avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitatea bugetară şi a ... Contract de comodat pentru masina incheiat intre ...
Discuție deschisă în Contabilitatea bugetară şi a serviciilor externalizate

Contract de comodat pentru masina incheiat intre primarie si scoala

buna seara,sunt contabila la o scoala si ma confrunt cu urmatoarea problema si anume microbuzul scolar este al primariei si spun ca scoala trebuie sa achite combustibilul.Am solicitat incheierea unui contract de comodat de dare spre fofosinta cu titlu gratuit prin care scoala se obliga sa achite combustibilul dar raspunsul a fost ca nu se poate incheia un asemenea contract.In momentul de fata microbuzul nu mai are combustibil ,drept urmare nu mai transporta elevii navetisti.
A-si dori sa stiu cum sa procedez
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 23:50, 10 Mai 2012
Buna dimineata,

Imprumutul de folosinta permite utilizarea cu titlu gratuit a unui bun, cu obligatia ca acesta sa fie restituit dupa o anumita perioada de timp. Contractul de comodat poate fi incheiat intre doua persoane juridice si este reglementat de Codul Civil art 2144-2157.

Scoala detine un bun de care s-a folosit pana la acest moment pentru transportul elevilor. Dvs.(scoala) sunteti in posesia microbuzului respectiv. Parerea mea este ca va incadrati in prevederile art. 2145 din N.C.C.:
Promisiunea de împrumut

Atunci când bunul se află în deţinerea beneficiarului, iar promitentul refuză să încheie contractul, instanţa, la cererea celeilalte părţi, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, dacă cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite.


In acelasi timp, art. 2147 mentioneaza:
Calitatea de comodant

Dacă nu i s-a interzis prin lege sau contract, orice persoană care are dreptul de a folosi bunul poate fi comodant.


Din aceasta hotarare, inteleg ca se poate incheia contract de comodat intre cele doua parti (primarie-scoala).

[ link extern ]



Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Multumesc pt. raspuns,dar in urma unei discutii cu primaria mi s-a spus ca daca se va incheia un astfel de contract atunci trebuie sa suportam cheltuiala a tot ce inseamna intretinerea microbuzului(rovinieta,asigurari,etc)mai putin sal.soferului care este angajatul primariei.Microbuzul scolar este inmatriculat pe primarie nu este al scolii
Buna seara,

Sigur ca da, asa este. Prin incheierea contractului de comodat, scoala trebuie sa suporte si celelalte costuri legate de intretinerea microbuzului, nu numai plata combustibilului.

Art. 2151 N.C.C.
Cheltuielile făcute cu bunul

(1) Comodatarul suportă cheltuielile pe care le-a făcut pentru a folosi bunul.

(2) Cu toate acestea, comodatarul are dreptul să îi fie rambursate cheltuielile pentru lucrările necesare asupra bunului care nu puteau fi prevăzute la încheierea contractului, atunci când comodantul, înştiinţat în prealabil, nu s-a opus efectuării lor ori când, din cauza urgenţei lucrărilor, acesta nu a putut fi înştiinţat în timp util.


G.M.
multumesc pt. raspuns
Contractul de comodat este o forma a contractului de inchiriere prin care proprietarul pune la dispozitia comodatarului, adica a scolii, cu titlu gratuit, un bun, adica microbuzul. Orice cheltuiala indiferent de natura ei care se face in scopul folosirii microbuzului, in interiorul perioadei cat este pus la dispozitia scolii, este in sarcina acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lãmurire cu privire la decontarea cheltuielilor cu transportul elevilor CiuhatDoina CiuhatDoina Bună seara, sunt contabil la o şcoală, mă confrunt cu următoarea problemă, şi anume: ªcoala deţine microbuz şcolar(este în gestiunea şcolii), care ... (vezi toată discuția)
Receptie motorina ana maria popescu ana maria popescu este normal ca o scoala sa faca receptia pentru motorina necesara microbuzului scolar, tinand cont ca microbuzul este al primariei? (vezi toată discuția)
Comodat auto adriana m adriana m Buna tuturor, spuneti-mi va rog,in cazul unui contract de comodat auto am voie sa trec la cheltuieli impozitul si/sau asigurarea pe masina care face obiectul ... (vezi toată discuția)