avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contestarea donatie de catre fii mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contestarea donatie de catre fii mostenitori

Buna ziua!
Ma puteti lamuri in aceasta problema: Tatal meu a donat casa lui unei nepoate a ultimei sotii. Sotia este moarta. Tatal meu are 2 copii, eu si sora mea handicapata down. Pot avea vreo pretentie la casa in numele meu si al surorii mele ( pe care o intretin) dupa moartea tatalui nostru? Mentionez ca tatal nostru nu vrea sa stie nimic de sora mea, totusi mie nu mi se pare corect ca el sa abandoneze asa o persoana Down.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 08:44, 8 Mai 2012
Va rog, care este procedeul de determinare in constatarea incalcarii rezervei?Nu mai inteleg nimic .Cind se incalca rezerva succesorala si cind nu ? va multumesc .
Donatia, este atacabila de catre rudele de grad 1
In cazul supus atentiei, daca se ataca donatia, aveti castig de cauza.
Daca era un act de vanzare cumparare, actiunea in justitie era sortita ...esecului.
Da, puteti ataca donatia in justitie.
miliuta a scris:

Va rog, care este procedeul de determinare in constatarea incalcarii rezervei?Nu mai inteleg nimic .

Pe intelesul tuturor (si luand ca exemplu situatia descrisa aici), ar fi cam asa:

In clipa mortii tatalui lor, cele doua fiice ale sale ...se vor uita in stanga, se vor in dreapta si vor constata ca mortul nu a lasat nimic. (activ ZERO).

Da, dar ar fi lasat ceva (casa) daca n-ar fi dat pe gratis (daca n-ar fi donat casa acelei nepoate).

Daca n-ar fi fost donata, atunci casa ar fi fost mostenita de celor doua fiice ale sale in cota de 1/2 fiecare. (intregul impartit la 2).

Da, dar casa este donata. (noi plecam in acest "procedeu" de la... "daca")
Si atunci, celor doua fiice ale defunctului li se cuvine REZERVA. (partea din bunurile mostenirii la care mostenitorii rezervatari au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin liberalitati - in speta, donatia)

Rezerva fiecarui mostenitor rezervatar este de jumatate din cota succesorala care i s-ar fi cuvenit ca mostenitor legal, daca nu ar fi existat liberalitatea (donatia).

Total anapoda (dar pe intelesul lumii) as zice scurt cam asa: ZERO + casa donata = casa donata. (la activul net al mostenirii se reuneste fictiv, pentru calcul, valoarea donatiei, pentru a stabili valoarea masei succesorale in functie de care se determina rezerva)

Spuneam ca, daca n-ar fi existat donatia, atunci fiecare fiica ar fi mostenit cate o jumatate de casa. Deci rezerva fiecareia este de jumatate din jumatate (=1/4). Totalul rezervelor = jumatate (1/4 + 1/4).

Donatia se va reduce la jumatate. (Atat ar fi putut mortul sa doneze pentru a nu-si dezmosteni copii).

Observam ca rezerva nu ar fi incalcata daca s-ar constata in clipa mortii ca activul net al mostenirii nu este ZERO, ci de o valoare cel putin egala cu valoarea casei donate.

De aceea, pana in clipa mortii, nu putem sa facem decat ...scenarii.
Caci...cine stie, poate aflam ca omul a murit de infarct dupa ce a ...castigat la loto. Si astfel, rezerva nu ar fi incalcata.
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2012
romascanu, moderator
Deocamdata nu se pune problema incalcarii rezervei, aceasta este o chestiune care se pune in urma decesului unei persoane. Pana atunci teoretic acea persoana poate sa si mareasca patrimoniul sau astfel incat donatia sa nu fie supusa reductiunii pentru ca nu incalca rezerva.....Rezerva este prevazuta de lege si nici dispunatorul, prin acte intre vii cum ar fi donatia sau prin acte mortis causa, testamentul, nu poate dispune de ea.
Reductiunea poate fi ceruta de mostenitorii rezervatari nu numai de descendenti!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, socrul meu a decedat recent si din viata a donat ... bibi2018 bibi2018 Bună ziua ,socrul meu a decedat recent si din viata a donat sorei lui apartamentul lui .Pe cf zice ca is lăsat 1/4 cota actuala și 1/4 inițială. ... (vezi toată discuția)
Donatie! psilemangalia psilemangalia Dupä cum am änteles o\\"Donatie\\"poate fi atacatä än instantä?Dupä cät timp?Sau jocä un rol:factori de timp cänd donatie a fost fäcutä? (vezi toată discuția)