avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plata taxei judiciare de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Plata taxei judiciare de timbru

am facut recurs la o hatarare judecatoreasca intr un proces de stabilire a succesiunii unde sunt si eu si fratele meu in calitate de parati iar in calitate de reclamant este sotia tatalui.am primit citatie unde trebuie sa achit o taxa de timbru de 700 ron.eu am aceasta suma dar fratele meu care nu are nici un venit nu are de unde sa dea.ce trebuie sa faca in acest sens?daca el nu depune suma in termenul stabilit nu se mai judeca recursul?stima
Poate face o cerere de ajutor judiciar, in care cere fie reducerea taxei de timbru, fie esalonarea platii taxei.
Cititi dispozitiile OUG nr. 51/2008 - ordonanta de urgenta privind ajutorul public judiciar in materie civila - Art. 8 :
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.
el nu are nici un venit de unde sa plateasca?poate cere o hartie de la fisc in care sa arate acest lucru si asa sa fie scutit de aceasta taxa?
Daca hartia de la fisc este singura dovada pe care o puteti prezenta in sustinerea cererii de ajutor judiciar, puteti incerca.Aveti in vedere si alte aspecte: daca are copii minori in intretinere (trebuie anexate certificatele de nastere), sufera de vreo boala cronica (certificate medicale, retete costisitoare), sotia - lucreaza sau nu are niciun venit
Art.8 din OUG nr.51/2008 a fost modificat (Legea 251/2011 pentru modificarea OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila) si are urmatorul continut:
"Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 300 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat .
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%."
...

Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formuleaza in scris si va cuprinde mentiuni privind obiectul si natura procesului pentru care se solicita ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul si starea materiala a solicitantului si a familiei sale, atasandu-se inscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia si ale familiei sale, precum si dovezi cu privire la obligatiile de intretinere sau de plata. Cererea va fi insotita si de o declaratie pe propria raspundere a solicitantului in sensul de a preciza daca in cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, in ce forma, pentru ce cauza, precum si cuantumul acestui ajutor.
Nu trebuie sa platiti fiecare aceasta suma. Este de ajuns sa o plateasca unul dintre dvs.
Daca o sa castigati recursul intra la cheltuielile de judecata.

Alte discuții în legătură

Taxa judiciara proces partaj voinea75 voinea75 Va rog am nevoie de ajutor. Trebuie sa platesc completare taxa de timbru intr-un proces de partaj. Am platit pana acum o suma considerabila, aprox 13 000 ... (vezi toată discuția)
Ajutor public judiciar bubutu2 bubutu2 Buna ziua! Daca am pensia pe caz de boala in cuantum de 870 lei si ajutor social de 260 lei,locuiesc impreuna cu sotia care este casnica,ce ajutor public ... (vezi toată discuția)
Taxe si timbre judiciare negut negut Fiind in virsta,va rog sa-mi spuneti de unde se pot cumpara timbrele si in ce locuri se pot plati taxele judiciare,pentru a rezolva cit mai aproape de ... (vezi toată discuția)