avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... I.T.M si REVISAL
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

I.T.M si REVISAL

Buna seara,
am inteles ca H.G. 500/2011 reglementeaza cu privire la registru general de evidenta a salariatilor.
Am castigat in instanta cu o hotarare ramasa si irevocabila reintegrarea pe functie. Angajatorul nu m-a reintegrat nici pana acum, desi am facut cerere de reintegrare . Am nevoie de o adeverinta de salariat intrucat imi este necesara. Am facut o cerere angajatorului sa-mi elibereze aceasta adeverinta, deoarece consider ca daca am castigat in instanta contractul mei este inca valabil, insa in adeverinta angajatorul imi scrie ca am muncit la el pana la data de...si mentioneaza data incetarii contractului. Ce pot face la ITM in sensul acesta si in legatura cu aceasta HG 500/2011. Si unde al undeva ma pot adresa in legatura cu aceasta problema, cu faptul ca nu-mi elibereaza o adeverinta valabila si cu date reale in sensul ca eu practic sunt angajat al angajatorului deoarece contractul meu este valabil. Bineinteles ca urmeaza sa fac si o plangere penala si o executare silita in legatura cu reintegrarea si plata salariilor, aceasta fiind o alta problema.
Ultima modificare: Duminică, 6 Mai 2012
nelu2, utilizator
Cel mai recent răspuns: nelu2 , utilizator 13:25, 7 Mai 2012
1. Potrivit art.8 alin.3 lit,b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., angajatorul la solicitarea scrisa a salariatului sau fostului salariat este obligat sa ii elibereze acestuia: copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

2. In caz de refuz, salariatul se poate adresa ITM-ului care il poate sanctiona contraventional pe angajator pentru neelibrerarea adeverintei respective.
Angajatorul mi-a eliberat o adeverinta insa nu corespunde realitatii dupa cum am scris in mesajul initial. Eu vreau o adeverinta care sa corespunda cu adevarul si anume in care sa se specifice ca eu sunt angajat al institutiei pana in prezent, intrucat acea decizie de concediere a fost anulata. Dupa cum spuneam angajatorul mi-a eliberat o adeverinta in care specifica ca am fost angajat pana in data cand a incetat contractul (facand abstractie ca decizia dencetare a fost anulata printr-o hotarare ramasa si irevocabila)
Asadar daca fac o instiintare la ITM cum ca nu mi-a eliberat o adeverinta valabila, angajatorul poate fi sanctionat in conditiile de fata si poate fi obligat de catre ITM sa-mi elibereze o adeverinta valabila? Iar daca am dreptate pot sa ma duc mai departe, ca ma duc.
Apropo am facut cererea catre ITM acum o luna (deci au trecut de mult cele 15 zile)
Ultima modificare: Duminică, 6 Mai 2012
nelu2, utilizator
credeti ca as putea face o plangere penala pentru faptul ca mi-a dat o adeverinta care nu corespunde realitatii. as face asa ceva dar nu stiu in baza carui temei legal.
Si nu inteleg faza asta cu executarea silita: daca am o hotarare judecatoreasca ramasa si irevocabila in favoarea mea, angajatorul nu ar trebuie sa o puna in aplicare de buna voie? Pe mine cand m-a concediat a trebuit sa-mi parasesc locul de munca fara executor judecatoresc.
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2012
nelu2, utilizator
1. La sesizarea catre ITM ati atasat si copia adeverintei eliberata de catre angajator?

2. Puteti face o plangere penala imotriva angajatorului pentru savarsirea infractiuniii de fals.

3. În multe cazuri, partea căzută în pretenţii – debitorul – îşi îndeplineşte de bunăvoie obligaţiile sale; în asemenea cazuri, scopul urmărit de reclamant fiind atins, orice altă procedură pentru finalizarea constrângerii devine inutilă.
În situaţia în care debitorul nu execută de bunăvoie hotărârea pronunţată împotriva sa, partea care a obţinut câştig de cauză va putea cere executarea în mod silit a ceea ce s-a hotărât.
1. Da. am pus si copia adeverintei la ITM. Originalul in pastrez cu sfintenie.
2. Daca fac o plangere penala angajatorului aceasta nu o sa aiba legatura cu plangerea penala facuta pentru neexecutarea hotararii?
Prin faptul ca angajatorul nu-mi elibereaza aceasta adeverinta de care am nevoie pierd un avantaj important acolo unde trebuie sa o depun. Pot cere si daune materiale?, intrucat pot dovedi prejudiciul de care se va face vinovat angajatorul
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2012
nelu2, utilizator

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza eliberarea adeverintei de salariat CameliaTeodora CameliaTeodora Cum ar trebui sa procedez in cazul in care fostul angajator refuza eliberarea unei adeverinte din care sa reiasa vechimea in munca, chiar in conditiile ... (vezi toată discuția)
Neexecutare hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila gadaleanrobert gadaleanrobert In data de 17 mai 2010 sotia mea a fost concediata pe perioada concediului medical. Am facut plangere la ITM, am actionat firma in judecata, am castigat ... (vezi toată discuția)
Refuz angajator eliberare adeverinta de salariat alina_25 alina_25 Salariat sa imbolnavit angajaorul refuza eliberare adeverinta salariat necesara primirii concediului medical.Ce este de facut? (vezi toată discuția)