avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Prima de Craciun
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Prima de Craciun

Buna ziua,

Spuneti-mi daca se pot da cate 150 ron pentru fiecare copil al salariatilor, in ce fel si cum se contabilizeaza?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 06:21, 11 Decembrie 2008
150 ron/angajat drept cadou pentru copiii minori ai angajatilor cu ocazia sarbatorilor precizate.Limita deductibila este 2% din fondul de salarii. Tichetele cadou ce depasesc plafonul de 2%, respectiv 150 Ron , intra in calculul STATULUI de plata cu toate darile aferente respectiv pensii,somaj,sanatate impozit.

a) achizitionarea tichetelor-cadou de la unitatile emitente si inregistrarea costului imprimatelor pe baza facturii de livrare:
% = 401 „Furnizori“
5328 „Alte valori“
628 „Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti“
4426 „TVA deductibila“
b) decontarea contravalorii tichetelorcadou catre unitatile emitente:
401 = 5121
„Furnizori“ „Conturi la banci in lei“
c) includerea pe cheltuieli a contravalorii tichetelor-cadou acordate salariatilor:
604 = 5328 „Alte valori“
„Cheltuieli privind materialele nestocate“
Atentie

Aveti obligatia sa organizati lunar o evidenta proprie, potrivit modelelor de formulare prevazute in anexele la Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor- cadou si a tichetelor de cresa.
Dar nu se pot da pe baza unui tabel care sa cuprinda numele copilului, suma si semnatura? Si sa fac inregistrarea 645(analitic) = 5311 ????

Nu pe baza tichetelor cadou.
Eu v-am raspuns, dumneavoastra faceti ce doriti.:wave:
Consider ca
1. prima de craciun poate fi acordata si sub forma de bani potrivit art. 21 alin. 3 lit c din codul fiscal
2. chiar daca se depaseste plafonul de 2 % din fondul de salarii, aceste sume nu intra in "calculul statului de plata", dar intradevar sumele care depasesc plafonul de 2% nu sunt deductibile la calculul impozitului pe profit
3. sumele se pot da pe baza unui tabel care sa cuprinda, zic eu, si data de nastere a copilului, intrucat scutirea de la plata taxelor este data de faptul ca, acel copil este minor (iar in lipsa unui document doveditor - copie buletin sau certificat de nastere- in partea de sus a tabelului sa se scrie ca angajatul declara pe proprie raspundere ca are copil minor).

Legat de nota contabila o sa revin in cursul zilei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete cadou de craciun pt salariati fara copii minori ALINA DUMITRASCU ALINA DUMITRASCU Buna seara! Am urmatoarea situatie: Angajator cu 7 angajati, dintre care numai unul are copii minori.Cu ocazia Craciunului s-au acordat prime in numerar de ... (vezi toată discuția)
Cheltuiala sociala Cristina Vasile Cristina Vasile Apelez la cunostintele Dvs, pentru a ma lumina si pe mine intr-o problema: Daca un angajator vrea sa dea de Paste copiilor salariatilor niste bani, cum pot ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa gainusa2 gainusa2 buna ziua ma numesc axene puiu si as dori de la cei ce ma pot ajuta un sfat , cum trebuie sa intregistrez bonurile de masa in contabilitate si totodata ... (vezi toată discuția)