avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Care este diferenta dintre un avocat si un colaborator ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Care este diferenta dintre un avocat si un colaborator avocat ?

Va rog spuneti-mi care este diferenta dintre un avocat si un colaborator avocat.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:49, 7 Mai 2012
Avocatul colaborator este in perioada de stagiatura.
Poate avea clientela proprie doar daca forma de exercitare a profesiei permite acest lucru.



Răspunderea aparţine avocatului titular, nu colaboratorului.
Conf.Statutului profesiei de avocat:
ART. 205^1
(1) Avocatul colaborator nu are dreptul de a avea clientelă personală în afara formei de exercitare a profesiei la care colaborează.
(2) Orice client personal trebuie adus la cunoştinţa avocatului titular/coordonator al formei de exercitare a profesiei la care avocatul colaborator îşi desfăşoară activitatea.
(3) Lucrările profesionale efectuate pentru clientela personală a avocatului colaborator se vor efectua prin intermediul formei de exercitare a profesiei, iar în contractul de asistenţă juridică se va menţiona expres caracterul de "client personal" al avocatului colaborator.
(4) Rezultatele financiare obţinute de avocatul colaborator din contractele încheiate pentru clienţii personali (onorariile) vor fi încasate integral sau parţial de avocatul colaborator, după caz, în raport de clauzele contractului de colaborare, fără a se afecta în niciun mod cuantumul retrocedărilor lunare de onorarii, prevăzute în contractul de colaborare.
(5) Titularii sau avocaţii coordonatori ai formelor de exercitare a profesiei sunt obligaţi să permită avocatului colaborator tratarea clientelei personale, în condiţiile prevăzute în contractul de colaborare.
(6) Pentru clientela personală şi activitatea desfăşurată în cadrul asistenţei judiciare a baroului, avocatul colaborator va utiliza ştampila personală, aprobată de forma de exercitare a profesiei, pe care se inscripţionează menţiunea "avocat colaborator". ªtampila personală a avocatului colaborator poate fi confecţionată şi utilizată numai cu acordul formei de exercitare a profesiei, cu respectarea anexei nr. XXI, care se aplică în mod corespunzător.
(7) În activitatea desfăşurată pentru clientela personală, avocatul colaborator este răspunzător personal faţă de client şi are obligaţia de a nu prejudicia forma de exercitare a profesiei căreia avocatul colaborator îi aparţine. În acest scop, în contractul de colaborare se poate prevedea ca, pentru tratarea clientelei proprii prin forma de exercitare a profesiei, avocatul colaborator să încheie o asigurare de răspundere civilă profesională pentru acoperirea eventualelor prejudicii aduse formei de exercitare a profesiei căreia îi aparţine şi care să precizeze cuantumul riscului asigurat, distinctă de asigurarea pentru răspundere profesională prevăzută de art. 40 din Lege.
(8) Pentru activitatea desfăşurată în cadrul asistenţei judiciare a baroului, avocatul colaborator va păstra rezultatele financiare obţinute.
(9) Prevederile anexei nr. IX la prezentul statut se modifică în mod corespunzător.
ART. 206
(1) În lipsa unor dispoziţii contractuale mai favorabile, contractul de colaborare poate fi denunţat de oricare dintre părţi prin înştiinţarea celeilalte/celorlalte părţi cu cel puţin 3 luni înainte. În cazul în care contractul este încheiat cu un avocat stagiar vor fi observate dispoziţiile din prezentul statut privind formarea profesională iniţială.
(2) Desocotirea între părţi în cazul denunţării unilaterale a contractului se va realiza potrivit contractului de colaborare.

La începutul exercitării profesiei avocatul efectuează în mod obligatoriu un stagiu de pregătire profesională cu durata de 2 ani, timp în care are calitatea de avocat stagiar.

Avocatul colaborator nu este neaparat un avocat in perioada de stagiatura.,poate avea aceasta calitate si dupa aceasta perioada.
Da, nu este neaparat ca avocatul colaborator sa fie stagiar.

In general, pentru a se prezenta chiar avocatul titular trebuie sa existe un onorariu mai mare sau pur si simplu sa fie un caz in care sa conteze foarte mult prezenta in instanta a avocatului titular.

In functie de distinctia aratata de mine se va prezenta avocatul titular sau colaboratorul.

Dupa parerea mea, daca procesul este complicat se impune sa va angajati un avocat titular si nu un avocat de rezerva.
Depinde foarte mult si de avocatul partii adverse cat de bine este pregatit daca este vorba de un proces civil intrucat in functie de acest aspect poate conta foarte mult care dintre avocati se prezinta.
Daca cazul este simplu nu prea conteaza care dintre avocati se prezinta...deoarece cazul se poate castiga la modul lejer.

Exista insa si situatii cu cazuri grele in care nu se prezinta avocatul titular si nu iese deloc bine pentru client...

Depinde de la caz la caz...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de colaborare al stagiarului Lucian Croitoru Lucian Croitoru Un avocat [b]stagiar [/b]care are un contract de colaborare cu o forma de organizare a profesiei (un cabinet individual, de exemplu) poate sa aiba dreptul la ... (vezi toată discuția)
Avocat stagiar geo26 geo26 avocatul stagiar care are un contract de colaborare cu avocatul indrumator mai poate colabora si cu alti avocati (definitivi) pe anumite dosare, spete alte ... (vezi toată discuția)
Avocat stagiar colaborator marachi marachi As dori sa ma ajute cineva cu niste raspunsuri. Sunt si eu una dintre persoanele norocoase care am promovat examenul de admitere in barou dec 2008 si as dori ... (vezi toată discuția)