avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiunea de DISTRUGERE
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiunea de DISTRUGERE

In cazul in care o actiune in urma careia au rezultat distrugeri ale unui bun, proprietate privata, a fost constatata de Politie, urmarirea autorului decurge automat prin actele si actiunile Politiei sau eu, ca parte vatamata, trebuie sa mai fac in mod special Plangere? Daca da, unde se depune aceasta (domiciliul meu, al autorului sau la sectia pe raza careia s-a produs evenimentul)? Multumesc.
Nu, dvs., in calitate de victima si de proprietar al bunurilor distruse, va trebui sa depuneti plangere prealabila.
Competenta sa primeasca plangerea este politia de la locul comiterii faptei, sau de la locul unde locuieste faptuitorul, nu conteaza, competenta este una alternativa ,iar daca organele de cercetare penala vor considera ca sunt necompetente, vor trimite plangerea la organul competent.
Art. 217

Distrugerea

Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia sau împiedicarea luării măsurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 ani sau cu amendă.

În cazul în care bunul are deosebită valoare artistică, ştiinţifică, istorică, arhivistică sau o altă asemenea valoare, pedeapsa este închisoarea de la unu la 10 ani.

Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unei conducte petroliere sau de gaze, a unui cablu de înaltă tensiune, a echipamentelor şi instalaţiilor de telecomunicaţii sau pentru difuzarea programelor de radio şi televiziune ori a sistemelor de alimentare cu apă şi a conductelor magistrale de alimentare cu apă, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 10 ani.

Dacă distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare se săvârşeşte prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă rezultă pericol public, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani.

Dispoziţiile prevăzute în alin. 2, 3 şi 4 se aplică chiar dacă bunul aparţine făptuitorului.

Dacă bunul este proprietate privată, cu excepţia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. 1 se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Daca va incadrati la primul alin. actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pedeapsa pentru distrugere george979 george979 Buna seara acum 2 zile am rupt intentionat oglinda retrovizoare a unei masini am fost dus la politie pentru a da declaratie si am fost trimis acasa . as vrea ... (vezi toată discuția)
Ce pot pati din punct de vedere legal ? untatatrist untatatrist Sotia mea tocmai a comis un adulter si am prins-o.Ce pot pati daca eu acum ii tai toate hainele si toate incaltamintele?....sau sa le arunc la gunoi.Toate sunt ... (vezi toată discuția)
Distrugerea unui bun cu rea intentie bigica bigica Buna ziua! Am avut contract de inchiriere a unui spatiu (baraca si teren). Spatiul era dotat cu geamuri PVC, Usa, acoperis lemn, etc... Contractul a expirat in ... (vezi toată discuția)