avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Tichete de cresa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Tichete de cresa

Buna ziua,
Lucrez la o firma cu capital privat strain, momentan ma aflu in CCC, insa la inceputul lunii iulie trebuie sa revin la serviciu intrucat copilul meu implineste 2 ani. Stiu ca Legea 193/2006 prevede ca, la cererea salariatului, angajatorul poate elibera aceste tichete de cresa (stiu, nu le elibereaza el propriu-zis).
Puteti, va rog, sa imi spuneti daca as putea beneficia de astfel de tichete pe o perioada de 1 an pana cand bebe va putea fi dus la gradinita?
Si care este valoarea lunara a acestor tichete? Am citit undeva cum ca ar fi 300 lei, in alta parte 370 lei, asa ca nu mai stiu care este de fapt suma.
Si, inca ceva, le pot folosi si la cresele private? Ca la stat nu am mai gasit locuri pentru a-mi inscrie copilul.
Multumesc anticipat.
Nu puteti beneficia de aceste tichete,caci in cf. cu prevederea art.3(3)din Legea 193/2006:

(3) Tichetele de cresa se acorda angajatilor care nu beneficiaza de concediul si de
indemnizatia acordate pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani, respectiv de
pâna la 3 ani în cazul copilului cu handicap


Ori dvs. spuneti ca beneficiati de acest concediu in prezent.
Intr-adevar, ma aflu in prezent in CCC, insa pana la 3 ani, cand copilul va fi dat la gradinita, va avea nevoie de o cresa. Asadar, aceasta perioada de 1 an nu este deloc "acoperita"? Practic statul nu te mai ajuta cu nimic? Pai daca ar putea si copilul sa se descurce singur ce bine ar fi...
Se considera probabil ca puteti sa obtineti un venit din salariu din care sa acoperiti costul cresei.
ondino a scris:

Se considera probabil ca puteti sa obtineti un venit din salariu din care sa acoperiti costul cresei.


Acest venit se obtine si in cazul in care nu beneficiezi de CCC si mergi la serviciu. Deci nu se justifica.
Eu as interpreta altfel textul de lege: nu pot solicita tichete de cresa persoanele care se afla in CCC (deoarece, cum e si firesc, stau acasa pentru a se ocupa de ingrijirea copilului), insa odata reintoarse la serviciu le pot solicita pana cand copilul implineste varsta de 3 ani si poate fi dat la gradinita.
Deci, nu le poti solicita atat timp cat esti in CCC, insa le poti solicita ulterior.
Concediul de c.c.si indemnizatia afrenta se acorda pana la 1 an respectiv 2 si numai in cazul copilului cu handicap pana la 3 ani.Deci intre 2 si 3 ani se considera ca salariatul lucreaza deja ca orice alt angajat ,dupa ce a beneficiat de aceasta facilitate,de aceea am si spus ca obtine venit din salariu .Tichetele de cresa se acorda doar angajatilor care nu au beneficiat de ccc sau celor care au revenit inainte de 1 an,respectiv 2 ani in activitate.

Alte discuții în legătură

Tichete cresa CCalin CCalin Buna ziua, Pana la ce varsta a copilului fara handicap, o angajata are dreptul la tichetele de cresa in conditiile noii legislatii privind biletele de ... (vezi toată discuția)
Tichet de cresa sorinacheis sorinacheis Ma aflu in Ccc si beneficiez de indemnizatie.Am sa ma intorc la servici cu 60 zile inainte sa implineasca copilul meu 2ani pt a beneficia de stimulent.Pot sa ... (vezi toată discuția)
Tichet 450 ron pentru gradinita, dat de stat pentru copii de 2 ani Catalina91 Catalina91 Buna ziua, am aflat ca pot beneficia copii de peste 2 ani de un tichet valoric 450ron/luna pentru acoperirea costurilor gradinitelor sau creselor. Doresc ... (vezi toată discuția)