avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contracte incheiate de minori
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contracte incheiate de minori

Buna seara. Am o nelamurire...am inteles ca minorii pot incheia contracte de tip amanet,cel putin directoarea de la firma unde lucrez eu ne permite acelasi lucru,cu conditia ca minorul sa aiba buletin. Totusi,unul dintre fostii colegi,de la vechiul loc de munca,a incheiat un contract unui client in varsta de 17 ani si are probleme,directoarea de acolo zicandu-i ca este interzis de lege acest lucru. Nu am gasit niciun text de lege clar pentru asta,doar ca minorii au capacitate juridica si de exercitiu restransa si ca pot incheia ate juridice de un anumit tip fara sa aiba nevoie de acordul tutorilor sau parintilor. nimic legat de amanet. M-ati putea ajuta cu un raspuns clar? As vrea sa il ajut pe fostul coleg cu informatia asta pentru ca ar urma sa isi piarda postul si sa plateasca despagubiri firmei..de ce nu stiu... :(Multumesc!
In mod normal, fiind vorba despre inchieerea unui contract, partile contractante trebuie sa aiba capacitatea de a contracta. Ori aceasta capacitate o au numai majorii.
Apoi, este vorba despre un act de dispozitie-amanetarea ( gajarea cu un bun). Minorii nu pot garanta cu bunurile lor, nici cu acodrul parintilor sau tutorilor, ci , poate doar, prin exceptie, cu acodrul autoritatii tutelare.
Astfel incat eu opinez ca inchieerea acelui contract este nelegala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de proprietate-persoana minora chrispop chrispop Intrebarea mea este daca un minor de 17 ani poate incheia un contract fizic de proprietate asupra unor bunuri? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Curator andryzs andryzs Cine are dreptul de a incredinta 2 femei (cu certificat tip handicap mintal,parintii decedati, boli sechelare etc.) unui curator? Curatorul poate sa fie ... (vezi toată discuția)
Copilul meu, în vârstă de 14 ani, a luat din casă niște obiecte din argint și le-a amanetat. este legal un contract de amanet încheiat cu un minor? doruantonescu doruantonescu Copilul meu, în vârstă de 14 ani, a luat din casă niste obiecte din argint şi le-a amanetat. Am aflat şi - pentru a nu pierde obiectele - l-am pus să le ... (vezi toată discuția)