avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... stramutarea procesului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

stramutarea procesului

in ce conditii se poate stramuta un proces penal?
Pentru a inlatura unele situatii care pun in pericol desfasurarea normala a unui proces de natura penala se poate face apel la institutia stramutarii. Acest remediu procesual consta in transmiterea competentei de a judeca o cauza catre alta instanta de acelasi grad.

>>> Motivele de stramutare:

a. Cand impartialitatea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor cauzei, dusmaniilor locale sau calitatii partilor;

b. Cand exista pericolul de tulburare a ordinii publice;

c. Cand una dintre parti are o ruda sau un afin pana la gradul al patrulea inclusiv printre judecatorii, procurorii, asistentii judiciari sau grefierii instantei.

>>> Cine poate sa ceara stramutarea cauzei?
Poate sa faca cerere de stramutare:

- Partea interesata;
- Procurorul;
- Ministrul justitiei.

>>> La ce instanta se depune cererea de stramutare:
- Pentru toate motivele de stramutare instanta competenta este Inalta Curte de Casatie si Justitie.

>>> Care este momentul pana la care poate fi ceruta stramutarea?
- In tot cursul judecatii.
>>> Procedura stramutarii:

- Cererea de stramutare trebuie motivata. Inscrisurile pe care se sprijina cererea se alatura la aceasta, cand sunt detinute de partea care cere stramutarea. In cerere se face mentiune daca in cauza se gasesc arestati;

- Suspendarea judecarii cauzei poate fi dispusa numai de catre completul de judecata investit cu judecarea cererii de stramutare;

- Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie cere, pentru lamurirea instantei, informatii de la presedintele instantei ierarhic superioare;

* Cand Inalta Curte de Casatie si Justitie este instanta ierarhic superioara, informatiile se cer Ministrului Justitiei;

- Presedintele instantei ierarhic superioare celei la care se afla cauza ia masuri pentru incunostintarea partilor despre introducerea cererii de stramutare, despre termenul fixat pentru solutionarea acesteia, cu mentiunea ca partile pot trimite memorii si se pot prezenta la termenul fixat pentru solutionarea cererii;

- Examinarea cererii de stramutare se face in sedinta publica;

- Cand partile se infatiseaza, se asculta si concluziile acestora;

- Inalta Curte de Casatie si Justiei dispune, prin incheiere motivata, admiterea sau respingerea cererii;

- In cazul in care cererea este intemeiata, se dispune stramutarea, hotarand totodata in ce masura actele indeplinite in fata instantei de la care s-a stramutat cauza se mentin;

- Incheierea prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie dispune asupra stramutarii nu este supusa niciunei cai de atac.
Trebuie avute în vedere şi modificările aduse prin Legea 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, astfel, articolele 55 - 61 din codul de procedură penală a suferit modificări , competente să soluţioneze cererile de strămutare au devenit şi curţile de apel .
4. La articolul 55, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 55. - Inalta Curte de Casatie si Justitie stramuta judecarea unei cauze de la curtea de apel competenta la o alta curte de apel, iar curtea de apel stramuta judecarea unei cauze de la un tribunal sau, dupa caz, de la o judecatorie din circumscriptia sa la o alta instanta de acelasi grad din circumscriptia sa, in cazul in care impartialitatea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor cauzei, dusmaniilor locale sau calitatii partilor, cand exista pericolul de tulburare a ordinii publice ori cand una dintre parti are o ruda sau un afin pana la gradul al patrulea inclusiv printre judecatori ori procurori, asistentii judiciari sau grefierii instantei. Stramutarea judecarii unei cauze de la o instanta militara competenta la o alta instanta militara de acelasi grad se dispune de Curtea Militara de Apel, fiind aplicabile, in mod corespunzator, prevederile prezentei sectiuni privind stramutarea judecarii cauzei de catre curtea de apel."

5. La articolul 56, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 56. - Cererea de stramutare se adreseaza Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau curtii de apel competente si trebuie motivata. Inscrisurile pe care se sprijina cererea se alatura la aceasta, cand sunt detinute de partea care cere stramutarea."

6. La articolul 57, alineatele 1 si 2 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 57. - Presedintele curtii de apel competente cere, pentru lamurirea instantei, informatii de la presedintele instantei ierarhic superioare celei la care se afla cauza a carei stramutare se cere, comunicandu-i totodata termenul fixat pentru judecarea cererii de stramutare.
Inalta Curte de Casatie si Justitie sau curtea de apel competenta a solutiona cererea, cand aceasta este instanta ierarhic superioara, solicita informatii Ministerului Justitiei."

7. La articolul 58, alineatul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"In informatiile trimise Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau curtii de apel se face mentiune expresa despre efectuarea incunostintarilor, atasandu-se si dovezile de comunicare a acestora."

8. La articolul 60, alineatele 1-3 si 6 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 60. - Inalta Curte de Casatie si Justitie sau curtea de apel competenta solutioneaza cererea de stramutare prin sentinta motivata.
In cazul in care gaseste cererea intemeiata, Inalta Curte de Casatie si Justitie dispune stramutarea judecarii cauzei la o curte de apel invecinata curtii de la care se solicita stramutarea, iar curtea de apel dispune stramutarea judecarii cauzei la una dintre instantele din circumscriptia sa de acelasi grad cu instanta de la care se solicita stramutarea.
Inalta Curte de Casatie si Justitie sau curtea de apel competenta hotaraste in ce masura se mentin actele indeplinite in fata instantei de la care s-a stramutat cauza.
................................................................................
Sentinta prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie sau curtea de apel competenta dispune asupra stramutarii nu este supusa niciunei cai de atac."

9. Articolul 61 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Repetarea cererii
Art. 61. - Stramutarea cauzei nu poate fi ceruta din nou, afara de cazul cand noua cerere se intemeiaza pe imprejurari necunoscute Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau curtii de apel competente la solutionarea cererii anterioare sau ivite dupa aceasta."

10. Articolul 61^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Desemnarea altei instante pentru judecarea cauzei
Art. 61^1. - Procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala poate cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa desemneze o alta curte de apel decat cea careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta, care sa fie sesizata in cazul in care se va emite rechizitoriul.
Procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala poate cere curtii de apel competente sa desemneze un alt tribunal sau, dupa caz, o alta judecatorie decat cea careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta, care sa fie sesizate in cazul in care se va emite rechizitoriul.
Dispozitiile art. 55 alin. 1, art. 56 alin. 1 si 2 si art. 61 se aplica in mod corespunzator.
Inalta Curte de Casatie si Justitie sau curtea de apel competenta solutioneaza cererea in camera de consiliu, in termen de 15 zile.
Inalta Curte de Casatie si Justitie sau curtea de apel competenta dispune, prin incheiere motivata, fie respingerea cererii, fie admiterea cererii si desemnarea, dupa caz, a unei instante egale in grad cu cea careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta, care sa fie sesizata in cazul in care se va emite rechizitoriul.
Incheierea prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie sau curtea de apel competenta solutioneaza cererea nu este supusa niciunei cai de atac."

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere stramutare aurelpesa aurelpesa am calitatea de inculpat. La urmatorul termen vreau sa introduc o cerere de stramutare. Ma intereseaza daca dupa ce predau cererea presedintei la inceputul ... (vezi toată discuția)
Stamutare dosar penal gancuta gancuta pot cere stramutarea dosarului pe baza anchetei la parchet ?s-au dictat la martori ce sa scrie in declaratii (vezi toată discuția)
Pot solicita schimbarea judecatorului sau stramutarea procesului in alt oras? aldearocsana aldearocsana as dori ca procesul fratelui meu pentru omor din culpa sa fie mutat in alt oras daca s-ar putea sau macar sa fie schimbata judecatoarea deoarece locuim intr-un ... (vezi toată discuția)