avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratia 200
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratia 200

Am o asociatie de proprietari si pt femeia de servici care e ziliera depun declaratia 100 si pentru mine administrator decl 112. In februarie pentru ea am depus 205 si pentru mine am depus fisa fiscala formularul 210. Intrebarea este acum pentru ea trebuie sa depun si declaratia 200?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 23:11, 9 Mai 2012
Conform art. 9 alin (1) din Norma metodologica de aplicare a Legii 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, venitul realizat de zilieri sub forma remuneratiei zilnice pe fiecare beneficiar de lucrari reprezinta venit asimilat salariului, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. III "Venituri din salarii" al titlului III "Impozit pe venit" din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, intrucat veniturile zilierilor constituie venituri asimilate salariilor, beneficiarul lucrarilor va declara aceste venituri in declaratia 112.

Potrivit dispozitiilor Legii 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestata de zilier este in sarcina beneficiarului muncii prestate de catre zilieri. Cuantumul impozitului este de 16% calculat la remuneratia bruta si se vireaza in conformitate cu prevederile art. 58 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, activitatea desfasurata in aceste conditii nu confera zilierului calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Acesta va putea incheia, optional, o asigurare de sanatate si/sau de pensie.
Pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri nu se datoreaza contributiile sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar.

Pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti. Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic de 2 lei/ora si nici mai mare de 10 lei/ora si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru, inainte de semnarea in Registrul de evidenta a zilierilor de catre zilier si beneficiar.

Dovada platii remuneratiei zilnice se face prin semnatura zilierului in Registrul de evidenta a zilierilor. Activitatea desfasurata in temeiul Legii 52/2011 nu se desfasoara in temeiul Codului muncii , nu se incheie contract de munca si nici nu exista un carnet de munca al zilierului.

In concluzie, zilierul este impozitat la sursa cu cota unica - 16% - iar contributii sociale nu datoreaza pentru veniturile obtinute din munca cu ziua, pe cale de consecinta zilierul nu are obligatia depunerii vreunei declaratii.


[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zilieri George Moraru George Moraru Zilierii ar trebui sa apara in declaratia 205? Va rog argumentati raspunsul! (vezi toată discuția)
Angajare zilieri zahariuc_florentina zahariuc_florentina Conditiile de angajare si modul de plata pentru persoanele juridice (vezi toată discuția)
Vector fiscal vs contact zilieri jambonica jambonica Doresc sa primesc un raspuns de la dumneavastra referitor la vectorul fiscal al unei societati comerciale nou infiintate. Societatea nu va avea angajati cu ... (vezi toată discuția)