Un prieten de-al meu a primit o amenda contraventionala de la un nene militial care a venit singur cu masina si i-a aplicat-o.
Amenda era pentru scandal (amendat cu art.2 alin. 26 din lg. 61/1991 cu mod. si complet. ult.)
In procesul verbal de contraventie la rubrica 'alte mentiuni' scrie ca contravenientul 'nu este de fata', desi saracul de el a fost tot timpul acolo dela venirea militianului pana la plecarea lui.
Daca ataca procesul verbal in instanta si invoca art. 16 punct. (7) din ordonanta 2/2001 in sensul ca militianul nu i-a adus la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare are castig de cauza in obtinerea nulitatii procesului? Inca o data mentionez ca contraventientul a fost tot timpul de fata acolo la scandal si in timpul cercetarii militianului.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2012
ContSters250888, utilizator
Motive de nulitate PV contraventie ,a se analiza continutul documentului sub aspectul respectarii art 16,17,19 din OG nr 2/2001 rep
Daca ne raportam la caracterul imperativ-limitativ al cazurilor în care nulitatea procesului-verbal încheiat de agentul constatator al contravenţiei se ia în considerare şi din oficiu, în toate celelalte cazuri de nerespectare a cerinţelor pe care trebuie să le întrunească un asemenea act, in cazul nostru de consemnarea distinctă a obiecţiunilor contravenientului la conţinutul PV, nulitatea PV de constatare a contravenţiei nu va putea fi invocată decât dacă s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea acelui act.
Prin urmare nerespectarea de către agentul constatator a cerinţelor de a aduce la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare şi de a consemna distinct acele obiecţiuni, astfel cum acestea sunt înscrise în art. 16 alin. (7) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, atrage doar nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenţiei.
adica, pe cale de consecita, procesul se anuleaza ori ba?
Asa cum am aratat ,nulitatea PV de constatare a contravenţiei nu va putea fi invocată decât dacă s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea acelui act.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verbal de contraventie- locul Adrian9618 Adrian9618 Buna ziua! Se poate cere anularea unui proces verbal in conditiile in care la rubrica privind locul savarsirii contraventiei agentul constatator a notat doar ... (vezi toată discuția)
Eroare proces verbal - anulare? stefanprisacariu stefanprisacariu Buna seara, Astazi mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru depasirea limitei de viteza cu mai mult de 50 km/h si mi-au dat dovada pentru 15 ... (vezi toată discuția)
Când poate fi anulat un proces verbal de contravenție încheiat de un agent al poliției rutiere? c0sminvl c0sminvl Buna seara,am si eu nevoie de cateva informatii: 1.Faptul ca agentul nu mi-a precizat si nu mi-a spus sa scriu sau sa nu scriu daca am mentiuni poate duce la ... (vezi toată discuția)