avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspundere patrimoniala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspundere patrimoniala

Buna ziua.
Exista in Codul muncii un capitol, "CAPITOLUL III Răspunderea patrimonială" in care se stabileste clar ca in cazul in care angajatorul constata ca angajatul a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
Cu toate acestea, cand societatea la care lucrez a incercat sa recupereze o paguba de genul acesta, cu acordul partilor, ITM-ul le-a sarit in cap pe motiv ca angajatorul nu are voie sa faca nici un fel de retinere pe salariul anagajatului, si ca daca are ceva de recuperat de la salariat o poate face numai prin instanta.
Eu nu mai inteleg nimic. Au sau nu au voie sa faca retineri prin acordul partior?
Cel mai recent răspuns: Andrei Gica , utilizator 08:03, 4 Mai 2012
Art. 254 alin (2) din c.m: Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal de serviciu
alin (4): Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin (3) de la art. 254 nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Ori s-a ajunsla la concluzia ca paguba creata intruneste conditiile alin (2) ori angajatorul a vrut sa-l jecmaneasca pe salariat de o suma care depasea pe cea de la alin (4) si automat ITM-ul a anulat totul.
Sumele care depasesc pe cele prevazute la alin. (4) trebuiesc retinute numai in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile in conditiile codului de procedura civila.
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2012
ContSters250888, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Angajatul a facut o manevra gresita si a rasturnat un utilaj. In urma incidentului petrecut exclusiv din vina angajatului care a incurcat comenzile, utilajul a fost avariat.
In cazul de fata cine suporta cheltuielile de reparatie a respectivului utilaj? Angajatul sau angajatorul? Se considera abuz din partea angajatorului daca pretinde de la angajat despagubiri?
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2012
Andrei Gica, utilizator
1. Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

2. Nu constituie abuz al angajatorului solicitarea acestuia de a recupera prejudiciul cauzat de angajatul sau.

3. Art.254 C.mun.
...
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Va multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dauna in accident auto pentru firma mihaibaciu10 mihaibaciu10 Buna seara, Cum se procedeaza in cazul unui accident auto produs de un angajat? Dauna este aproape totala si masina nu mare are casco. Angajatul se afla ... (vezi toată discuția)
Raspundere salariat is_yka is_yka Cum trebuie sa procedez pentru a-i imputa salariatului amenda pe care societatea a primit-o, deoarece acesta nu a scos rovinieta. (vezi toată discuția)
Recuperarea prejudiciului mitreavaly mitreavaly Mi se poate imputa un prejudiciu bănesc pentru o muncă pe care am prestat-o deși nu aveam calificarea profesională necesară? Dacă angajatorul constată ... (vezi toată discuția)