avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citat in calitate de martor la politie- sunt obligat ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citat in calitate de martor la politie- sunt obligat sa ma prezint?

sunt chemat ca martor la politie sa dau o declaratie sunt obligat daca nu am fost de fata? in urma cu aproape 2 ani am chemat 7 persoane la munca unde acolo a decedat o persoana electrocutata stand rezemat de un camion soferul aruncand cablu vamal peste camion ,,a facut arc electric,, mentionez camionul era sub fire de curent electric,,eu nu am firma dar eu am chemat oameni sa munceasca ,asa se procedeaza ca zilieri ce vina poate sa mi se aduca mie?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 08:42, 11 Mai 2012
Ati fost citat prin nota telefonica conform art 175 c.proc.pen.
Daca v-a fost indicata data in care trebuie sa va prezentati ( spuneti nu ma pot prezenta cand mi-au spus) si va aflati in imposibilitatea de a va prezenta din motive obiective, aveti obligatia sa luati legatura ( telefonic) cu organele de cercetare penala si sa anuntati data in care va puteti prezenta.
In situatia in care nu va prezentati, puteti fi sanctionat cu amenda situata intre 250 lei si 3000 lei si ulterior adus cu mandat de aducere.
Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
va multumesc d na simonet numai ca chemarea mea este abuziva ,eu nu am fost la fata locului cand sa intamplat incidentul si nu am nimic de declarat , ce lege ma obliga daca cei care fac cercetari nu si dau inscris , eu nu am timp sa ma prezint unde vrea un politist ,,eu am numai viata si timpul mi-l prtrec cum vreau nu e nimeni idreptatit sa ma cheme unde vor eu, doar daca sunt invitat cu mandat ,asa ca eu nu ma prezint de dragu de a scrie o declaratie sa cheme pe altii care sunt direct implicati.
Eu as zice ca ar fi indicat sa fiti cat se poate de cooperant si sa raspundeti la chemarea organului de ancheta.
Au nevoie sa va audieze pe aspecte stiute de ei.
Pot exista si situatii in care persoana chemata in calitate de martor sa devina ulterior invinuit si inculpat.
Este evident faptul ca au nevoie de declaratia dvs.
Este greu de spus mai mult in cazul dvs. deoarece doar in cursul unei anchete penale se pot stabili anumite lucruri care sa ajute organul judiciar.
Poate fi un caz alunecos pentru aparare...
Urmati sfaturile colegilor mei si luati legatura cu agentul pentru a stabili data la care sa va prezentati. Daca nu faceti acest demers riscati emiterea unui mandat de aducere si chiar sa fiti amendat.
Daca veti considera necesat, mergeti insotit de un avocat.
marietka a scris:

eu nu am fost la fata locului cand sa intamplat incidentul si nu am nimic de declarat nu am timp sa ma prezint unde vrea un politist ,,eu am numai viata si timpul mi-l prtrec cum vreau nu e nimeni idreptatit sa ma cheme unde vor eu, doar daca sunt invitat cu mandat ,asa ca eu nu ma prezint de dragu de a scrie o declaratie sa cheme pe altii care sunt direct implicati.

Pentru a preintampina situatii neplacute,eventual aplicarea de sanctiuni de catre autoritati,
este de preferat - avand in vedere complexitatea cauzei soldate cu victima ,sa dati curs cererii organului de cercetrea ,ocazie cu care sa va precizati punctul de vedere
Neprezentarea dvs la termenul stabilit poate fi interpretat lipsa de respect si neasumarea raspunderii,care pot fi apreciate defavorabil dvs si pot conduce la aplicarea de masuri coercitive de catre autoritatile implicate in solutionare
Daca organele responsabile in cercetare ,au apreciat pentru lamurirea unor aspecte util si necesar audierea dvs,in final -independent de refuzul dvs veti vi determinat a va prezenta si a da declaratia necesara in dosar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi obligat sa dau declaratie Csongor89 Csongor89 Am avut o surpriza neplacuta cumparand un telefon de la un 'prieten',mie mi a zis sa o incerc sal folosesc o zii dupa care daca imi place sa-i dau banii,am ... (vezi toată discuția)
Declaratie politie Katalynho Katalynho Buna seara! Am si eu o intrebare, am fost surprins ca martor in cazul unei batai dintre doi prieteni si alti doi necunoscuti. Unul dintre prietenii mei a ... (vezi toată discuția)
Neprezentare in instanta marinica71 marinica71 buna seara!in urma cu 2 ani am reclamat un furt la politie.intre timp hotul a fost prins si trimis in judecata. daca nu ma prezint la nici un termen ce se ... (vezi toată discuția)