Cum se procedeaza cu executarea silita a programului de vizitare a unui minor in cazul in care se constata ca insusi minorul refuza?
Minorul are 6 ani dar este probabil invatat de mama sa planga, dar si stresat de situatia conflictuala dintre parinti.
Care este procedura legala de executare, care sunt etapete, cine plateste si cat?
Dispun de o hotarare definitiva dar nu si irevocabila deocamdata (urmeaza sa se judece recursul), hotarere pe care am legalizat-o si investit-o cu titlul executoriu.
Avand in vedere noul cod proc civ, care urmeaza sa intre in vigoare in septembrie, este mai indicat sa se inceapa acum executarea sau sa astept pana in septembrie?
Salutare tuturor
Este cineva dintre implicat in procedura prevazuta de Noul Cod de Procedura Civila referitoare la executarea silita in cazul programului de relatii personale, in situatia in care parintele rezident nu respecta programul si impiedica realizarea lui?
Eu sunt implicat deoarece din septembrie 2012 nu mi-am mai putut vedea copilul desi merg constant sa-l i-au, cu martori de fiecare data.
Plangerile penale pe art. 307 alin 2 din CP se misca f.f. anevoios ( 6-7 luni dureaza cercetarile ptr o plangere depusa si asta doar pana ajunge dosarul la procuror)
M-ar interesa strict acele penalitati prevazute de art 905 si anume daca vreun parinte a incercat si varianta asta si cum se depune cererea la judecatorie , un model eventual.
Art. 905. - (1) Daca in termen de 10 zile de la comunicarea incheierii de incuviintare a
executarii debitorul nu executa obligatia de a face sau de a nu face, care nu poate fi indeplinita
prin alta persoana, acesta poate fi constrans la indeplinirea ei, prin aplicarea unor penalitati, de
catre instanta de executare.
(2) Cand obligatia nu este evaluabila in bani, instanta sesizata de creditor il poate obliga pe
debitor, prin incheiere definitiva data cu citarea partilor, sa plateasca in favoarea creditorului o
penalitate de la 100 lei la 1.000 lei, stabilita pe zi de intarziere, pana la executarea obligatiei
prevazute in titlul executoriu.
Rog un distins avocat sau persoana avizata sa explice cum trebuie procedat in asemenea situatie, eventual ce trebuie sa contina cererea catre judecatorie
astept cu max interes
Va deranjez cu o intrebare. In general materia dreptului priveste o simetrie a actelor cat si o legatura indisolubila intre drepturi si obligatii. Tatal copilului meu are program de vizitare 4 zile pe saptamana. 3 la domiciliul meu si al copilului si una la domiciliul lui. De mai bine de jumatate de an, nu vine decat pentru ziua cu luarea copilului la el. Fireste dreptul copilului cu privire la celalalte 3 zile saptamanale poate fi calcat linistit in picioare! In realizarea interesului superior al copilului, dreptul care prevaleaza este cel al tatalui. Intrebare: as putea sa-l aduc pe tatic in celalate 3 zile saptamanal cu executorul? sau as putea solicita o amenda civila? sau programul e optional pentru tata si obligatoriu pentru copil si mama? (nu ma refer la teoria de drept cu privire la natura facultativa a unui drept, ci ma refer la componeta sociala si morala a prestatiei de tata).
In acest sens a fost un topic deschis de u.b.i.k. si comentatorii nu prea au ajuns la nici o concluzie.
Si eu sunt in asentimentul dvs:
Daca unul dintre parinti solicita dreptul de a relationa cu copiii sai-motivatia standard fiind ca "impedicarea relatiei cu minorii le creeaza acestora stari si emotii negative, de insingurare si abandon datorita aparentei lipse de comunicare" ( recunoasteti fraza?) -
1.daca consideram ca afirmatia este adevarata, lipsa acestuia de la programul solicitat se poate considera un abuz emotional asupra minorilor respectivi, fiindca le creeaza acele sentimente de abandon si emotii negative.
2. daca afirmatia este falsa, inseamna ca instanta este indusa in eroare si se incalca prezumtia de "bunacredinta" a reclamantului;
In ambele cazuri, cel care nu beneficiaza de "drepturile" obtinute trebuie sa decada din aceste drepturi, tocmai fiindca beneficiarul a dat dovada de rea credinta.
As zice mai mult decat atat, si anume, in masura in care tatal (de exemplu) are dreptul de a intretine legaturi firesti, conform vietii de familie, cu propriul copil, si copilul are aceleasi drepturi (mai ales ca legea la care ne referim se refera la protectia copilului, nu a tatalui). Pe cale de consecinta, daca dreptul tatalui nu implica obligatia exercitarea acestuia, fiind o simpla facultate, conferita parintelui nerezident de lege, iar neexercitarea acestuia nu atrage nicio sanctiune/decadere, prin simetrie, si dreptul copilului nu poate fi configurat decat la fel!
Ca atare, daca dreptul parintelui nerezident poate fi exercitat arbitrar, vine 1 data de 7 ori nu, nu vad de ce copilul, la randul sau, nu poate pleca cu tatal, o data da, de 7 ori nu.
Totodata, pentru a nu fi considerat un abuz de drept, dreptul trebuie exercitat, in limitele sale interne si externe, cu buna credinta si respectare a moralei!!!