avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fond de rulment.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fond de rulment.

Se pot folosi banii din fondul de rulment pentru lucrari la constructia unei sarpante pentru acoperisul blocului?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Daniel4x4 , utilizator 22:43, 20 Mai 2012
Fondul de rulment constituit se utilizeaza numai pentru plata facturilor curente, aferente consumurilor lunii anterioare. Dupa plata facturilor curente, fondul de rulment se reintregeste lunar prin incasarea cotelor de contributie afisate pe lista de plata a lunii in curs, avand ca referinta de calcul aceste facturi curente, corespunzatoare consumurilor lunii anterioare.

Fondul de reparatii este suma de bani destinata partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna si are o perioada de folosire limitata.

Aceasta suma se depune la Asociatia de Proprietari, iar proprietarul nu o mai primeste inapoi.

Din fondul de reparatii nu se plateste intretinerea, iar din fondul de rulment nu se platesc reparatiile.

Din moment ce a fost aprobat de proprietari in cadrul Adunarii Generale, fondul de reparatii este obligatoriu si nu va putea fi folosit decat cu acordul acestei Adunari Generale a Asociatiei de Proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.

Veniturile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate ( de ex: venituri din instalarea de reclame stradale, firme luminoase) se constituie ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatatirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinera si repararea proprietatii comune.

De asemenea, sumele rezultate din aplicarea de penalizari se pot utiliza si pentru cheltuieli de reparatii ale proprietatii comune.
@Pepe69,
Asociatia de proprietari tine evidenta fondului de rulment in registrul fondului de rulment. Banii efectiviise gasesc in casierie sau in contul bancar. In casierie si in banca sunt, pe langa banii din fondul de rulment orice alte sume incasate de asociatie (cote intretinere, fonduri...).
Din casierie sau din banca se fac toate platile catre furnizori, salarii, impozite, contributii, reparatii s.a.m.d.
Atunci cand se face plata unei reparatii, se iau bani din casa sau banca si se scad din soldurile respective. In evidenta asociatiei costul reparatiei se repartizeaza pe proprietari, se afiseaza pe liste si se inregistreaza ca datorie in registrul fondului de reparatii. In functie de cati bani are fiecare proprietar in fondul de reparatii, in acel registru va rezulta pentru fiecare un sold pozitiv sau restanta la reparatii.
Asadar, ca sa se inteleaga mai bine, precizez ca, daca banii existenti in casa sau banca nu provin din fond de reparatii (poate nu exista fond de reparatii sau este insuficient) si acesti bani in sold sunt din fondul de rulment, asociatia face plati din acesti bani. Dar nu se evidentiaza, nu se scade suma din fondul de rulment ci din fondul de reparatii.
Asa cum zi de zi se iau bani din casa sau banca si se achita utilitatile fara a se consemna aceste plati in registrul fondului de rulment, tot asa se iau bani din aceste solduri si pentru o repartie fara a se scade din fondul de rulment existent in registru fondului de rulment.
Asadar se pot face plati pentru orice cheltuiala si din orice sursa.
La cele spuse de Adriantot ar merita mentionat ca acel fond de reparatii trebuie completat la loc prin contributia proprietarilor.......
@Adriantot :
Ultima fraza lasa loc la interpretari nedorite pentru ca stiti bine ca multa lume nu intelege ce-i cu fondurile astea, cum se constituie, ce importanta au, etc. Principial aveti dreptate pentru ca in definitiv banii din FR nu sunt de o culoare si cei din FRep de alta culoare ca sa nu se amestece, importanta fiind evidentierea lor contabila, asa cum ati spus ......
Daca ar putea un moderator sa stearga acea ultima, ar fi mai bine.....parerea mea......
Am sa completez acea ultima afirmatie ca sa fie ceva mai clar.
Asadar se pot face plati pentru orice cheltuiala si din orice sursa cu respectarea legislatiei.
Exista legislatia asociatiilor de proprietari, legislatia contabila, a operatiunilor cu numerar, a operatiunilor prin cont bancar...
Fondul de rulment se completeaza in permanenta prin incasarea cotelor de la proprietari.
Fondul de reparatii se stabileste in adunarea generala cu destinatie clara, punctual pentru anumite reparatii majore, planificate... Dar acest fond se poate suplimenta si pe masura ce apar alte necesitati de reparatii (avarii, de exemplu). Fondul de reparatii se constituie prin incasare de la proprietari dar si prin transferul sumelor incasate de asociatie din diferite alte surse: venituri din folosirea spatiilor comune prin inchiriere, venituri din publicitate, donatii, sponsorizari, venituri din penalizarile aplicate restantierilor...
buna ziua. as dori sa va intreb re la fondul de reparatii: daca exista deja un fond de reparatii strans si depozitat in banca la finele 2011, este oblig a se continua strangerea pe anul in curs (2012)? In sensul ca adunarii i se aduc la cunostinta tot felul de chestii gen dupa reabilitare vom face casa scarii. din cate stiu, acest fond este obligatoriu pt. toti membrii, o data hotarat. dar poate fi contestat de membrii nemultumiti de faptul ca cei cu centrala sunt dornici de o scara renovata dar nu si de esalonarea radet (pt. achit datoriei f. mari), care din acest motiv, nu a mai fost afisata in liste (dupa cum s=a scris in p-vb. cf. ad.gen.). motivul: exista restantieri si nu platim decat dupa ce platesc toti!
cu alte cuvinte AC =0, caldura = n/a, dar trebuie sa platim fond de reparatii, desi avem stransi in banca peste 2,000 lei. multumesc

Alte discuții în legătură

Ce contine pasivul si activul care se depune la primarie carmennecula carmennecula Sunt foarte multe pareri de cum se intocmeste activul si pasivul intr-o asociatie de proprietari, de aceea, cer parerea unui specialist in care sa-mi explice ... (vezi toată discuția)
Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)