avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediu medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediu medical

Buna ziua

am o situatie mai deosebita.
Am primit un concediu medical pe luna aprilie din 17 pana in 30.
Problema mea e ca in data de 27 aprilie i-a expirat de drept contractul angajatei.
Ce fac cu concediul in cauza, respectiv cu zilele de 27 si 30 aprilie, luand in considerare ca medicul nu a vrut sa modifice concediul medical pana in 26?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:19, 3 Mai 2012
CIM va inceta la data prevazuta, daca nu-l prelungiti.
Angajatorul plateste indemnizatia aferenta pana pe 26 aprilie, inclusiv, iar din 27 aprilie indemnizatia va fi platita de casa de sanatate. Dvs. pastrati cele 2 exemplare originale ale certificatului medical.
Angajata trebuie sa mearga cu originalele si doua copii xerox pentru certificare la medicul prescriptor, apoi sa le prezinte urgent la casa de sanatate, impreuna cu cererea-tip privind solicitarea indemnizaţiei de asigurãri sociale de sãnãtate si restul actelor enumerate mai jos.

norme OUG 158:
ART. 72
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.


OUG nr. 158/2010:
ART. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
b) instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pânã la data de 10 a lunii urmãtoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;
c) casa de asigurãri de sãnãtate, pânã la data de 10 a lunii urmãtoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (2) şi pentru persoanele prevãzute la art. 23 alin. (2) şi la art. 32.

ART. 32
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.


Din normele de aplicare a OUG 158:

ART. 93
(1) Drepturile la concedii şi indemnizaţii care s-au nãscut anterior situaţiei de încetare a activitãţii angajatorului sau înainte de expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(1^1) Plata indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate, pentru drepturile care s-au nãscut anterior situaţiilor prevãzute la alin. (1), se efectueazã pânã la încetarea situaţiei care a determinat necesitatea eliberãrii de certificate medicale.
(2) În vederea preluãrii în platã din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate a drepturilor care s-au nãscut anterior situaţiilor prevãzute la alin. (1), angajatorii sau, dupã caz, persoanele interesate depun urmãtoarele acte la casele de asigurãri de sãnãtate:
c) actul legal prin care s-a dispus încetarea raportului de muncã, cu indicarea temeiului legal;
d) actele medicale şi alte acte prevãzute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) în cazul expirãrii termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, se mai depune şi copia de pe contractul individual de muncã, cu viza inspectoratului teritorial de muncã, dupã caz;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata indemnizatiei de maternitate coraline coraline mai este valabila Ordonanţa de urgenţă nr. 158/2005 in care scrie: Art. 93. - (1) Drepturile la concedii si indemnizatii care s-au nascut anterior ... (vezi toată discuția)
Plata concediilor medicale dupa expirarea cim elena_costasche elena_costasche Ce drepturi are o persoana, bolnava de tbc, daca CIM a incetat, fiind pe durata determinata? Unde duce concediile medicale, ce trebuie sa faca si cui se ... (vezi toată discuția)
Concediu medical MorarM MorarM Buna seara, ce facem in situatia in care, suntem in concediu medical si firma angajatoare se inchide intre timp? cine plateste concediu medical? ... (vezi toată discuția)