avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pot solicita schimbarea judecatorului sau stramutarea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Pot solicita schimbarea judecatorului sau stramutarea procesului in alt oras?

as dori ca procesul fratelui meu pentru omor din culpa sa fie mutat in alt oras daca s-ar putea sau macar sa fie schimbata judecatoarea deoarece locuim intr-un oras mic iar victima accidentului avea tot felul de cunostinte si relatii,stiu sigur ca nu e un proces obiectiv.pot cere aceste lucruri si cum?va multumesc
Puteti sa solicitati stramutarea dosarului in baza art.55 si urm.Cod procedura penala printr-o cerere adresata Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Art. 55: Temeiul stramutarii
(1) Inalta Curte de Casatie si Justitie stramuta judecarea unei cauze de la instanta competenta la o alta instanta egala in grad, in cazul in care impartialitatea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor cauzei, dusmaniilor locale sau calitatii partilor, cand exista pericolul de tulburare a ordinii publice ori cand una dintre parti are o ruda sau un afin pana la gradul al patrulea inclusiv printre judecatori sau procurori, asistentii judiciari sau grefierii instan tei.
(2) In cursul judecatii stramutarea poate fi cerut a de partea interesata, de procuror sau de ministrul justitiei.

Art. 56: Cererea si efectele ei
(1) Cererea de stramutare se adreseaza Inaltei Curti de Casatie si Justitie si trebuie motivata. Inscrisurile pe care se sprijina cererea se alatura la aceasta, cand sunt detinute de partea care cere str amutarea.
(2) In cerere se face mentiune daca in cauza se gasesc arestati.
(3) Suspendarea judecarii cauzei poate fi dispusa numai de catre completul de judecata investit cu judecarea cererii de stramutare.
Art. 57: Procedura de informare
(1) Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie cere, pentru lamurirea instantei, informatii de la presedintele instantei ierarhic superioare celei la care se afla cauza a carei stramutare se cere, comunicandu-i totodata termenul fixat pentru judecarea cererii de stramutare.
(2) Cand Inalta Curte de Casatie si Justitie este instanta ierarhic superioara, informatiile se cer Ministerului Justitiei.
(3) In cazul introducerii unei noi cereri de stramutare cu privire la aceea si cauza, cererea de informatii este facultativa.

Art. 58: Instiintarea partilor
(1) Presedintele instantei ierarhic superioare celei la care se afla cauza ia masuri pentru incunostintarea partilor despre introducerea cererii de stramutare, despre termenul fixat pentru solutionarea acesteia, cu mentiunea ca partile pot trimite memorii si se pot prezenta la termenul fixat pentru solutionarea cererii.
(2) In informatiile trimise Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face mentiune expresa despre efectuarea incunostintarilor, atasandu-se si dovezile de comunicare a acestora.
(3) Cand in cauza a carei stramutare se cere sunt arestati, presedintele dispune desemnarea unui ap arator din oficiu.
Art. 59: Examinarea cererii
(1) Examinarea cererii de stramutare se face in sedinta publica.
(2) Cand partile se infatiseaza, se asculta si concluziile acestora.
Art. 60: Solutionarea cererii
(1) Inalta Curte de Casatie si Justitie solutioneaza cererea de stramutare prin sentinta motivata
(2) În cazul în care găseşte cererea întemeiată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune strămutarea judecării cauzei la una dintre instanţele din circumscripţia aceleiaşi curţi de apel sau din circumscripţia unei curţi de apel învecinate acesteia. Strămutarea judecării cauzei de la o curte de apel se face la una dintre curţile de apel dintr-o circumscripţie învecinată.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie hotărăşte în ce măsură se menţin actele îndeplinite în faţa instanţei de la care s-a strămutat cauza.

Instanţa de la care a fost strămutată cauza, precum şi instanţa la care s-a strămutat cauza vor fi înştiinţate, de îndată, despre admiterea cererii de strămutare.

Dacă instanţa de la care a fost strămutată cauza a procedat între timp la judecarea cauzei, hotărârea pronunţată este desfiinţată prin efectul admiterii cererii de strămutare.

Sentinţa prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune asupra strămutării nu este supusă niciunei căi de atac.

Art. 61: Repetarea cererii
(1) Stramutarea cauzei nu poate fi cerut a din nou, afara de cazul cand noua cerere se intemeiaza pe imprejurari necunoscute Cur tii Supreme de Justitie la solutionarea cererii anterioare sau ivite dupa aceasta.
Art. 611: Desemnarea altei instante pentru judecarea cauzei
(1) Procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala poate cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa desemneze o instanta egala in grad cu cea careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta, care sa fie sesizata in cazul in care se va emite rechizitoriul.
(2) Dispozitiile art. 55 alin. 1, art. 56 alin. 1 si 2 si art. 61 se aplica in mod corespunzator.
(3) Inalta Curte de Casatie si Justitie solutioneaza cererea in camera de consiliu, in termen de 15 zile.
(4) Inalta Curte de Casa tie si Justitie dispune, prin incheiere motivata, fie respingerea cererii, fie admiterea cererii si desemnarea unei instante egale in grad cu cea careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta, care sa fie sesizata in cazul in care se va emite rechizitoriul.
(5) Incheierea prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie solutioneaza cererea nu este supusa niciunei cai de atac.
Da, teoretic este posibila oricare dintre variante, insa doar pentru motive temeinice si care sa se incadreze in textele de lege.
Poate fi solicitata stramutarea cauzei la o alta instanta , de acelasi grad, dintr-un alt oras( art. 55 C. pr. pen). Cererea se adreseaza Inaltei Curti de casatie si justitie si trebuie motivata.
Schimbarea judecatorului se poate realiza printr-o cerere de recuzare , de asemenea pentru motive temeinice si prevazute de lege( art. 51 Cod pr. penala).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stramutarea procesului oltul oltul in ce conditii se poate stramuta un proces penal? (vezi toată discuția)
Stamutare dosar penal gancuta gancuta pot cere stramutarea dosarului pe baza anchetei la parchet ?s-au dictat la martori ce sa scrie in declaratii (vezi toată discuția)
Cerere stramutare aurelpesa aurelpesa am calitatea de inculpat. La urmatorul termen vreau sa introduc o cerere de stramutare. Ma intereseaza daca dupa ce predau cererea presedintei la inceputul ... (vezi toată discuția)