avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Convențiile de credit în condițiile OUG ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Convențiile de credit în condițiile OUG 50/2010, actul adițional și Legea 288/2010

Bună ziua!

Am un credit ipotecar accesat în 2007. Conform OUG 50/2010 ar fi trebuit să fiu chemată la bancă să semnez un act adițional care să pună în acord convenția cu noile reglementări (eliminarea, fără redenumire a unor comisioane, inclusiv cel de risc, care în convenția mea este stabilit în două feluri opuse). Nu am fost să semnez nimic, am considerat că atâta vreme cât adiționalul meu se pune în acord cu ordonanța, nu e necesară o negociere.
Am întrebat la bancă în aceste zile dacă adiționalul este ”la dosar” (mă așteptam să existe un act semnat de ei, nesemnat de mine), iar răspunsul lor a fost negativ.
Deci, din perspectiva aplicării în timp a legii, teoretic în perioada dintre ordonanță și legea de aprobare, ar fi trebuit să se încheie acest adițional, indiferent dacă prin acceptare tacită sau nu, într-un termen de 90 de zile prevăzut în oug. (așa înțeleg eu) - diferența de timp dintre oug și legea de aprobare e mai mare de 90 de zile.
Apoi vine legea de aprobare 288/2010 (care amendează art. 95 al oug, care supunea acestor norme și contractele aflate în curs de derulare), deci din momentul promulgării legii acest art. 95 al oug nu se mai aplică în forma care m-a avantajat.
DAR, tot în această lege, art. II spune că actele adiționale nesemnate de către consumatori (considerate acceptate tacit până la intrarea în vigoare a legii) își vor produce efectele în conformitate cu termenii în care au fost formulate(nu prea înțeleg e înseamnă ”formulate”), cu excepția cazului în care consumatorul sau creditorul notifică cealaltă parte în sens contrar în termen de 60 de zle de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
în ansamblu, eu înțeleg așa:
Am semnat convenția fără să fiu atentă la acest comision de risc dar a venit ordonanța și m-a salvat, scoțând acest comision în afara legii (o problemă deosebită de retroactivitate). în perioada următoare de 90 de zile de la oug am acceptat tacit un act adițional la convenție care scoțea din totalul lunar pe care îl achit acest comision. apoi vine legea, care amendează articolul 95, care m-ar fi guvernat și acum, dar dă posibilitatea ca banca să păstreze acel adițional, dacă nu se răzgândește printr-o notificare în termen de 60 de zile, notificare pe care nu am primit-o deci ar trebui ca adiționalul în baga oug să fie valabil.

Vă rog să îmi spuneți care este situația actuală în legislație, pentru că prin jungla internetului nu mai știu care sunt formele actualizate ale legilor. Vreau să știu dacă am înțeles bine această înșiruire de reglementări, pentru că vreau să am o poziție corectă față de bancă, oricum sunt ”pusă” pe negociere, nu pe scandal.
Așadar dorect o critică la adresa raționamentului sau o aprobare (nu tacită :) ).
Mulțumesc!

Alte discuții în legătură

Este valabil, in anumite conditii, un act aditional nesemnat de parti? burdy_1 burdy_1 Art. 95 alin. (5) din OUG 51/2010 a prevazut ca \\"Nesemnarea de catre consumator a actelor aditionale prevazute la alin. (2) este considerata acceptare ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 ContSters66930 ContSters66930 Am primit ieri, 19-08-2010, un sms de la BRD prin care sunt rugat sa merg sa semnez actul aditional la contractul pe care il am la ei. Stiu ca bancile au la ... (vezi toată discuția)
O.u.g. 50/2010 bazilica2003 bazilica2003 Va salut, Am fost instiintat prin sms de catre banca la care am luat un credit auto (***-**) ca sa ma prezint sa semnez un act aditional in conformitate cu ... (vezi toată discuția)