avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Este valabil, in anumite conditii, un act aditional ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Este valabil, in anumite conditii, un act aditional nesemnat de parti?

Art. 95 alin. (5) din OUG 51/2010 a prevazut ca "Nesemnarea de catre consumator a actelor aditionale prevazute la alin. (2) este considerata acceptare tacita."
Intrucat nu am semnat acel act aditional am solicitat Bancii sa imi puna la dispozitie documentul introdus tacit cu prevederile acestei ordonante.
Am primit de la Banca un act aditional in care existau toate datele partilor, insa la costuri nu era completat nimic. Din document lipsea bineinteles semnatura mea, dar si a reprezentantului bancii, insa exista pe acesta, pe fiecare fila, mentiunea "conform cu originalul" si semnatura celui care mi l-a inaintat.
Am actionat banca in judecata, iar in motivarea primei instante mi-a fost respins acest capat de cerere prin care solicitam respectarea actului aditional, intrucat "lipseste semnatura reprezentantului bancii, actul nu a fost insusit de banca".
E corect cum a procedat instanta?
Multumesc anticipat de sfaturi/pareri.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 13:30, 18 Septembrie 2014
S-a considerat acceptare tacita , e corect
Va rog mai cititi inca o data, caci acest lucru l-am solicitat eu, insa instanta a considerat ca actul aditional nu este valabil intrucat lipseste semnatura bancii, cu toate ca am mentionat ca nu e nevoie pentru ca am semnatura si stampila prin care se probeaza ca a fost implementat.
Mai expun inca o data ce spune legea:

Art. 95
(1) Pentru contractele aflate in curs de derulare, creditorii au obligatia ca, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, sa asigure conformitatea contractului cu dispozitiile prezentei ordonante de urgenta.
(2) Modificarea contractelor aflate in derulare se va face prin acte aditionale in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(3) Creditorul trebuie sa poata face dovada ca a depus toate diligentele pentru informarea consumatorului cu privire la semnarea actelor aditionale.
(4) Se interzice introducerea in actele aditionale a altor prevederi decat cele din prezenta ordonanta de urgenta.
Introducerea in actele aditionale a oricaror altor prevederi decat cele impuse de prezenta ordonanta de urgenta sunt considerate nule de drept.
(5) Nesemnarea de catre consumator a actelor aditionale prevazute la alin. (2) este considerata acceptare tacita.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Septembrie 2014
burdy_1, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Tot nu cred ca s-a inteles, caci este o situatie mai diferita, dupa cum am cuprins in titlu: "in anumite conditii". Mai explic inca o data:
1. OUG 50/2010 prevede ca in termen de 90 zile creditorul sa redacteze acte aditionale, sa le puna la dispozitia imprumutatului, iar in caz de nesemnare se vor considera acceptate tacit;
2. Nu am dat curs semnarii, iar dupa o perioada lunga de timp am solicitat IN SCRIS creditorului sa imi puna la dispozitie actul aditional implementat tacit;
3. Acesta mi-a pus la dispozitie documentul, in care nu exista semnatura vreunei parti, ci mentiunea "conform cu originalul" plus stampila.
Mie mi se pare legal actul atata timp cat legea prevede ca nu trebuie sa existe semnatura mea si ca Banca mi-a confirmat, la solicitarea mea, ca acest act aditional a fost implementat, deci, insusit de ea.
Rog pareri...
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Oug 50/2010 ContSters66930 ContSters66930 Am primit ieri, 19-08-2010, un sms de la BRD prin care sunt rugat sa merg sa semnez actul aditional la contractul pe care il am la ei. Stiu ca bancile au la ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contract de credit manoiuadrian manoiuadrian OUG 50 /2010, prevede clar ca nesemnarea actului aditonal inseamna aceptare tacita, dar atentie numai a acelor prevederi care sunt prevazute de lege si numai ... (vezi toată discuția)
O.u.g. 50/2010 bazilica2003 bazilica2003 Va salut, Am fost instiintat prin sms de catre banca la care am luat un credit auto (***-**) ca sa ma prezint sa semnez un act aditional in conformitate cu ... (vezi toată discuția)