avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Transcrierea proprietatii unui autoturism
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Transcrierea proprietatii unui autoturism

Pentru transcrierea proprietatii unui autoturism care este procedura?
Mai exact,am vandut un autoturism unei persoane prin contractul de vanzare-cumparare tipizat,incluzand si eliberarea fisei de inmatriculare,ce trebuie sa fac eu in calitate de vanzator si ce trebuie sa faca persoana respectiva in calitate de cumparator?
Am inteles ca eu in calitate de vanzator trebuie doar sa radiez financiar autoturismul de la unitatea fiscala unde este inregistrat facand mentiunea pe fisa de inmatriculare.
Cine face radierea si inmatricularea pe numele cumparatorului la serviciul specializat?
Trebuie sa faceti radierea atat de la fisc cat si de la circulatie,deoarece exista posibilitatea ca posibilul cumparator sa nu isi faca transcrierea proprietatii la circulatie si sa mearga cu autoturismul dvstra,iar in continuare sa existe posibilitatea ca toate posibilele contraventii sau infractiuni savarsite cu respectivul autoturism sa va fie comunicate dvstra.Nu spun ca trebuie sa si platiti ptr ele deoarece masina clar nu mai este in proprietatea dvstra dar este vorba de disconfortul creat,timp si bani.
Deci in concluzie Ordinul 1501/2006 referitor la : Radierea din circulatie a vehiculelor

Art. 24. -
(1) Proprietarii de vehicule inmatriculate sau inregistrate pot solicita radierea din circulatie, daca fac dovada depozitarii acestora intr-un spatiu adecvat, detinut in conditiile legii.
(2) Proprietarii de vehicule inmatriculate sau inregistrate sunt obligati sa solicite radierea din circulatie in termen de 30 de zile de la data:
a) cand vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unitati specializate, in vederea dezmembrarii;
b) scoaterii definitive din Romania a vehiculului;
c) declararii furtului vehiculului;
d) trecerii vehiculului inregistrat in proprietatea altei persoane.
(3) Vehiculul declarat, prin dispozitie a autoritatii administratiei publice locale, fara stapan ori abandonat se radiaza din oficiu in termen de 30 de zile de la primirea dispozitiei respective.
(4) Vehiculul pentru care politia rutiera a dispus radierea din circulatie, potrivit legii, se radiaza de la data comunicarii masurii.

Sustine gratuitatea acestui serviciu si acceseaza
Centrul de Carte Indaco
Sustine gratuitatea acestui serviciu si acceseaza Centrul de Carte Indaco

(5) Radierea se comunica in termen de 30 de zile, de catre autoritatea care a efectuat-o, organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale.
Art. 25. -
(1) Radierea se face pe baza depunerii certificatului de inmatriculare sau de inregistrare si a placutelor cu numar de inmatriculare ori de inregistrare, dupa caz, a cartii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele inmatriculate dupa 1 iulie 1993), a fisei de inmatriculare cu viza organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale, stabilita potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscala, precum si a documentelor care atesta faptul ca a intervenit una dintre situatiile prevazute la art. 24 alin. (1)-(4).
(2) In cazul vehiculelor inmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care detin certificate de inmatriculare si numere de inmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricatie mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua in baza unei declaratii pe propria raspundere a titularului inmatricularii ori a mostenitorilor legali ai acestuia, care sa ateste ca vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulatie si nu mai circula pe drumurile publice.

Este o procedura care nu prea convine cumparatorului deoarece trebuie sa stea cu masina pe dreapta pana o reinmatriculeaza pe numele lui,dar este cea mai corecta,pentru a preintampina neplacerile despre care v am vorbit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere autoturism la politie corad corad Buna ziua, dupa cum spune si titlul, vreau sa vand un autoturism, cunosc procedura de radiere la administratia fiscala, dar legea este atat de vaga cu privire ... (vezi toată discuția)
Radiere auto de la primarie si politie biktel biktel Am un autoturism care a fost implicat intr-un eveniment rutier din care a rezultat dauna totala a acestuia. Am primit de la firma de la asigurari o adeverinta ... (vezi toată discuția)
Radierea autovehicul sperantagabi sperantagabi in2009 am cunparat pe firma SRL un autovehicul, de la o societate aflata in insolventa ,si pina in momentul de fata nu lam radiat de pe firma de la care lam ... (vezi toată discuția)